Denné horoskopy pre všetkých na 2024 jan-jún

Denné horoskopy pre všetkých na 2024 jan-jún

Jún 2024

30.6.ne

Merkúr sa angažuje naplno, dnes spresňuje ďalší z aspektov konfigurácie, ktorá sa už oveľa viac než na batoh začína podobať miske – vytvára sextil s Uránom. Mnohých planéty prekvapia nápadmi, na ktoré možno ani nebudú nastavení. Ale pripomína tiež, že len tým skutočne pripraveným praje šťastie. Možno medzi takých už bude patriť aj zväčšujúca sa skupina novinárov. A tí, čo sa nechcú zmeniť, ostávajú pozadu a verklíkujú svoje „večné už prežité pravdy“, aby nakoniec zapadli do odpadu medzi mnohých iných historických tlčhubov.

Aspekt by mohol podnietiť politikov k náhlym, často veľmi svojským originálnym riešeniam problémov so zákonmi, ktorých význam už rokmi vyprchal ako vôňa odstáteho vína. Je tu čas vízií výhodný pre modernú dopravu, turistiku, letectvo, školstvo. Akcieschopnosť však oslabuje prevaha jinovej energie planét a, samozrejme, prichádzajúce leto.

Kvadratúra Luny s Merkúrom sťažuje komunikáciu, schopnosť dohodnúť sa, ale aspekt pôsobí len pár hodín, popoludním ho už nebudeme vnímať.

O druhej poobede Luna vstupuje do zemského Býka.

Jej popoludňajšia kvadratúra s Plutom bude podnecovať tých, ktorí majú radi konflikty, primitívne a brutálne násilie. Takých máme okolo seba dosť a v ostatných rokoch, aj pod vplyvom primitivizmus podporujúcich médií a mnohých spoločensky účinkujúcich prominentov („premiantov“?), ich počet nemierne narástol. Nuž, keď môžu tí hore, prečo by sa aj v nás neprebudili temné pudy, no nie!?!

29.6.so

Dunaj síce nepatrí do top kategórie riek sveta dĺžkou ani mohutnosťou, ale je dôležitým spojovníkom európskych krajín, a hlavne – preteká po hraniciach Slovenska s Rakúskom a Maďarskom a aj našim územím. Považujeme ho za veľtok, takže jeho dnešný medzinárodný deň má svoje opodstatnenie.

Mars v Býkovi už od polovice júna koketuje prostredníctvom sextilu s Venušou (či Venuša s Marsom?) v Rakovi a hrkútať si budú skoro do polky júla. O ich vzťahu sa už toho pohovorilo, popísalo, ajáj! Aký odkaz a komu ho ponúkajú? Nuž, oslovujú tých, pre ktorých erotika a sex nie sú ničím tabuizovaným, pre ktorých vášeň je prirodzeným spojením mužskej a ženskej energie. Verím, že sa budú podieľať na splodení silnej generácie detí, lebo tie potrebujeme ako soľ, ak chceme zachovať našu populáciu ak nie v rastúcej krivke, tak aspoň na udržateľnej úrovni. Pre nich – archetypy spojené s láskou – sú všetky scestné ideológie, genderizmus čímsi neznámym a hlúpo zbytočným. Oni majú radi prirodzenosť. V harmonickom spojení pomôžu obchodu, finančnému životu, chcú sa postarať o dvíhanie hospodárskeho a životného štandardu. Podporujú módne odvetvia, ale aj návrhy zákonov, ktoré sa týkajú manželstva v jeho pôvodnej podobe, v ktorej jestvujú len dve pohlavia (Venuša v rodinnom Rakovi). A nakoľko vedia, že pre život rodiny je potrebný pokoj, mier, podporia aj obranné zmluvy a také, ktoré pomáhajú ukončiť veľké vojenské konflikty. Pod ich opaterou sa môžu rozbiehať zábavy, bujará veselosť a nové zoznamovačky.

Na obedňajšie spojenie Luny s Venušou by si mali dať pozor predovšetkým ženy, lebo medzi nimi vyvoláva hádky, nezhody.

Saturn nadobúdal v ostatných dňoch  pred zastávkou veľkú silu, dnes večer sa púšťa na retrográdnu púť. Počas nej bude mať dosť času na revíziu skutkov, ktorými vo viac ako polročnom priamom pohybe nejako podporil alebo poškodil niektoré oblasti osobného a spoločenského žitia. Bude na to mať dosť času do polovice novembra.

28.6.pi

Raný ranný Urán poskytne počas prebúdzania a raňajších rituálov viacero netradičných riešení problémov, ktoré budeme musieť dnes zvládnuť. Zapamätajme si ich, lebo majú len krátkodobú trvanlivosť! A Neptún, s ktorým sa spája Luna predpoludním konjunkciou, by mohol slabo fixované myšlienky rozptýliť do hmlistého nedohľadna. Jeho úlohou je niečo iné, než udržanie, on má na starosti rozpúšťanie.

Predpoludním deväť minút pred jedenástou Luna vystupuje z vôd Rýb, aby sa osušila v ohnivej energii Barana. Jej popoludňajší sextil s Plutom bude mať regeneračný účinok.

K dnešným večerným aspektom – kvadratúre Merkúra na Chiróna a kvadratúre tretej lunárnej štvrte využijem slová múdrych. Autorom prvého je Lev Nikolajevič Tolstoj: „Neverte slovám, svojim ani cudzím. Verte len svojim a cudzím skutkom,“ A myšlienku: „Nehovor, pokiaľ tvoje slová nie sú lepšie než ticho,“ vyslovil Budha.

27.6.št

Aj keď je Svetový deň rybárstva práve dnes, „najznámejší historický lovec, rybár ľudských duší“, Peter, bude oslavovať až o dva dni.

Venušina láskavá energia nás bude ovplyvňovať už od skorých ranných hodín. A keď sa k jej lákaniu k milostným hrám pridá Mars, môžeme len ľutovať, že je pracovný deň a k tomu aj predpoludnie. Takže ich harmonizujúce účinkovanie budeme môcť využiť inak – kto na láskavú starostlivosť o deti, kto na mierové aktivity. Budú aj takí, čo využijú moc aspektov na remeselno-umeleckú tvorbu, šport, hravé aktivity, …

Konjunkcia Luny so Saturnom bude mať zrejme pozitívne konotácie, lebo spojenie archetypov je harmonicky prepojené s Marsom, Slnkom, Merkúrom a Venušou. Planéty podporujú rezorty poľnohospodárstva, školstva, novinárčinu, vychádza v ústrety predovšetkým staršej generácii.

26.6.st

Ak by mala do dôsledkov platiť idea dnešného Medzinárodného dňa proti zneužívaniu drog a nezákonnému obchodovaniu tak, ako je spomenutá na internete, zrejme by skrachovalo niekoľko megalomanských farmafiriem. Psychiatricky liečení pacienti a ich rodinní príslušníci vedia, prečo to spomínam. Závislosť na elektronike už ani nespomínam. Takisto ako na hlúposti, na tej je závislá obrovská väčšina society.

A podporovať obete týrania takisto nedokážeme hľadaním riešenia následkov. Prevencii sa totiž nevenuje ani slovutná plutovská OSN, ktorá oba dni vyhlásila. Jednoducho povedané v dnešného uhla pohľadu – samé bľaboty!

Luna sa ponára do vôd znamenia Ryby sedem minút po ôsmej ráno. Jej harmonické spojenie so Slnkom napĺňa deň vyváženými energiami.

Merkúr v týchto dňoch spresňuje pokojný aspekt so Saturnom, čo by pomohlo študentom a žiakom, ale aj ich učiteľom, keby nebol koniec školského roku, letného semestra. Komu teda môže aspekt pomôcť? Možno spisovateľom, možno niektorým – tých bude zrejme najmenej, aspoň tak súdim podľa súčasného stavu spoločnosti a meinstrímu – novinárom, poľnohospodárom, baníkom a hutníkom, filozofom. Na stabilizáciu imania ho môžu využiť obchodníci, prospeje remeselníkom, ktorých je už – tých skutočne dobrých – ako šafranu.

Večerné spojenie Luny s Jupiterom dvíha varovný prst pred tými, ktorí by chceli v tom čase „vybieliť“ chladničky alebo ísť „do sveta“ po nemiernych pôžitkoch.

25.6.ut

Kvadratúra Luny s Marsom, ktorá vrcholí hodinu po polnoci, nebude mať na dianie žiaden väčší vplyv, prespíme ju. Zato večerný sextil Luny s Chirónom rád podporí pocit, že je všetko v poriadku a v zdraví sa dá zvládnuť každý problém.

24.6.po

Neptunická energia nás napĺňa ideou, že týždeň dopadne nad očakávanie tiež v pracovnej sfére, aj keď nás horúce slnko z výšin neba vyzýva k letným radovánkam. Ešte si musíme pár dní počkať!

Znamenie Vodnára, do ktorého vstupuje Luna tesne pred štvrť na šesť ráno, ponúka na vykročenie do nového pracovného týždňa dúšok čerstvého oslobodzujúceho vzduchu. Tak si ním pripime na úspechy a vykročme do dňa správnou nohou. Konjunkcia Luny s Plutom pridá dostatok regeneratívnej energie potrebnej pre celodenné kontaktovanie sa s okolím.

Popoludňajší Jupiter vyslovuje spokojnosť s tým, čo sa deje, sme schopní dostatočne s-právne reagovať na rôzne vonkajšie podnety, oplývame pocitmi, že nás obmýva energia zdravia a šťastia. Je čas úspešných nákupov, plánovania ciest, debát, návštev, …

23.6.ne

Nedeľné predpoludnie naplní pokojnou energiou harmonizujúci sextil Luny so Saturnom. Možno mnohých vyvedie z domových dverí porobiť nejaké zabudnuté práce okolo domu.

Popoludňajšia kvadratúra Luny s Chirónom pripomenie, že by sme aj počas dní leta mali dodržiavať isté pravidlá správania a stravovania, inak hrozia kadejaké zdravotné neduhy.

Večerný Urán pozýva na príjemné stretnutia s priateľmi, s ktorými si máme čo povedať.

22.6.so

Sobota bude naplnená množstvom učebných úloh, ktoré pred nás predkladajú planéty v provokačných aspektoch.

Luna sa osem minút po jednej po polnoci nasúva do Kozorožca, aj keď jej to nie je nijako po vôli, lebo znamenie od nej očakáva verejnú angažovanosť, pričom ona najradšej svoj čas trávi v intimite domova. Dve hodiny nato sa dostáva do presnej splnovej opozície voči Slnku, nabádajúc nás k dodržiavaniu ak už nie pôstnych, tak aspoň kontrolovaných prístupov k stravovaniu. Pred východom Slnka budeme môcť vidieť v prípade dobrého počasia neveľký mesačný kotúč nad juhozápadným obzorom.

Poludňajšia opozícia Luny voči Venuši môže mať viaceré účinky. Niekoho podnieti k stráveniu chvíľ voľna na rôznych zábavných podujatiach, niekto sa vyberie oslavovať s priateľmi slávnosti slnovratu, ktoré večer zavŕšia jánske ohne (aj keď do Jána ešte chýbajú tri dni). K iskierkam vatier, túžiacim spojiť sa s hviezdnym nebom, sa isto, tak ako každý rok, pridajú aj chladné zelenkavé svetielka svätojánskych mušiek. Ohnivými ideami naplní druhú polovicu dňa aj trigón Luny s Marsom. Opozícia Luny zo zemského Kozorožca na Merkúra vo vodnom znamení Raka pozve k očiste vodou, ktorá nasleduje po ohnivom „kúpeli“ preskakovaného plameňa. Mnohým postačí pobehať si nočnou či rannou zarosenou lúkou.

21.6.pi

Luna v rannej kvadratúre so Saturnom síce nenasvedčuje tomu, že by bol nejaký dôvod na oslavy, ale to, že je dnes Deň kvetov a Svetový deň hudby predsa za oslavu stojí. Kytica kvetov, a je jedno, či sú z lúky za plotmi našich súkromných pozemkov, či ich nazbierame v záhrade pri dome, v spojení s dobrou hudbou (keď píšem dobrou, myslím skutočne dobrú, napĺňajúcu dušu pozitívnymi zážitkami!) nás naladí na príjemnejšie strávený nielen víkend, lež aj na druhú polovicu roka.

Poludňajší trigón Luny s Chirónom má na dušu liečivé účinky, ktoré zmažú z mnohých čiel saturnské vrásky.

Merkúr v Rakovi je opäť v akcii, spája sa sextilom s Marsom v Býkovi. Obaja v ženských znameniach naznačujú potrebu konať lásku, a nakoľko ešte vždy pretrváva vplyv konjunkcie Merkúra s Venušou, sú tieto výzvy o to silnejšie. Aspekt prebúdza poetickú dušu, reč oplýva výraznými tónmi i témami, Mars im dodáva silu dôrazu. Planetárne spojenie praje obchodníkom, umelcom, športovcom, aktívnym mládežníkom, školákom, pomáha zvyšovať aktivitu ministrov a ministerstiev spojených predovšetkým so spomínanými oblasťami, ktorí dokážu obhájiť svoje úmysly aj napriek neprajníkom túžiacim po moci a ovládaní spoločnosti.

20.6.št

Ak je hlavným zmyslom Svetového dňa utečencov poukázať na životné podmienky a problémy utečencov a vzbudiť povedomie spoločnosti o týchto problémoch, mali by sme čo najskôr začať uvažovať aj o tom, aké problémy a životné podmienky sa postupne nastavujú v štátoch, kde sa títo zhromažďujú, pôvodnému obyvateľstvu. Lebo zo štatistík vieme, že hlavne nelegálni utečenci v niektorých mestách „kultúrneho Západu“ začínajú prečísľovať pôvodnú populáciu, pričom neobohacujú zajatý priestor ničím okrem nehodného správania sa a zneužívania „hostiteľa“. Pripomína mi to, a viem, že sa to nebude „kriticky“ a progresívne orwelovsky  mysliacim jedincom páčiť, aleje jabloní okolo niektorých miestnych komunikácií, ktoré sa postupne pod inváziou poloparazitických cudzopasníkov zmenili na stromoradie „imelovníkov“, a teraz ich kýpte so zasušenými chumáčmi imela stoja ako nemé výkričníky oslabovanej prírody a ľudskej „korektnosťou“ oplývajúcej neochoty sa s tým vysporiadať.

K uvedenému ma celkom iste priviedli aj dnešné energetické prepojenia svetiel – Luny a Slnka.

Skoro ráno sa Luna spája provokatívnou opozíciou s Jupiterom, čo podnecuje k velikášstvu, ľahkomyseľnosti, ideovému žonglérstvu – Luna sa nachádza vo filozofujúcom Strelcovi, Jupiter v „ukecaných“ Blížencoch.

Nepríjemnejšie pôsobí dnes spresnená kvadratúra Slnka s Neptúnom. Jej lavírujúca hodnota spočíva aj v tom, že Slnko sa nachádza na rozhraní vzdušných Blížencov a vodného Raka a Neptún dlhodobo pôsobí z rozhrania vodných Rýb a ohnivého Barana. Vplyv aspektu pociťujeme od začiatku druhej dekády júna a „zbavíme“ sa ho až na konci mesiaca. Slnko je typický predstaviteľ ohnivej podoby archetypov, Neptúnovi nemožno zaprieť jeho vodnú podstatu. Voda hasí oheň, vzduchom vybudený prudký oheň odparí vodu. Vlády sú sužované emóciami rozháranými pomermi, trpia zmätkami a dlhodobo pripravovanými komplotmi, extrémna ľavica spôsobuje chaos, takže by neboli počudovaniahodné ani núdzové opatrenia, inak hrozí nekontrolovaný zmätok a možné následné narušenie vládnych štruktúr. Demagógovia chcú opäť získať dominantné postavenie. Nakoľko sa Slnko stará nielen o vládcu, prezidenta, kráľa, ale aj o svet štátnych financií a finančných inštitúcií, aj ich stav je ohrozený vzmáhajúcim sa zmätkom. Dá sa očakávať takisto vyčíňanie živlov.

Nuž, tohoročný letný slnovrat sľubuje energeticky dosť nevyrovnané pomery. Dnes na poludnie zaujme Slnko najvyššiu polohu nad našimi hlavami. Ešte pár dní mu to vydrží, aby sa potom nezadržateľne začalo opäť skláňať k najnižšej polohe svojej dráhy na našej oblohe, ktorú dosiahne v tretej tretine decembra. Dovtedy však budeme mať ešte dosť času na zdolávanie letných páľav, jesenných vyrovnaných teplých dní i novembrových pľuští. Letný čas je spojený so vstupom Slnka do Raka, ktorý s ním na chrbte začína nebadateľne cúvať od večerných hodín SELČ, od 20.50, kedy sa slnečný kotúč ponorí pod západný horizont. Slnovratové slávnosti sa budú konať po všetkých oblastiach Európy aj kultúr ostatného sveta na sever od rovníka, lebo je to sviatok, kedy obnovujúc staré múdre tradície predkov môžeme poďakovať Matke Zemi i Otcovi Nebies za náš život a jeho zdroje. Je to čas, kedy sa naplno prebúdza naše vnútorné Dieťa reprezentované bohom letného slnka Kupalom, aby sa mohlo vytešiť zo všetkých darov, ktoré mu dáva Vesmír.

Oslavy začiatku leta budú pokračovať zrejme až do času jánskych ohňov, kedy sa k iskierkam z vatier pripoja aj tajomné zelenkasté svetielka svätojánskych mušiek. Len treba trpezlivo čakať kdesi na pomedzí svetla a tmy, aby sme týchto tajuplných poslov teplých večerov zazreli.

Dnes poprajme všetko najlepšie nositeľkám mena spojeného so zdravím – Valériám.

19.6.st

Luna kráča kontrolným prázdnym priestorom, aby mala dobrý prehľad o dianí v zaplnenej polovici zodiaku. Už môžeme pokojne povedať, že polovici, lebo planéty pomaly zapĺňajú aj znamenie Rak, konštelácie batoh a kôš končia svoju nadvládu a nastupuje miska, kedy planéty zaberajú polovicu horoskopu – šesť znamení. Vysoká koncentrácia energií v malom priestore prestáva tak intenzívne účinkovať na svetové dianie, čo ale neznamená, že ľuďmi vytvorené problémy zo dňa na deň zaniknú. Lebo ani pocit „polovičatosti“ nie je mimoriadne príjemný a vyvoláva napätie hľadania chýbajúcej energetickej polovičky.

Ranné spojenie Luny s Uránom má výstredný charakter, mnohých ovplyvní k neuváženým činom, neadekvátnym reakciám aj na nepatrné podnety. Parlamenty sa nevedia zbaviť zbytočných excesov jednotlivých ich členov.

Oveľa lepšiu komunikáciu s nevedomím poskytnú večerné prepojenia Luny s Neptúnom a Plutom, ktoré nastávajú v čase, kedy sa Luna premiestňuje pol hodiny po šiestej do znamenia Strelca.

18.6.ut

Termín Medzinárodného dňa piknikov je pre dnešok málo vhodný, pracovné povinnosti predsa len nepovolia a stresy s tým spojené by neboli príjemným doplnkom slastného pobytu na deke. Užijú si ho azda len tí, čo majú vlastnú záhradu či trávnik, kde sa môžu aspoň na hodinku-dve uvelebiť niekam na slnko a pojedať povedzme narýchlo nakúpené „dobroty z mekáča“.

Denné aspekty sú na odpočívanie po dobre vykonanej práci správne nastavené, dominuje harmonické spojenie Luny so Saturnom. Narúšajúco bude pôsobiť azda len dlhodobo účinkujúca kvadratúra, ktorou sa spája skupina planét na rozhraní Blížencov a Raka – Merkúr, Venuša a Slnko – s Neptúnom na konci znamenia Ryby.

17.6.po

Rozširovať púšte a suché zemské plochy budeme dovtedy, kým neprestaneme nekontrolovane ťažiť lesy len z dôvodov ekonomických. Keď v sebe nájdeme poriadnejší kus ekologickej duše, klepneme nenásytným „vykrádačom“ lesov po prstoch, a je jedno, čo to bude na ostrovoch v Oceánii, či v pralesoch Južnej Ameriky, či u nás na Slovensku.

Popri Merkúrovi, starajúcemu sa o komunikáciu, obchod, školstvo, médiá, ktorý má v súčasnosti pomerne rýchly chod, a teda vytvára v úzkom výseku štyroch znamení zodiaku s ostatnými planétami veľa rôznorodých aspektov (samozrejme okrem opozície), sa občas, ale na dlhšie obdobie, ozvú aj ďalšie archetypy. Dnes napríklad vrcholí skoro trojtýždňová kvadratúra Venuše s Neptúnom. Jej vplyv budeme zrejme pociťovať minimálne do konca júna. Akými úlohami nás toto spojenie planetárnych síl „obdarúva“? O čom nás chce poučiť?

Upozorňuje nás, že teraz ľahko dokážeme podľahnúť kadejakým zvodom. Pod jej vplyvom nie sme celkom schopní odolať milostnému opojeniu, čo ale prináša trpké sklamania z následných strát. Ľahko podliehame mamu a klamu a vysnívaným obrazom, ktoré produkuje naša predstavivosť. O všetkom možnom. Lebo predstavivosť je bezbrehá, ako neptúnske oceány. Nepoznáme ich dná ani nástrahy, ktoré nás v citových hĺbkach očakávajú. Pokiaľ chceme túto nejasnosť zahnať, a použijeme pri tom nevhodné prostriedky, akými sú alkohol, drogy, afrodiziaká, môžeme úplne stratiť vlastné hranice a mohli by sme sa „utopiť“ v nadmernom pretlaku emócií. V láske/vzťahoch nás prenasledujú klamstvá, takže sa snažíme uniknúť z nich rôznymi cestami. Niekto uľpie v pseudoduchovnom svete, niekto hľadá platonickú formu partnerských väzieb. A veľa bude takých, ktorí pomocou pretvárky budú predstierať, že sú niekým iným a budú nachádzať zdanlivé kotvy istôt v prístavoch gýča. Takých je dnes veľmi veľa!

Spojenie planét sa „vyhráža“ zhoršením hygieny – telesnej aj duševnej, takže sa nemožno čudovať škandalóznemu podvodnému správaniu. Peniaze takisto strácajú hodnotu, podvratné sily ohrozujú hospodárstvo a prosperitu spoločnosti. Nie je to čas úspešných sobášov, nepriazeň nemorálnosti prenasleduje partnerský, manželský život. Prostitúcia či pornografia sú konkrétnymi prejavmi gýčovitosti. Aspekt je vodou na mlyn tým, ktorí chcú ostentatívne ukazovať svoju až chorobnú pohlavnú nediferencovanosť (do súbehu aspektu sa pridáva tiež Chirón, Mars a už spomínaný Merkúr). Na politickej scéne sa predlžujú a prehlbujú vnútrostranícke spiknutia a konšpirácie a intrigy, …, dochádza k aktivizácii „podrazáckeho“ – úskočného hnutia, ktoré by akýmkoľvek (aj progresívne nepoctivým, spojac sa hoci aj s „diablom“) spôsobom chcelo uchopiť moc.

Pred pol deviatou opúšťa Venuša Blížencov, zbavujúc sa krasoducha rétoriky a zábaviek pri nadväzovaní kontaktov, aby sa vnorila do emotívnych vôd znamenia Raka, kde už nebude nútená o láske premýšľať, ale chce ju prejaviť v snení a hlbokej potrebe harmonického splynutia duše a tela. Na začiatku pobytu v znamení ju do extrémnych polôh prežívania lásky a krásy núti Neptún, ku koncu pobytu v znamení v prvej dekáde júla jej naruší snivé prežívanie najskôr Chirón a v ďalších dňoch opozitný Pluto. Ale o tom až potom.

Sedem minút po pol deviatej predpoludním nachádzame aj ďalšiu ženskú planétu – Lunu –  na rozhraní znamení Váhy a Škorpión.

Ráno Luna aktivizovala už spomenutého Merkúra, ktorý sa tesne pred odchodom z Blížencov do Raka takisto spája kvadratúrou s Neptúnom. Ak vniesla bohyňa vzťahov zmätky do spoločenských aj osobných väzieb, Merkúr nás uvádza zároveň do myšlienkového chaosu, ba až do polohy nemyslenia. Na spoločenskej a politickej scéne sa objaví neschopnosť odlíšiť pravdu od lži, takže zainteresovaní činovníci sa zrejme takmer do konca júna budú potácať medzi realitou a hmlou preludov. Mediálni iluzionisti a eskamotéri slova budú mať otvorené pole pôsobnosti na vymýšľanie nezmyslov, ktoré budú mnohí čitatelia a diváci/poslucháči vnímať ako súbor „jediných právd“. Kvadratúra tranzitujúceho Neptúna na Merkúra radixu SR, ktorú som už spomínal viackrát, sa bude môcť mediálne škandalózne „vyjanč…iť“ do dôsledkov v podobe „masovo uveriteľných“ mystifikácií. Aspekt narúša obchodné vzťahy, poškodzuje burzu, …

Merkúr sa hodinu pred poludním ponáhľa za Venušou do Raka, aby s ňou po dlhom čase opäť splynul v láskyplnom objatí. Žeby opäť túžili v tesnom spojení splodiť citlivého krásneho syna, akým bol Hermafroditos? Možno budú obaja spočiatku  tak zasnení a zaslepení neptunickými vidinami, že si ani nevšimnú svoju tesnú blízkosť. Až v nasledujúcich dňoch si možno uvedomia, že ich úlohami sú okrem lásky tiež starostlivosť o krásu, vytváranie dobrých vzťahov aj na medzinárodnej úrovni, starostlivosť o školstvo, obchod, … Musia sa rýchlo činiť, lebo o necelých desať dní už budú ďaleko od seba. Tušia však, že si budú môcť spomenuté úlohy splniť v prvej polovici augusta, kedy budú kráčať ruka v ruke znamením Panny. To už bude ich snaženie oveľa praktickejšie.

Medzitým chce Luna pokaziť čo sa dá, spojac sa v disharmonickom aspekte s Plutom. Jej večerná opozícia s Marsom bude mať provokatívny charakter – niekoho vyzve k zápalistým rodinným hádkam, iných po zvadách vydráždi k vášnivým zmierovacím aktivitám v spálňach.

16.6.ne

Oslavy dňa žien aj dňa matiek už máme úspešne za sebou, neostáva nám nič iné, než osláviť takisto otcov, a dnešok je na to ako stvorený.

Neoslavujme však pridlho, aby nás podvečerná opozícia Luny s Chirónom nezastihla oslabených, vysilených – aby si na nás „nepošmakovala“.

15.6.so

Sobotu načína harmonickou energiou Jupiter vo vzdušných Blížencoch, uzatvárajúc tak na zodiaku spolu s Lunou a Plutom „Veľký vzdušný trigón“. Pod jeho pozitívnym vplyvom môžeme prežiť celú sobotu pobytom v prírode, na túrach, regeneračným športovaním na vzduchu.

14.6.pi

Merkúr by možno chcel napomôcť včera vrcholiacim snahám Slnka v sextile na Chiróna, ale blízkosť spaľujúcej slnečnej sily mu to akosi nedovoľuje, takže sa na nejaký deň odmlčí.

Luna z Panny mu dnes nechce pomáhať, ale vidí, že ani nemusí, dostávajúc sa so Slnkom do prvej štvrte. Zemské znamenie Panna, ktorým prechádza, je tradične spojené s črevným traktom, takže nás odkazuje na celodenný pôst. Aby sme vyčistili telo aj myseľ od prebytkov nestrávených požívatín. Urán sa z pozadia pokúša ponúknuť možné podmienky na totálnu premenu, ale mnohí na ňu ešte vždy nie sú, ako som to viackrát spomínal, pripravení. Aj Venuša je v spojení s Lunou akási nevrlá, takže sa nemôžeme poriadne oprieť ani o Anima, ani o Animu. K negatívne naladenej bohyni lásky a krásy sa večer pridáva aj znecitlivujúci Neptún. Len saturnský tieň sa neustále, aj keď už s menšou silou, hlási o slovo.

Dvanásť minút po ôsmej prekračuje Luna hranicu vzdušných Váh, aby sme sa aspoň načas mohli nadýchnuť harmonizujúceho partnerského ovzdušia. Pol hodiny pred polnocou potvrdí Luna vzdušnú tému spojením s Plutom vo Vodnárovi.

13.6.št

Pomocnú zdravú ruku ponúka Slnko v harmonickom spojení s Chirónom. Ich ponuka sa však netýka len zdravia, ale spolu vychádzajú v ústrety tiež múdrym rozhodnutiam. Stačí mať len pozorne nastražené uši a počúvať tiché podnety nielen nimi, ale hlavne prostredníctvom intuície. Lebo múdrosť nebýva vždy skrytá len v slovách.

Nočná opozícia Luny voči Saturnovi potvrdzuje, že ju ešte neomrzel jej kontrolný pud. Ako dobrá spravodlivá mama nám prízvukuje dodržiavanie zodpovednosti za beh spoločnosti.

12.6.st

Ak by sme chceli dôsledne osláviť dnešný Svetový deň proti detskej práci, museli by sme do zabudnutia poslať naše mobily, vynechať zo života idey gríndilinov, snívajúcich o bezemisnej budúcnosti, vynechať zo svojej stravy niektoré stravné komodity dovážané z cudziny. Lebo to všetko je od detskej práce, často devastujúcej nedospelý organizmus, priamo závislé. Len sa o tom nehovorí, aby bežal výnosný aj keď špinavý obchod (s ľudskou hlúpou nenásytnosťou!), rástli (detskou krvou a potom zašpinené) dividendy akcionárov!

Osem minút po pol ôsmej ráno vidíme Lunu vstupovať do pragmatického poľa znamenia Panna.

K poškodzujúcej energii Saturna sa ešte vraciame, lebo po disharmonických prepojeniach, ktoré s prísnym učiteľom vytvorili v predošlých dňoch Venuša a Slnko, sa dnes pridáva aj posol bohov, komunikátor Merkúr. Okrem toho, že aspekt na osobnej úrovni pôsobí nepriaznivo na naše hovoridlá a spochybňuje intelektuálne schopnosti, vnáša do myšlienkového sveta pesimizmus a zatrpknutosť, sťažuje schopnosť učiť sa, prijímať nové poznatky a vedie k neustálemu tupému opakovaniu naučených fráz, slovných spojení, ktoré tým strácajú aktuálnosť. Najnepríjemnejšie je, ak to postihne tých, od ktorých by sme sa chceli vypočuť čosi nové, aktuálne, povzbudzujúce. A tu nič! Len pusté frázy, frázy, frázy, naučené z ktovie akého zdroja. Pokiaľ sa to prejavuje u niektorých kantorov, nebýva to až tak škodlivé – iní ich napravia. Pokiaľ to ale počúvame z médií či z úst politikov, postupne nás to znechutí.

Na mundánnej úrovni poškodzuje aspekt dopravu a obchod, štátnych úradníkov – Merkúr sa pripája k Slnku. Môže sa však prejaviť aj tak, že spôsobí poveternostné škody, s čím sa ťažko vyrovnajú poľnohospodári. Rastie počet psychických ochorení. V krajnom prípade sa môže zvýšiť počet úmrtí vo vedeckých kruhoch či medzi obchodníkmi. Napäťové konflikty v parlamente sa udržiavajú nad únosnou hladinou, upadá morálka, debaty nevedú v konfrontačnej línii k žiadnym kooperatívnym krokom. Hlavne časť pokrokárskej oplzlície nechce zmeniť pod diktátom svojich mecenášov prístup k nachádzaniu vyrovnania. James Russel Lovell však pripomenul – „Len hlupáci a mŕtvoly nemenia svoj názor“. (Alebo môžu meniť skutočne len to, čo majú! A vlastné názory to zrejme nebudú!)

Popoludní Jupiter zhoršuje pyšnými postojmi voči odporcom v zmysle – „ja si to môžem dovoliť, ja som čosi viac, než ostatní!“ Saturnom nastolenú líniu.

11.6.ut

O ranné rozviazania jazyka sa postará Merkúr. Prosím rodičov, ktorí naučili či ešte čerstvo učia svoje deti rozprávať, aby ich nezahriakli, keď začnú hneď zrána niečo hovoriť. Naučili ste ich to, tak im v tom nebráňte, aj keď nemáte chuť počúvať ich otázky, prípadne drzé odpovede. Ak ste ich naučili aj to, že slová, ktoré majú vyriecť, musia mať istú komunikačnú hodnotu a opodstatnenie, nemusíte sa obávať verbálneho nadbytku.

Venuša s Chirónom nás uisťujú, že to, čo prijmeme a odovzdáme s láskou a porozumením, má liečivé účinky. A je jedno, či je to nejaká vec, cit či slovo.

Optimizmu nikdy nie je dosť, takže ani ten, ktorý podporí sextil Luny so Slnkom, nie je zbytočný, hlavne ak máme zvládnuť jeden z najťažších aspektov týchto dní. Je ním ťažká kvadratúra archetypov, ktorá má priveľmi deštrukčný podtext – Marsa s Plutom. Deti narodené v prvej a druhej dekáde júna bude potrebné učiť zmôcť tento aspekt, aby neubližovali sebe ani ostaným – východiskom môžu byť povedzme východné bojové umenia. Lebo hrozí, že by nemuseli uovládnuť svoju narastajúcu bezohľadnosť a nevyberané presadzovanie vlastnej vôle. Lebo sa k spomenutej kvadratúre pripája aj ďalšia, v ktorej hrá dôležitú úlohu Saturn a spomínali sme ju v predošlých dňoch. Pri potláčaní a neriešení možných účinkov energií sa objavuje nebezpečenstvo, že sa zadržiavané sily môžu obrátiť dovnútra a premeniť sa na sebazničujúce aktivity. V psychike a v následnosti aj na telesnej úrovni.

Rovnako vážne je to aj na celospoločenskej úrovni, lebo planetárne sily povzbudzujú a vyvolávajú ťažké vojenské konflikty, ktoré dokážu mať zhubné až „suicidálne“ nasmerovanie. Kvadratúra Marsa s Plutom prebúdza buričov, anarchistov, extrémistov všetkých podôb. Najhorším prejavom by mohlo byť použitie zbraní „plutonického“ charakteru. Musíme urobiť všetko pre to, aby sme sa nenechali vyprovokovať k takému neuváženému správaniu, ktoré by mohlo mať fatálny charakter. A mnohé súčasnému svetu bez akýchkoľvek morálnych zábran akútne hrozia. Ničivá podstata kvadratúry sa často odráža aj v podobe živelných pohrôm, majúcich katastrofálne následky.

Popoludní môžeme počítať s krátkodobým harmonizujúcim pôsobením Luny, ktorá sa stretáva s Chirónom a Venušou. Nevyspytateľným večerným aktivitám Urána sa vyhneme, ak sa nenecháme ovplyvniť sledovaním médií alebo stretávaním sa s „ideovo toxickými“ jedincami.

10.6.po

Do nového týždňa vstupujeme s optimizmom, na ktorom sa podieľa ranné spojenie Luny s Jupiterom.

9.6.ne

Mars v ostatných týždňoch využil domovskú energiu Barana, aby ukázal na svoje bojové až agresívne bitkárske schopnosti. Sila býčej zeme ho odo dneška spomalí, namiesto nadbytočného entuziazmu mu ponúkne možnosť venovať svoj oheň aktivity na praktickejšie veci, než je strieľanie, riadenie výbuchov, atentáty na potentátov. Jeho pôsobenie už nebude prudké, na rozbeh musíme nájsť viac času, ale výsledky sú trvácnejšie. Hlavne od chvíle, kedy bude pre svoje činy dobre stimulovaný. Začiatok tranzitu znamením bude síce poznačený nepríjemným deštruktívnym prepojením s Plutom, ale po jeho odznení už nebude vytvárať žiadne problematické kontakty.

Ranná kvadratúra Luny s Chirónom môže priniesť zraňujúce myšlienky alebo pocity, že sa niečo nedobré deje so zdravím, ale neskôr to poľaví. Poludňajší Urán možno prekvapí nezvyčajnými udalosťami alebo nápadmi.

Najnepríjemnejším bude zrejme úporné pôsobenie presnej kvadratúry Slnka so Saturnom. Pociťujeme ho ako nepríjemné od začiatku mesiaca a pretrvá do druhej polovice júna. Koho čakajú stretnutia s autoritami alebo staršími ľuďmi, môže očakávať neúspech pre pocit zníženej sebadôvery, spochybňovania seba samého, čo môže viesť až k sebaobviňovaniu za neschopnosť doviesť veci do zdarného konca. Niekto sa zľakne novôt, iný má strach z prekračovania poznaných hraníc svojej intímnej „bubliny“, čo ho vedie k uzatváraniu sa pred vonkajším svetom.

Na mundánnej úrovni aspekt vedie vlády k uplatňovaniu prísnych represívnych opatrení, čo sa stáva následne zdrojom ich neobľúbenosti a nespokojnosti niektorých skupín obyvateľstva, neprijímajúcich zodpovednosť za seba ani za societu. Stoličky sa trasú pod zadkami štátnych úradníkov, planéty neprajú obchodu ani sociálnym oblastiam. V parlamente sa objavujú opätovné obštrukcie, poškodzujúce možné úspechy vlády i jej povesť, čo posilňuje reakčné kruhy. Retrakcia dokáže takisto zopsuť zdravie celej spoločnosti.

Veľmi dôležitou a spoločensky podstatnou je provokatívna presná opozícia tranzitujúceho Urána z Býka v ôsmom dome na Pluta radixového horoskopu z roku 1993. Dotýka sa hodnotového sveta našej spoločnosti, ale tomu sa budem viac venovať na inom mieste.

Večerné stretnutie Luny s Neptúnom naplní neskorý nedeľný čas duchovnými pocitmi „vesper domincae“.

Dve minúty pred pol desiatou odchádza Luna z domova vyhriať sa v ohnivej energii Leva.

Jej poškodzujúcu kvadratúru s Marsom už prežije aktívne málokto, súc unavený víkendovými aktivitami, a aj kvôli tomu, že ráno treba vstávať a začať plniť povinnosti nového týždňa.

8.6.so

Dnes budú oslavovať oceány, dobrí priatelia a pridá sa k nim aj autor denných horoskopov. Aj keď, ako sa zdá, na oslavy nie sú energie Všehomíru nastavené. Predovšetkým ide o nepriaznivé spojenie bohyne lásky, Venuše s prísnym učiteľom Saturnom. Skúša našu odolnosť pred pocitmi nelásky, osamelosti. Spoločnými silami vnucujú nedôveru k milostným záležitostiam. Možno by jedincom, ktorí budú aspektom nepriaznivo postihnutí, bolo dobré podať pomocnú ruku povedzme tým, že im dáme na vedomie, že ich máme radi, že ich potrebujeme. Možno budú natiahnutú pažu pomoci odmietať, no je možné i to, že sa v nich časť týchto negatívnych pocitov odbúra a ľahšie sa vyrovnajú s nastupujúcou zatrpknutosťou, ktorú možno vyvolali negatívne spomienky na nevydarené vzťahy, na rozchody, opustenia, duševné poranenia v minulosti.

Aspekt vytvára problémy v hospodárstve krajín, postihuje surovinovú základňu, poľnohospodárstvo. V hospodárskom živote sa vytvára riziko sabotáží, ekonomických zločinov, problémy sa vnášajú aj do života hotelov, pohostinských zariadení. Nakoľko sa k Venuši pridáva aj zajtrajšie Slnko, nebolo by čudné, ak by sa objavili aj živly, ktoré v poveternostnej oblasti napáchajú značné škody, veľký pozor treba venovať predpovediam počasia pre hory. Čas nie je najvhodnejší ani pre sobáše, ani pre obchodovanie, akciové trhy. Spojenie planét nepraje liberálnemu smerovaniu politiky a je možné, že niektoré režimy sprísnia opatrenia na udržanie poriadku. Sila aspektu pretrvá do začiatku druhej polovice júna.

7.6.pi

Pred vyše stopäťdesiatimi rokmi došlo na Memorandovom námestí v Turčianskom svätom Martine k vyhláseniu Memoranda národa slovenského, čo vytvorilo základ pre uznanie osobitostí slovenského národa a návrh rovnoprávneho postavenia Slovákov medzi národmi vtedajšieho Uhorska.

Ranný Chirón nám pomáha prebúdzať sa s pocitom, že všetko, čo sa nám dnes postaví do cesty, zvládneme s bravúrou. Poludňajší Mars k tomu pridá dostatok bojovnej energie.

Poobedňajší Neptún sa síce bude snažiť tieto pocity spochybniť, ale ak odoláme jeho oklamnej sile, môžeme prežiť aj druhú polovicu dňa celkom v pohode.

Päť minút pred trištvrte na tri popoludní vstupuje Luna na priedomie, aby následne prekročila zápražie svojho domova – vchádza do Raka. Zrejme si však neveľmi oddýchne, lebo bude musieť v najbližších dňoch riešiť množstvo problémov nastolených ostatnými archetypmi.

6.6.št

Najsilnejším planetárnym spojením štvrtka bude novová konjunkcia Luny so Slnkom a hodinu potom s Venušou. Ak sme sa predvčerom dozvedeli, že spojenie týchto archetypov má vcelku kladné účinky, dnes to už nie úplne platí. To je dané nielen tým, že sa Luna zároveň spája v neharmonickej depresivizujúcej väzbe na Saturna, ale že kvadratúru voči tomuto „prísnemu starcovi“ – karmickému učiteľovi spresňujú aj Venuša so Slnkom (k presným napäťovým aspektom dôjde v najbližších dňoch).

5.6.st

Oslavu Svetového dňa životného prostredia, ktorý sa pripomína už od roku 1973, by sme mohli realizovať uprataním si najbližšieho priestoru – dvora, okolia domu, bloku, ulice. Lebo skutočne dôležité a veľké veci majú často svoj základ v tých zdanlivo najnepatrnejších maličkostiach.

Pol hodiny predtým, než vstúpi osem minút po desiatej predpoludním Luna do Blížencov, aby sa pridala k skvelej partii Venuše, Slnka, Merkúra a Jupitera, vytvára empatizujúci sextil s Neptúnom. Aspektom načína súbor planetárnych spojení, ktoré robia zo stredy vcelku príjemný deň. Popoludní sa k Neptúnovi pridáva aj Pluto svojou regeneratívnou energiou. Luna prechádza konjunkciou Merkúra s Jupiterom, čím aktivizuje ich učebno-filozofické pôsobenie.

4.6.ut

Dnes kulminujú tri dôležité aspekty s dlhodobejším pôsobením Dvanásťdňový trigón Merkúra s Plutom, ktorý, ako som bol včera spomenul, je priamo zviazaný so spojením Jupitera s Plutom a Merkúra s Neptúnom. V tejto konštelácii sa prepája viacero faktorov, ktoré majú až protichodný charakter, aj keď vcelku možno konštatovať, že jej konečné vyznenie je vcelku kladné. S čím všetkým sa počas trvania prepojenia planét môžeme stretnúť? Nuž, Merkúr ako sprostredkovateľ a komunikátor sa spája s archetypmi, prebúdzajúcimi v nás výrazný duchovný a senzitívny empatický prvok, ponúka radosť zo života a víziu optimistického riešenia problémov zároveň s dôrazným pripomenutím, že v regeneračných a reformačných procesoch sa často objavuje manipulatívny prvok, že prílišné vciťovanie býva spojené s toxickou pozitivitou a veľká radosť sa často mení na pýchou sálajúce velikášstvo. Závisí od osobnej mravnej sily jedinca aj spoločnosti, ktorý z prvkov preváži a zaujme dominantnejšie postavenie. V dnešnom rozháranom svete, v spoločnosti postihnutej chorobou polarizácie a médiami i politikmi kŕmenej vzájomnej nevraživosti, módnymi výstrelkami vnucovanými väčšinovej spoločnosti, morálnymi úchylkami prijímanými v podobe noriem, je zoskupenie planét problematické, poskytujúc však pozitívne východisko. Ak využijeme optimalizujúcu silu Merkúra v konjunkcii s Jupiterom v Blížencoch a nájdeme v sebe silu vypočuť si aj v zmysle starého latinského práva „audiatur et altera pars“ druhú stranu sporu , následne vyargumentovať v slovnej konfrontácii svoje náhľady a názory (môžu ich mať iba jedinci dostatočne múdri, vzdelaní, a nie diplomovaní neokrôchanci!), budeme s harmonickým účinkovaním archetypálnych síl v zhode. Výsledkom toho nebude násilné presadzovanie „jediných subjektívnych právd“, ale hľadanie a nájdenie pravdy objektívnej. Žiaľ, schopnosť komunikácie sa stratila už dávnejšie a násilné presadzovanie „jedinej pravdy“ zmenila jednotlivcov na stádovitú súčasť hystericky vykrikujúcich más síce bez kvalitných argumentov, ale o to hlasnejších.

Merkúr radixu SR dlhodobo ovplyvňuje kvadratúrou tranzitujúci Neptún! A odráža sa to nielen v politike a mediálnom živote, ale všade tam, kde sú sprostredkovávané informácie. Žiaľ, najzraniteľnejšie to postihuje naše školstvo na všetkých jeho úrovniach. Liekom by bolo možno pozrieť sa na nadobúdanie vedomostí, znalostí, skúseností nie cez prizmu povinných osnov, ale cez meniace sa potreby spoločnosti, cez zmenu vzťahov medzi tými, čo stoja za učiteľskou katedrou a tými, ktorí sú nútení počúvať a zapamätávať si „múdrosti“, nemajúce často žiadnu aplikačnú kvalitu. Aj v školstve, od úplných začiatkov, by mal fungovať dialóg medzi žiakmi a sprostredkovateľmi múdrosti. Konštruktívny, tvorivý, radostný. To všetko narušili minimálne dvojročné hlúpe, spoločensky deštruktívne opatrenia „vládcov sveta“ v nedávnej minulosti.

Všetko by sme mohli zvládať so šarmom, keby sme načúvali posolstvám planét – Slnka a Venuše, ktoré v trojtýždňovej etape sprostredkúvajú radosť z bytia, láskavosť, nadväzovanie harmonických vzťahov, schopnosť diplomatického jednania. Skúsme pod ich vplyvom začať vnímať svet ako krásne miesto pre život, podporujme mierové a priateľské vzťahy nielen na vnútornej politickej scéne ale aj vo vzťahu k zahraničiu. Tým pomôžeme nachádzať riešenie a vyriešenie jestvujúcich ohnísk konfliktov. Slnko a bohyňa lásky chcú, aby došlo k pozdvihnutiu morálnej úrovne ľudstva, kreativity vytvárajúcej krásu. A tí, čo mienia podporovať opak, bohatnúť na zabíjaní, by sa možno mali sami postaviť ako živé štíty hvízdajúcim guľkám, šrapnelom. Inak len ukazujú svoju ustráchanú slabosť. Tak by najlepšie dokázali ochotu osláviť dnešný sviatok – Medzinárodný deň nevinných detských obetí agresie.

Popoludňajší aspekt Luny so Saturnom dáva vyslovenému – napísanému váhu serióznosti.

3.6.po

Jupiter dnes spresňuje harmonické spojenie s Plutom. Vládca Olympu potrebuje prerokovať so svojím podsvetným bratom, chtonickým náprotivkom, dôležité otázky, týkajúce sa širokých más. Právne a spoločensky vnútená spolupráca má niekedy veľký význam a jej dôležitosť sa prejavuje hlavne vtedy, kedy už masy stratia ostražitosť a stávajú sa obeťou demagógie najhoršieho zrna. Okolnosti stredu minulého mesiaca takéto správanie sa tým, čo uchovávajú spoločnosť v udržateľnom stave, priam vnútili. Jupiter vie, že ak chce svetu múdro vládnuť, musí občas využiť aj zdanlivé represálie pre dobro veci. Len tak, využijúc vytvorené predpoklady hlbokých psychických a duchovných zmien society, môže dosiahnuť priaznivý prospešný úspech jej vyliečenia. Lebo masy majú hlboké autoregeneračné schopnosti. Na úrovni individuálnej i celospoločenskej. Sila aspektu sa síce v týchto dňoch prejavuje najviac, ale jej vplyv pociťujeme od prvej dekády mája až do prvých dní júla.

Nápomocným aspektom trigónu Jupitera s Plutom je v týchto dňoch sextil Merkúra s Neptúnom, čiastočne eliminujúci dlhodobú kvadratúru tranzitujúceho Neptúna na Merkúra radixového horoskopu Slovenska. Pomáha empaticky používať mágiu slova novinárov, z ktorých už viacerí pochopili, že múdre myšlienky napomôžu spoločnosti v jej vymaňovaní sa spod nenávistnej polarizácie, oslabujúcej všetkých. Aj umenie v najrôznejších podobách dostáva kvalitatívne nový ráz, nepodliehajúc len módnym trendom, čo ho zbavuje humánnych polôh. Lebo módny málokedy znamená moderný, lebo nie je v ňom všetko zlato, čo sa  v podobe falošného pozlátka najviac blyští. A je gýčové tváriť sa ako niečo iné!

Päť minút pred ôsmou ráno vstupuje Luna do zemského venušanského Býka, z ktorého hodinu a pol nato odchádza Merkúr. Dva týždne bude posol bohov kráčať domovským znamením, aby naplnil svojou zvedavosťou dynamiku znamenia, v ktorom sa už nachádzajú Slnko, Venuša a Jupiter. Zelenkavá hmýriaca sa farba vzduchu nadobudne do polovice júna ešte bujarejší charakter. Radosť chodiť v takýchto dňoch do prírody!

Náladu by nám azda dokázalo zopsuť správanie sa jedincov, ktorí si nechcú dať ani za svet povedať, že slušnosť je lepšia, než útočné a manipulačné plutovské výpady. Ako na osobnej, tak aj na masovej úrovni. (Múdry rozdáva láskavosť, hlupák sa podvolí primitívnemu zlu!)

2.6.ne

Nočné spojenia Luny s Venušou a Slnkom síce nepocítime priamo, ale môžu sa odraziť v príjemných snoch. Ich patronát sa však dokáže prejaviť aj dobým naladením na nedeľné chvíle.

Luna v konjunkcii s Chirónom sa v aspektoch správa všakovako. Niekoho bude aspekt liečiť, iného možno naplní bolestnými spomienkami, kedy sa z podvedomia vynoria reminiscencie na chvíle, ktoré mali zraňujúci charakter. Mars, ku ktorému sa Luna približuje, aby sa s ním spojila v konjunkcii zajtra tesne po polnoci, aktivizuje možno práve také.

1.6.so

Prvý jún patril, a dodnes patrí k mojim najobľúbenejším sviatkom v roku. Veď dieťa, a je jedno, či prejavené vekom alebo to vnútorné, chce oslavovať každý deň. No žiaľ, iba jeden z tristo šesťdesiatich piatich je na oslavu spoločensky nastavený. Správnym rozhodnutím, ktoré môžeme prijať všetci, bude to, že nielen prvému júnu, ale všetkým dňom v roku pririekneme punc oslavy – dieťaťa aj správneho rozhodnutia.

Citlivosť a vnímavosť dňa vylepší konjunkcia Luny s Neptúnom na poslednom stupni znamenia Ryby, bojovou akčnosťou doplní oslavy vstup Luny do Barana dve minúty pred pol šiestou ráno. A jej stretnutia najskôr s Jupiterom a o čosi neskôr s Plutom naplnia sobotu radosťou nielen ratolestí, ale aj ich rodičov na skupinových akciách.

Máj 2024

31.5.pi

Je posledný deň mája, jeden z tých, kedy je potrebné pootvárať aj tie studničky, o ktoré sa doteraz nik nepostaral. Vyčistiť ich a dať živej vode možnosť vytrysknúť v plnej sile. Aby počas prichádzajúceho leta bolo v chotári dostatok tejto životodarnej tekutiny.

Možno by sme mali odolať aj nutkaniu siahnuť po cigarete, a možno by to mohol byť aj deň na to, aby sme s touto chorobnou závislosťou úplne prestali. (Mne sa to podarilo po dvadsaťročnom intenzívnom fajčení (aj štyridsiatka cigariet v „záťažových dňoch“) takto v neskorú jar pred tridsiatimi šiestimi rokmi.)

Po úzkom stretnutí Marsa s Chirónom z predvčerajška dnes dochádza k niečomu podobnému – presnej konjunkcii Merkúra s Uránom. Uránska energia je v mnohom podobná tej merkurickej, nečudo, že bol astrológmi Urán prijatý aj ako vyššia oktáva Merkúra. Obaja vládnu vzdušnému znameniu, obaja majú v sebe istú nevyspytateľnosť, zvedavosť, túžbu po oslobodení sa z okov konvenčnosti. Konjunkcia im umožňuje vyslať do sveta informáciu inakosti v rôznych úrovniach. Spojenie takýchto energií sa chápe poväčšine dostatočne negatívne pre mnohorakú zdanlivú nepochopiteľnosť výsledkov pôsobenia – náhle rušenie zmlúv, nervozita, zvýšená kritickosť, satirické vyjadrovanie, nepokoj na ministerstvách – ale to len preto, že sa nehľadajú príčiny takýchto aktov. Mnohokrát sa po čase ukáže, že to, čo sa zdalo príliš unáhlené a ťažko prijateľné, má v konečnom dôsledku veľmi pozitívne dôsledky. V súčasnosti je spomenuté spojenie planét harmonicky spojené so Saturnom, čo nedovoľuje archetypom, aby sa správali nekontrolovane, spoločensky neúnosne, takže môžeme od nich očakávať aj úspešné výsledky. Tie sa dokážu prejaviť predovšetkým v masovokomunikačných prostriedkoch – rozhlase, telke, tlači, ktoré sa možno preukážu schopnosťou oslobodiť sa od navyknutých nenávistných klišé, čo si osvojili od predjaria roku 2020, kedy sa v Kozorožcovi prejavila „neblahá“ sila spojenia Marsa, Jupitera, Pluta a Saturna, čo rozbehlo udalosti, na ktoré sme v spoločnosti, okrem hŕstky pseudointelektuálov a kaviarenských povaľačov, neboli vôbec pripravení.

Úzka výseč zodiaku, v ktorej sa planéty v súčasnosti nachádzajú, má veľmi podnetný charakter. Nie je častou konšteláciou a hovorí sa jej „batoh, batôžtek“. V takejto „tanistre“ bolo vždy všetko, čo cestovateľ na svojej púti svetom potreboval. Jedlo – občas povestné olovené halušky alebo sladké buchty, občas len podplamenník (elfský lembas), plánočka na občerstvenie, kus náhradnej odedze. Všetko na svete, bez čoho by sa nezaobišiel. Nič viac, nič menej, v koncentrovanej podobe. Konfigurácia batoh v horoskope naznačuje skoncentrovanú, úzko špecializovanú vyhranenú osobnosť. Ak ide o dejinné udalosti, ktoré sa s takýmto planetárnym „balíkom“ spájajú, majú výrazný koncentrický charakter, bývajú uzlovými bodmi histórie. Takúto povahu nadobúdal zodiakálny energetický vzorec od roku 2018 a naplno sa prejavil od prvých mesiacov spomínaného roku 2020. Najsilnejšie sústredenie energie vidíme práve v prebiehajúcom roku, kedy sú planéty v istom období nahromadené len v úseku štyroch znamení Vodnár, Ryby, Baran a Býk, pričom v strede znamení je Baran. Počiatok zodiaku, najsilnejší bod nových genéz. To už zrejme čosi znamená, a prejavuje sa to v zmene povahy „vesmírnych síl“! „Svet sa zmenil. Cítim to vo vode! Cítim to v pôde! Cítim to vo vzduchu!“ (Týmito prorockými slovami začína epopeja o zničení Prsteňa moci, ako ju režisérsky interpretoval Peter Jackson podľa vynikajúcej predlohy J.R.R.Tolkiena.)

Luna dnes vytvára so spomenutými Saturnom, Merkúrom a Uránom aspekty, ktoré potvrdzujú ich zodpovednú silu.

30.5.št

Luna prekračuje hranice Rýb dve minúty po pol tretej v noci.

Po včerajšom Uránovi sa dnes jej prostredníctvom ozvú aj ranný Jupiter a popoludňajšia Venuša. Obidva aspekty budú napäťové, takže od nich nemožno očakávať priazeň. Jupiter nás od rána nabáda k zníženej ohľaduplnosti, vyzdvihovaniu vlastných potrieb a požiadaviek hoci aj na úkor okolia. A Venuša k tomu pridá prvok nelásky, nepokoja, hašterenia, kazenia dohôd.

Všetku túto nepriazeň spečatí napäťová kvadratúra tretej lunárnej štvrte vo večerných hodinách.

Na upokojenie vášní by azda pomohla chvíľa súcitenia, empatie, ktorú vyvoláva „rybie“ pozadie vodného živlu Luny, a možno by nebolo od veci urobiť zo štvrtka deň pôstu.

29.5.st

Harmonický vplyv spojenia Merkúra so Saturnom na pár hodín pokazí kvadratúrou Luna. A aspekt zachytí zrejme len tých jedincov, ktorí sú naň dlhodobo mediálne predpripravovaní, prednastavení. Takí sa budú zrejme vyžívať v konfrontačných nenávistných písaných komentároch na internete pri sledovaní debát, vystúpení politikov. Lebo oni to inak nevedia, niet v nich štipky vkusu ani „dobého srdca“, súc nainfikovaní dlhodobou nenávisťou musia reagovať takto choro. Verím však, že sa zo zákernej choroby, akou je nenávisť, vyliečia. Lebo si zatiaľ neuvedomujú, že vlastne nenávidia sami seba, svoj spôsob života, svoju osobnú aj spoločenskú úbohosť.

Luna v harmonickom spojení s konjunkciou Marsa a Chiróna pomáha odovzdávať masám liečivé posolstvo planét. Lebo oni dvaja v Baranovi tvrdia, že za zdravie a múdrosť treba niekedy zabojovať a použiť na ich záchranu všetky dostupné „bojové prostriedky“, občas aj ťažšieho kalibru. (V tejto súvislosti si rozpamätávam „zopár výchovných“, ktoré som výnimočne dostával od mamičky, uvedomujúc si, že tak prejavovala svoje ochranné pudy a materinskú lásku voči mne!) Spojenie Marsa s Chirónom má silnú ochrannú funkciu proti všetkým, ktorí sa nechali ohlúpnuť novou pouličnou masovosťou a jej krikľúnskymi „celebritami“ (v dôsledku účinkovania škodcov – Urána s Neptúnom – horoskopu narodenia SR v roku 1993).

To pripomína aj Luna, ktorá dnes vytvára v denných aspektoch s jedným zo spomínaných škodcov – s Uránom, disharmonickú kvadratúru.

28.5.ut

Z dnešných svetových či medzinárodných osláv, ako ich uverejňuje internet, by som azda oslávil len dva zo spomenutých – Medzinárodný deň džezu, ku ktorému sa zvyčajne prihlási v druhej pokročilej fáze svojej tvorby väčšina muzikantov, vyniknuvších v oblasti rocku. Džez nie je vynálezom dvadsiateho storočia, džez vo svojich najhlbších charakteristikách je pôvodnou hudbou, ktorú vytváral človek od „objavu rytmickosti a melodickosti života“. A objavuje dodnes, lebo hudobné prejavy žitia v akejkoľvek podobe sú nekonečné.

Za oslavu stojí aj Európsky deň susedov, lebo podporuje spolunáležitosť ľudí, ktorá prešla v ostatných rokoch nezmyselných logdaunov a izolácie pod rúškom rúšok ťažkými skúškami. Ľudia sú opäť o čosi otvorenejší, než bývali v neďalekej minulosti. Mám pocit, že sa v nadväzovaní susedských vzťahov vraciame do „oných“ čias, kedy sme sa – obyvatelia sídliskových blokov –  družne (a bez kontroly eštebákov!) stretávali na trávnikoch pod oknami bytov, pri pieskoviskách s hrajúcimi sa deťúrencami a nezáväzne sa porozprávali, pokecali si o každodenných problémoch, dávali, prípadne dostávali rady, ako ich riešiť. Nepolitizovali sme, lebo nás politika nemusela zaujímať, nevytvárali sme médiami a politikmi umelo kŕmené konflikty. Zdá sa, aspoň z nechtiac vypočutých rozhovorov pod balkónom bytu, že sa navraciame do „správnych“ koľají, na dobré ľudské koľajiská.

Dnešnej oslave prispeje dobrou energiou aj spojenie Merkúra so Saturnom. Niet v ňom síce žiadnej nadbytočnej srdečnosti, lebo Saturn takými emóciami nedisponuje, ale v ňom nie je ani konfrontácia. Dá sa dokonca povedať, že poskytuje priestor na dobré návrhy v rôznych oblastiach života, ktoré nás najväčšmi omínajú – peniaze, majetok, pôda, nehnuteľnosti, doprava, školy, remeslá a remeselníci (v podnikaní i domácnostiach). Možno i mediálni mágovia a ich posluhovači začnú chápať, aká je ich úloha – podávať objektívne racionálne saturnské informácie a nie neptunické ohlupovanie, mamy a klamy! Len škoda, že sila aspektu sa vytratí tak skoro, už v polovici prvej tretiny júna.

Luna v harmonickom spojení s Venušou a Slnkom dodáva utorku charakter dňa lásky a dobrého svetla.

27.5.po

Luna sa od skorého rána snaží vytvoriť „nezdravú spoločenskú atmosféru“, spojac sa najskôr s agresívne pôsobiacim Marsom a o čosi neskôr s Chirónom, ktorý vo chvíľach kvadratúry atakuje Lunu chorými myšlienkami i myšlienkami na chorobu.

Poludnie bude o čosi vyjasnenejšie, do hry vstupuje inovatívnymi netradičnými nápadmi Urán.

Zvýšenú empatiu a duchovný náboj večeru ponúka Neptún.

Luna vstupuje do Vodnára tesne pred trištvrte na jedenásť v noci. Jej harmonické spojenie s Jupiterom sa možno premietne do príjemných snov spáčov.

26.5.ne

V štvrtkovom horoskope som tak trochu predbehol udalosti. Zo samého nadšenia zo symboliky Blížencov som tam predčasne poslal aj Jupitera. Lebo ten vstupuje do zeleného znamenia vzduchu až dnes hodinu po polnoci. A prečo neustále spomínam zelenú? Nuž pre mňa práve toto znamenie pripadá tak skutočne najzelenšie, lebo príroda sa dostáva do plnej aktivity, začína s nami naplno komunikovať a zelené odtiene v nej dostávajú plnú pestrosť. A čas tranzitu Slnka Blížencami je mi blízky aj preto, že som v tomto krásnom období pred sedemdesiatjeden rokmi vystúpil na javisko úžasného divadla s názvom theatrum mundi. Jupiter – filozof sa v tomto priestore necíti najistejšie, predsa len jeho domovom je opozitné znamenie Strelec, takže sa v znamení vzduchu jeho skepsa bude prejavovať naplno nie preto, aby všetko spochybnil, ale aby neustálym kladením otázok rozpohyboval mdlé zlenivené myslenie väčšiny z nás. Nemúdrych jedincov dokáže doviesť do úplných pochybností, ale tých, čo používajú svoj rozum na sebazdokonaľovanie, privádza do intelektuálnej dynamiky. Takže nič pre ľahkoverných. Znamením otázok „prečo?“ bude vládca Olympu tranzitovať do júna budúceho roka. Nuž, zrejme si uvedomuje, že je na čo sa pýtať, lebo otázok je teraz viac, než nespochybniteľných odpovedí.

Premýšľavým aspektom je aj neskoré stretnutie Luny s Merkúrom.

25.5.so

Dnes oslavujúca Afrika sa po dlhšom čase opäť prebúdza a zbavuje sa tých, ktorí v nej doteraz lúpili jej bohatstvo bez akejkoľvek reciprocity. Kolónie azda nadobro končia.

Dnes oslavujú migrujúce ryby. Urobme všetko, aby sa mohli presunú tam, kde majú najlepšie podmienky na výter.

A nezabudnime na Urbana, patróna vinohradníkov, ktorý sa k nám pri príležitosti svojho sviatku prihovára s pohármi plnými zlatistého či rubínového moku.

Ranný Chirón vychádza v ústrety tým, ktorí majú záujem o zdravie.

Venuša sa realizuje naplno. Po konjunkcii s Uránom a Jupiterom a po sextile s Neptúnom sa dnes spája v harmonickom trigóne s Plutom. Tento aspekt má, samozrejme, o čosi dlhšie trvanie, ale dnes vrcholí, je presný. Účinky môžeme pociťovať do konca mája. A čo od neho môžeme očakávať, ako účinkuje? Vytvára dobré podmienky pre ďalekosiahle zdravotnícke opatrenia, vychádza v ústrety hospodárstvu, predovšetkým zamestnancom, širokým masám a je možné ho využiť pri všetkých mierových aktivitách, čím sa zapája do súbehu síl, ktoré by mohli prospieť rokovaniam o vyriešení vojnových konfliktov na celom svete. Ale nevynecháva ani riešenie sporov vnútri štátov. Chcem veriť, že sa bohyňa krásy, lásky a harmónie postará o zdar všetkých takýchto snáh.

Popoludnie sa môže naplniť výčinmi výtržníkov, v parlamente sa niektorí poslanci nedokážu vmestiť do vlastnej kože, disharmonický Neptún zvyšuje aktivity klamárov, podvodníkov.

Päť minút po pol šiestej podvečer vstupuje Luna do znamenia, v ktorom sa necíti príliš komfortne, do Kozorožca.

24.5.pi

Deväťdesiat  rokov po otvorení prvého národného parku v Európe, vo Švédsku, sa začal v roku 1999 oslavovať Európsky deň národných parkov. Ochrana prírody, uchovávanie prirodzenej biodiverzity v nich sa stalo prijatou normou. U nás až do obdobia, kedy neznalci, nevzdelanci, dobre platení kýmsi zvonku to nezačali s ochranou prírody preháňať, čoho výsledkom je dysbalancia a premnoženie niektorých živočíchov na úkor iných. To, čo sa udržiavalo po dlhé roky, desaťročia – vyrovnanosť životného priestoru prírody a človeka, sa narušilo a bude treba veľa rokov, kým dôjde k opätovnému nastoleniu krehkej rovnováhy, ktorá oddávna vyhovovala jednej i druhej strane.

Luna sa spojí vo večerných hodinách skoro súčasne so Saturnom a Marsom v absolútne protichodných aspektoch. So Saturnom vytvorí kvadratúru, s Marsom trigón. Saturn vytvára brzdné mechanizmy, oslabuje, „depresivizuje“. Oproti tomu Mars aktivizuje všetkých a všetko, dodáva chuť púšťať sa do aktivít, nasadzuje kopec sily a energie. Nuž, každý má na výber. Niekto sa stiahne do úzadia, iný hľadá možnosti pozitívneho vybitia energie. A budú i takí, čo si vplyvy energií nebudú chcieť všímať, aby v ich dušiach neoscilovali absolútne protikladné tendencie.

23.5.št

Po nočnej kolíznej opozícii Luny s Uránom nasledujú v ranných hodinách aj ďalšie. Luna prechádza oproti stéliu na hraniciach Býka a Blížencov. Tieto ranné opozície majú skôr provokačný než konfliktný charakter. Venuša bude zrejme pôsobiť hašterivo, prebúdza nespokojnosť žien s ich postavením v rodine, spoločnosti, zamestnaní, Jupiter provokuje k riešeniu nespokojnosti nielen žien prostredníctvom nákupov, návštev cukrární, preháňaní vo všetkom. Nebude to však prevládajúca tendencia dňa, lebo energie sa budú v pomerne rýchlom slede striedať. Neptún napríklad zvýši našu citlivosť voči potrebám okolia, lebo sa spolu s Lunou nachádzajú v emočne podnecujúcich vodných znameniach.

Šesť minút pred pol jedenástou vstupuje Luna do ohnivého Strelca.

Chvíľu nato je už Venuša v presnej konjunkcii s Jupiterom, čo je veľmi šťastné spojenie. Stretávajú sa totiž Veľké a Malé šťastie a nebyť provokatívnej opozitnej Luny a neďaleko sa „okúňajúceho“ Urána by bolo toto stretnutie naplnené harmóniou, pohodou, pocitom potreby naplniť život čímsi krásnym. Na návštevu galérie alebo dobrého koncertu či divadelného predstavenia (najlepšie bez spolitizovaných krikľúňov) máme dosť času až do konca mesiaca, dokedy bude aspekt pôsobiť. A nákupy módnych doplnkov (a iných milých ale potešujúcich zbytočností) si môžeme vybrať ktorýkoľvek čas, kedy máme voľno. Aspekt zvyčajne zlepšuje morálku, napĺňa život radosťou. A to v tejto dobe potrebuje každý z nás.

Venuša sa počas trvania spojenia šťastia teší aj z ďalšieho harmonického aspektu – sextilu s Neptúnom. Ten zvyšuje našu citlivosť nielen na požiadavky a potreby okolia, ale aj na vnímanie umeleckých artefaktov, hlavne hudby, tanca, všetkého, čo plynie v čase a priestore. Zvyšuje takisto nádej na väčšiu slobodu, naplnenie želaní väčšiny, zlepšovanie sociálnej sféry. Upokojuje ideologických súperov, podporuje zdravie, ale myslí aj na blaho tých, čo nepatria medzi najmajetnejších.

K spomenutému sextilu Venuše sa pridáva aj Jupiter, ktorý zvyšuje humanizáciu jeho pôsobenia, zlepšuje nádeje na zmierenie, oberá sily provokatérom. Lebo ľudia prirodzene netúžia po sporoch a fanatickej nenávisti, súc poučení prežitými dôsledkami takýchto prejavov. To len hlúpi jedinci, ktorých ego je silnejšie než ich vnútorné múdre „Ja“, budú neustále vystrkovať bodliny nenávisti. Lebo si neuvedomujú, že už sú ostatnej väčšine na smiech!

Čas trvania aspektu – od poslednej dekády apríla do druhej polovice júna – je vhodný na mierové dohody a pozitívne diplomatické jednania o mieri. Azda ho pocítia aj tí, čo o veciach rozhodujú.

Nepríjemnou je splnová opozícia svetiel, ale dokážeme ju zvládnuť, ak si uvedomíme, že konflikty by nás obrali o potenciál pohody, ktorý sa vytvára.

Jupitera a Slnko dnes nasleduje Venuša, neskoro večer vstupuje do Blížencov, aby obohatila energiu komunikácie o rozmer lásky.

22.5.st

Pri príležitosti dnešného Medzinárodného dňa biologickej rozmanitosti by bolo dobré zakázať akékoľvek prelety lietadiel, za ktorými zostávajú na oblohe iné než kondenzačné stopy. Také by bolo zrejme potrebné úplne zakázať, nakoľko modifikujú priestor okolo Zeme i na samotnej planéte tak, že sa tu dejú prečudesné zmeny. Lebo tí, čo ich na oblohu vysielajú, buď nevedia, čo činia, alebo to vedia až pridobre!

Luna so Saturnom vytvárajú harmonické prepojenie, ktoré nám dáva na vedomie, že sme schopní aj bez tých, ktorí by najradšej nalinajkovali naše životy podľa svojich noriem, prijať zodpovednosť. Individuálnu, kolektívnu aj celospoločenskú. Aj bez ich diktátu!

Slnko dnes spresňuje trigón s Plutom, čo len potvrdzuje moje predošlé slová. Nielen o zodpovednosti za životné prostredie, ale aj za všetky pozitívne kolektívne aktivity, za tie, ktoré sú prospešné pre široké masy. Aspekt síce dvíha sebavedomie mocných, ale dáva im navyše na vedomie, že sú aj mocnejšie sily, než sú tie ich. A ak to nepochopia a vo svojej namyslenosti by túžili ovládať a manipulovať ostatných, bude im veľmi skoro klepnuté po prstoch, Lebo zákony karmy nepopustia. Pôsobenie aspektu budeme pociťovať do konca mesiaca.

Neskorá kvadratúra Luny s Uránom upozorňuje „nočné sovy“ na to, aby sa správali tak, aby sa nedostali do náhodných konfliktných situácií, aby nespustili katastrofické deje.

21.5.ut

Svetový deň kultúrnej rozmanitosti pre dialóg a rozvoj má význam vtedy, keď poskytuje podporu záujmu o iné kultúry, stráca ho však v momente, kedy sa nám tieto kultúry začnú vnucovať ako jediné správne a chcú ovládnuť naše kultúrne tradície. V takom prípade zamietam význam tohto dňa i kultúr, ktoré sa chcú stať hegemónom. A také dnes mohutne vstupujú do nášho povedomia! O ne nemáme prečo mať záujem.

Štyri minúty po pol jednej po polnoci sa Luna umiestňuje v Škorpiónovi. Už počas skorých ranných hodín vytvára kvadratúru s Plutom a opozíciu s Merkúrom – teda T-kvadratúru s týmito planétami, čím nám vnucuje potrebu vnímať disharmonické spojenie vládcu podsvetia a Psychopompa, ktoré má manipulačný charakter a podpísalo sa na udalostiach predošlých dní. Pevne verím, že tentoraz nevyprovokujú v tejto napäťovej konštelácie žiadne stretnutia, zhromaždenia proti čomusi, komusi. Na takéto stretnutia priaznivcov temných síl by malo byť uvrhnuté dlhodobé embargo, nech by sa tvárili akokoľvek prospešne.

20.5.po

O dnešnom Svetovom dni masmédií nájdeme na internete i toto: (jeho) Účelom je tiež upozornenie na neetické zvyšovanie sledovanosti a čítania prostredníctvom klamstiev, vulgárnosti a násilia. (!!!)

Slnko je súčasťou stélia na posledných stupňoch Býka a dnes spresňuje sextil voči Neptúnovi na konci Rýb. Drží ochrannú ruku nad humanitne sociálne cítiacimi ľavičiarmi, nad vládou, pokúša sa ochraňovať a posilňovať predstaviteľov moci aj ľudu, zvyšujúc ich vzájomnú empatiu a duchovné smerovanie. Vychádza v ústrety kultúre a umeniu (nie však módnej pakultúre a pseudoumeniu!).

Luna v opozícii voči Chirónovi podporuje, ba z Váh priam provokuje tých, ktorí sa zaoberajú právnymi aspektmi negatívnych opatrení v našom zdravotníctve.

Minútu pred treťou popoludní prekračuje Slnko hranicu znamenia Blížencov, aby v tomto zelenom znamení pobudlo v nasledujúcich dňoch (do dvadsiateho júna) spolu s Venušou a Jupiterom, ktorí ho budú v nasledujúcich dňoch nasledovať, a začiatkom júna sa k nim pridá aj Merkúr. „Troch zamrznutých“ aj „zmáčanú“ Žofku už máme za sebou (zdá sa, že počas tejto zvláštnej jari už po niekoľkýkrát), takže by sme sa mali/mohli už len tešiť zo spevu vtákov, bzukotu včielok a ďalších opeľovačov, príjemných májovo-júnových blíženeckých vetríkov. To by nás ale nesmeli strašiť gríndilinovia so svojimi katastrofickými scenármi, na ktorých mnohí tak dobre zarábajú. A mali by sme eliminovať „ekoinžinierov“, čo nám čiarajú oblohu podivnými bielymi mrežami a zanešvárujú nielen nebo, zvyšujúc skleníkový efekt, ale špinia celý environment poškodzujúcimi chemikáliami (ja viem – pre mnohých neprijateľná, no už dávno na pravdu zmenená „konšpirácia“). To len nedovzdelaní hlupáčikovia neustále básnia o kondenzačných stopách. Nuž, uvidíme, ako sa blíženecké hmýrenie ovzdušia bude prejavovať teraz a v nasledujúcich rokoch.

19.5.ne

Keď si vážený čitateľ mojich denných horoskopov prečíta ten stredajší, piatkový a sobotný, zapadnú mu moje slová do diania ostaných dní u nás. Vlastne nie dní! Mesiacov, rokov!

A že pri výklade synergie aspektov nejdem do extrémnych interpretácií, je len preto, že nechcem čitateľa strašiť „jóbovkami“, aby som ho neodradil. Možno niekto povie, že okolkujem, a má pravdu. Významy spájania energií môžu mať rôznu úroveň. V dnešnej vypätej situácii, žiaľ, dosahujú množstvo hlavne negatívnych konotácií. A ja čitateľa stresovať nechcem! Dosť, že to robí spoločnosť, v nej hlavne médiá „hlavného prúdu“, zúčastňujúce sa na poškodzovaní, polarizácii spoločnosti. Pluto je činiteľom, ktorý na rozhraní dvoch výrazne rozdielnych energetických podstát (Kozorožec-Vodnár) neponúka jednotu, skôr má na úrovni kolektívneho nevedomia i nevedomia individuálneho funkciu „zneisťovateľa“ hodnotového systému. Doterajší pohľad cez prizmu „starého“ kozorožcovského chápania sveta sa v čase vrcholiacej krízy hodnôt rozpadal, rúcal a ešte rúca, ale nový, vzdušný, moderný, vodnársky sa ešte nestihol konštituovať (Pluto osciluje na hranici znamení od jari minulého roka do neskorej jesene 2024). Nebolo kedy a systému na zmene vôbec nezáleží, lebo novoty sú preň kontraproduktívne, ba priam „smrteľne“ nebezpečné. Neistota plodí v spoločnosti strach, zvyšujúc riziko agresívnych reakcií. Jednotlivé horoskopy (denné, tranzitové), do ktorých som v súvislosti s udalosťami okolo atentátu nazrel, uvedené skutočnosti priamo potvrdzujú.

Ani dnešná opozícia Luny vo Váhach voči Marsovi v Baranovi pokoja neprinesie a v mnohých „hlavách“ sa zrodia agresívne myšlienky, ktorých zdrojom je nespracované, „nevycválané“ ego, neschopné prijať idey harmónie a spolupráce.

(O spomenutých horoskopoch súvisiacich s udalosťami zrejme uverejním príspevok na inom mieste.)

18.5.so

Ráno a predpoludním sa postarajú planéty o príjemné zážitky, ktoré nás očakávajú v prírode pri oslavách Dňa fascinácie rastlinami. Všímajme si rôznorodosť tvarov, farieb, veľkostí, siahnime si na listy stromov, na ich kôru, skúsme si vybrať jeden „taký náš“ a objímme ho, otvorenou dušou načúvajúc, čo nám hovorí. Požiadajme ho o jeho silu a stálosť, lebo ich v tomto stresujúcom svete potrebujeme ako soľ. Ak by neprialo počasie, nerobme z toho tragédiu. S otvorenými bránami na nás čaká najbližšie múzeum, oslavujúce takisto svoj sviatok. Opozícia Luny voči Neptúnovi bude na osi Panna – Ryby na niekoho pôsobiť liečivo, povzbudzujúco, no možno sa nájdu aj takí, ktorých oslabí, oberie o pocit pohody. Ale verím, že takých bude mizivá menšina.

Osem minút pred pol jednou popoludní Luna vstupuje do Váh, aby počas dňa prešla polovicou svojej púte prázdnou časťou zodiaku a vytvorila harmonickú regeneračnú väzbu s Plutom.

Veľmi zaujímavým a silným je stélium – zoskupenie planét v tretej tretine znamenia Býk. Akoby ním vrcholilo pôsobenia predovšetkým Jupitera a Urána v tomto znamení počas celého roka, odkedy v druhej polovici mája 2023 doň po dvanástich rokoch Jupiter vstúpil a pridal sa k dlhodobo účinkujúcemu Uránovi. Energia zemského znamenia sa dotýka pôdy, území štátov, peňazí a celkovo hodnotového systému, úrody, potravín – to všetko prechádza od roku 2018, kedy do Býka vkročil Urán, veľkými zmenami, a tie teraz urýchľuje Jupiter.

Dnes sa teda stretáva v spomenutom stéliu Venuša s Uránom a Slnko s Jupiterom. Reformám môže podliehať móda a jej konkrétne, často šokujúce výstrelky na rôznych akciách – súťažiach, šouprogramoch, výstavách, …, často hraničia so zvrhlosťou až perverzného charakteru spojeného s dnes tak modernou „rodovosťou“.  Energia aspektu sa podieľa na náhlych zmenách v rokovaniach nielen o spomínaných témach, zasahuje výrazne predovšetkým do kultúrnych oblastí a ustanovizní, do literatúry, ale aj do problematiky rodiny a jej finančného života.

Konjunkcia Slnka s Jupiterom má opačné, teda kladné účinkovanie a možno sa podujme zmierniť možné negatívne pôsobenie predošlého aspektu. Hovorí o možných úspechoch vlád v oblastiach, ako sú medicína, justícia, mena, vydavateľstvá. Praje vytvoreniu dobrých zmlúv so spriatelenými štátmi, dobrému vnútropolitickému vývoju tých, čo sú na to nastavení. Spojenie planét nadržiava úspešným mierovým rokovaniam, je priaznivo naklonené diplomatickým jednaniam. Sila stélia sa najsilnejšie aktivizuje od polovice prvej dekády mája až do jeho konca.

17.5.pi

Kvadratúra Merkúra s Plutom, aj keď netrvá dlhšie ako desať dní a dnes vrcholí, vie byť veľmi nepríjemná. Môže sa dotýkať terorizovania ministrov,  nepríjemných sporov medzi nimi, masovokomunikačné prostriedky bývajú zneužité viac než inokedy a pracujú predovšetkým s demagógiou, ktorá je už dlhodobo ich hlavným pracovným nástrojom. Obeťou sú samozrejme tí, ktorí ich pravidelne a húževnato sledujú a stali sa na nich závislými. Merkúr provokuje davy (a organizátorov nepokojov) k zvýšenej aktivite, ktorá môže vyvrcholiť až do fanatickosti. Aspekt nepraje malo- ani veľkoobchodu.

Predpoludním sa Luna stavia do provokatívnej opozície voči Saturnovi, skúšajúc nás, či sa podvolíme „masovosti“, alebo prijmeme dostatočnú zodpovednosť za svoje správanie, či podľahneme vlastnému Tieňu, alebo máme dosť sily, aby sme sa nepoddali.

Večer sa už budú realizovať Venuša s Uránom, pozývajúc nás na zábavné stretnutia s priateľmi, s ktorými si máme čo povedať.

16.5.št

Luna dnes bude v prázdnom behu, nakoľko aj jej popolnočný trigón s Merkúrom patrí skôr včerajšku. Budeme sa môcť venovať témam, ktoré nastoľuje energia zeme – matérii, peniazom, peknotám obklopujúcim náš malý osobný svet, úsporám, …

15.5.st

Luna sa dnes „snaží“ vytvoriť také energetické podmienky, ktoré nám nebudú núkať, ale budú nás nútiť. Okrem ranného trigónu s Chirónom, ktorý jediný ponúkne ideu dobrého zdravia, budú všetky ostatné väzby Luny disharmonické, mentorské. Spolu s Uránom naruší bežné denné algoritmy kadejakými skratovými situáciami, so Slnkom v prvej štvrti bude chcieť naštrbiť partnerské vzťahy medzi pohlaviami a s Jupiterom z nás urobí „nenažrancov“ na všetkých možných úrovniach. Dôsledkom týchto aspektov môže byť stav, aký sa dosiahol pri tohoročnej súťaži Eurovízie – hnus a mentálny odpad. Ale tak je to v súčasnej progresívnej liberalistickej kultúre, v športe, širokospektrálne vo vede, vlastne vo všetkých oblastiach súčasného sveta, ktorý prechádza veľkou premenou – Pluto sa pohybuje na rozhraní prežitého Kozorožca a ešte mentálne nepripraveného Vodnára. Každý prevrat potrebuje istý čas, aby sme ho mohli prijať v nepoškodzujúcej podobe. Aj tento!

Merkúr prekračuje hranice Býka, možno sa postará o duševné upokojenie spoločnosti a ponúkne po baranských ohnivých intelektuálnych výpadoch realistickejšie východiská spoločenského vývoja. V znamení zeme pobudne do prvých dní júna.

Luna sa po dňoch levovského ohňa vnorí tesne po pol dvanástej v noci do upokojujúceho priestoru pragmatickej Panny.

14.5.ut

Luna včerajšou opozíciou s Plutom dala na vedomie, že sa poberá na púť osamote prázdnou polovicou zodiaku, odkiaľ bude vytvárať všetky silné i slabšie aspekty, samozrejme okrem konjunkcií. Prvým z nich je harmonický trigón s Marsom, vyzývajúci nás k všetkým možným správnym bojovým a pohybovým aktivitám, medzi ktoré patrí aj práca. Ale aj rôzne atletické výkony, aj keď atletika má svoj svetový deň až zajtra. Veď zajtra v tom môžeme pokračovať, poprípade poobdivovať výkony svetových borcov.

13.5.po

Tulipán sa síce stal symbolom Holandska, ale korene jeho slávy nachádzame v starej Perzii a neskôr v Turecku, odkiaľ sa dostal do ostatného sveta. Názov pochádza z pomenovania pokrývky hlavy (turban), ktorú nosila miestna honorácia v spomínaných ríšach, a tvar inšpiroval aj podobu pohárov na čaj, a tie nájdeme všade v dnešnom Turecku. Dnes majú tulipány svoj deň, využime túto príležitosť na obdarovanie kvetom tých, ktoré máme najradšej.

Luna počas dňa opúšťa polovicu horoskopu, v ktorej pobudla v predošlých dňoch v dobrej spolupráci so skupinou planét a prechádza do polovice, ktorou bude putovať osamote a z ktorej bude dozerať na všetkých ostatných.

Ranné hodiny obdarúva spolu s Jupiterom šťastnými zážitkami. Samozrejme, ak sa nedáme vyprovokovať k merkúrskym hádkam. V trigóne s Neptúnom zvyšuje na vysokú úroveň schopnosť vciťovať sa do potrieb svojho okolia.

Tesne predobedom vrcholí spojenie Slnka s Uránom a vplyv aspektu pocítime do konca mája, lebo sa k spomenutej dvojici pridajú postupne aj Jupiter a Venuša. Aj keď by sme mohli túto konjunkciu chápať ako problematickú, spomenutí Jupiter a Venuša ju zrejme uspôsobia do podoby príjemného zážitku. No nepredvídaným zmenám sa asi nevyhneme. Len nepríjemné je na nich to, že sa môžu týkať vládneho zoskupenia. Ak sa toto napätie zvládne, môže dokonca dôjsť k prospešným rozhodnutiam parlamentu pri realizácii spoločensko-politických reforiem.

V týchto dňoch, najmä v počiatočných fázach konjunkcie  a v čase jej vyvrcholenia, by sme si mali dávať pozor na prílišnú túžbu nadmerne sa zahrávať s osudom. No istá miera primeraného risku by mohla práve prostredníctvom „Malého a Veľkého šťastia“ – Venuše a Jupitera – priniesť zaujímavé výsledky. Všetci štyria aktéri budú v čase pretrvávajúcej konjunkcie harmonicky spojení s Plutom, Saturnom a koncom mája aj s Neptúnom, „okresávajúcimi“ možné disharmónie.

Päť minút po pol jednej popoludní sa Luna vyberie na „prechádzku“ ohnivým priestorom Leva.

Popoludní vytvorí provokatívnu opozíciu s Plutom, ktorá možno povolá nespokojencov do ulíc, aby si povykrikovali obľúbené heslá, ale večerný Saturn ich pacifikuje do prijateľnej miery a zdôrazní potrebu byť zodpovedný a nie provokatérsky anarchista.

12.5.ne

Dnes by sme nemali zabudnúť na mamy, mamky, mamičky, mamenky, mamulienky, …, lebo majú svoj deň. Svoj sviatok oslavujú už od gréckej antiky a ktovie koľké obdobie aj predtým. Je to jeden z najstarších sviatkov, ktorý sa oslavoval v podstate skoro nepretržite (s kratšími či dlhšími prestávkami) počas dejín európskej, euro americkej kultúry. Je mu zasvätená druhá májová nedeľa. Skúsme to s tulipánom, majúcim zajtra svoj sviatok.

Aspekty Luny napomáhajú k dôstojnému velebeniu, podieľa sa na tom Venuša a Saturn počas dňa (pozývajú na výstavy krásnych minerálov pri príležitosti ich dňa), ale taktiež Slnko s Uránom vo večerných a neskorých nočných hodinách. Akurát Chirón má k spôsobu vykonávaniu osláv isté výhrady. Nedajme si ním pokaziť príjemné nedeľné chvíle.

11.5.so

Na oslavy Medzinárodného dňa sťahovavých vtákov je už prineskoro. Tohto roku sa premiestnil skoro o mesiac skôr, sťahovavci sa už dávno presunuli inam, ich inštinkty sa „vykašlali“ na ľudské  kalendárové termíny. A meditovať nad významom Svetového dňa spravodlivého obchodu po tridsiatich rokoch systémových zmien v spoločnosti už takisto stratilo význam, lebo sa jazýček pomyselných váh sa posunul do polohy, ktorá k spravodlivosti nemá žiaden vzťah. A už sa o tom aj otvorene hovorí, vieme o tom, no ešte vždy máme málo osobnej i kolektívnej odvahy s tým niečo spraviť. Alebo sme si na to zvykli natoľko, že budeme i do budúcnosti zľahka zneužiteľní? Lebo prvotný význam dňa sa v roku 2002 vzťahoval na obchodovanie medzi takzvaným „vyspelým a rozvojovým svetom“!

Rozptylová energia ranného Neptúna sa bude skutočne rozptyľovať až potom, kedy sa prebúdzame do nového dňa, takže mnohí by si chvíle, kedy musia opustiť vyhriaty „peliešok“, radi posunuli na neskoršie, a ešte neskoršie, a ešte… Systémové povinnosti však nepovolia. „Mus!“ je veľký pán.

Dvanásť minút po piatej opúšťa Luna blíženecké povetrie a zatvára za sebou dvere vlastného domova – vodného Raka. Chcela by si emočne odpočinúť od nepriazne sveta, ale večer jej na dvere klope Mars, ktorý do nej vháňa nepokoj. Dnes popoludní a večer by sme asi mali vynechať „povinné“ zápolenie so „železnými drakmi“ posilňovní, ba aj žinenky či palubovka ponúkajú „úrazové podmienky“. Azda najmenšie škody na vlastnom organizme urobíme, ak sa vydáme na prechádzku najbližším parkom, aj keď aj tam hrozí nebezpečenstvo napadnutia tými, ktorým chýbajú brzdné mechanizmy nekontrolovaných útokov. Takže asi by sme dnes nakoniec mali zostať doma, zamknúť dvere na dva západy, aby sme sa všetkému tomu spolu s Lunou vyhli. Veď nemusíme dávať telu zabrať každý deň!

10.5.pi

Včera robila Luna čo sa len dalo, aby nás spolu s Marsom rozpohybovala. Silu spojenia by sme potrebovali dnes, kedy oslavujeme Svetový deň – pohybom k zdraviu. Energiu aspektu by sme využili pri prekonávaní rannej brzdnej oslabujúcej kvadratúry Luny so Saturnom.

Poobedňajší Chirón mnohé napraví a spolu s Merkúrom pomôžu odstrániť kronovské zdôvodnenia, prečo „sa to nedá, nemá to význam!“. Dobrá vôľa všetko zdolá!

9.5.št

Čo o dnešnom Dni Európy hovorí internetové kalendárium? „Deň Európy, spolu s vlajkou, hymnou, mottom a jednotnou menou – eurom, je symbolom Európskej únie. Dňa 9. mája 1950 Robert Schuman prezentoval svoj návrh na vytvorenie organizovanej Európy, ktorá je nevyhnutná pre udržanie mierových vzťahov. Schumanova deklarácia sa považuje za začiatok budovania EÚ. Deň Európy je tak príležitosťou pre zdieľanie európskej identity a oslavou mieru a jednoty v Európe.“

Žiaľ, vývoj natoľko vzdialil prvotnú mierovú koncepciu od reality súčasnosti, že je povážlivé oslavovať princípy, ktoré Robert Schuman prezentoval, a zrejme bude musieť dôjsť v čo najkratšej dobe k ich radikálnym zmenám! Inak stratí deklarovaná „organizovaná jednota“ v súčasnej podobe akýkoľvek zmysel. Myslím, že Pluto v Kozorožcovi sa v ostatných rokoch postaral o odhalenie temných zákutí systému, a apokalypsa spojená s jeho prechodom do Vodnára umožní vykročenie do novej dimenzie prijatia zodpovednosti za tento svet.

Dvadsať minút po jednej po polnoci sa Luna ocitá na voľnom vzduchu, ktorý jej poskytuje znamenie Blíženci. Zo vzdušného znamenia uzavrie hneď zrána harmonické regeneračné spojenie s Plutom a okolo poludnia k nemu pridá aktivizačný sextil s Marsom, čo nám dodá chuti do zvládania úloh druhej polovice týždňa.

8.5.st

Luna sa po konjunkcii s Venušou a harmonickom spojení so Saturnom dostáva do skrumáže planét v druhej polovici Býka. Ráno po piatej je v novovej konjunkcii so Slnkom, popoludní a večer sa nad západným obzorom necháva tesne objať Uránom a Jupiterom. Všetky stretnutia sa síce strácajú v žiare Slnka, ale majú silné účinky predovšetkým na hmotnú, materiálnu podstatu bytia, ale aj na oblasť finančníctva a radikálnych zmien v tejto oblasti. V mnohých lokalitách sveta sa rozhoduje o územiach, ich súčasnom i budúcom vlastníctve, o forme peňazí, ktoré sa budú používať. Mladí sa pod vplyvom Urána nechali presvedčiť o nebývalých výhodách virtuálneho narábania s financiami, súc presvedčení, že ich digitálna forma oslobodzuje. Neuvedomujú si, že nie forma, ale obsah oslobodzuje; a Urán ako predstaviteľ vodnárskej nezávislosti pripomína, že len človek, ktorý prijal zodpovednosť, môže kráčať cestou slobody. Zodpovednosť za kvalitu materiálnej stránky sveta, v ktorom žije, a nie ľahkomyseľné a pôžitkárske oslobodenie sa od nej! Lebo len ozajstný mudrc, ktorý prijal vyššie energetické úrovne, bytia, pochopil seba ako zjednotenú súčasť matérie, duše a ducha, dokáže pokojne povedať „Omnia mea mecum porto“.

Dnes oslavujeme Deň víťazstva nad fašizmom na pamiatku bezpodmienečnej kapitulácie nacistického Nemecka, ktorá nadobudla účinnosť 8.mája 1945, čím sa skončila druhá svetová vojna v Európe, ale na žiadosť sovietskej strany bol kapitulačný akt podpísaný aj na predmestí Berlína v noci z 8. na 9. mája. Preto bol v Sovietskom zväze, ako aj v štátoch, ktoré pripadli do jeho sféry vplyvu (východný blok, do ktorého sme patrili ešte v relatívne nedávnej, no neprávom skoro zabudnutej a zámerne skresľovanej minulosti, aj my), za deň víťazstva stanovený 9. máj.

7.5.ut

Skorá ranná kvadratúra Luny s Plutom môže znepríjemniť ranné vstávanie a rodinné rituály svojou panovačnosťou a terorizovaním jednotlivých členov „konania“. Vyhnúť sa konfliktným situáciám je ťažké, dá sa to vo viacgeneračných domoch. Mali by sme dávať pozor na to, ako sa správame voči blízkym a nereagovať nadmerne na malé podnety, lebo by sme si aj malým konfliktom dokázali pokaziť celý deň.

Pri zvládaní problematických situácií stoja na našej strane Merkúr s Chirónom v konjunkcii v poslednej tretine Barana, a tá už svojimi „jupiterskými“ parametrami obrusuje hrany tenzií. Možno mnohí, ktorí používajú slovo ako svoj pracovný nástroj, pochopia, že sa ním síce dá poraniť, ale aj efektívne liečiť. O bojovnosti Merkúra v Baranovi som už bol čosi napísal, lebo spomenutá konjunkcia pretrváva už od polovice marca – to bol Merkúr direktný, potom nastúpil na retrográdny pohyb, aby sa po zastávke pustil opäť v poslednej tretine apríla na cestu vpred, a z aspektu vychádza v prvej tretine mája už s pozitívnejšími charakteristikami. O čosi neskôr naň začína pôsobiť negatívna plutovská energia – ale o tom potom.

Dnešnú situáciu vylepšuje vrcholiaci sextil Slnka v Býkovi so Saturnom v Rybách, ktorý síce na mundánnej úrovni pripomína, že by sme sa mali prikrývať len takou perinou, na akú máme, a tá sa nám v hospodárskej, ekonomickej oblasti v ostatných rokoch síce scvrkla na minimum, ale i tak nemôžeme zabúdať na tých, ktorý prispeli predošlej relatívnej prosperite. A takisto nesmieme zabudnúť na udržanie a zvyšovanie pôrodnosti, ak si chceme udržať akú-takú štátnu a národnú suverenitu. Pokles počtu obyvateľov znižuje, zdanlivo paradoxne, životnú úroveň spoločnosti a nezabezpečí jej udržanie sa pri živote. Pokiaľ chceme využiť silu aspektu, mali by sme si teraz radšej peniažky usporiť, prípadne kúpiť komodity s trvalou materiálnou i duchovnou hodnotou. Aspekt pretrvá pomerne dlho, nakoľko bude posilnený do konca mája spojením Slnka s Uránom, Jupiterom a Venušou. Sextil zabezpečuje stabilizovanie vlády a postavenia jej predsedu, má pozitívny vplyv na udržanie remeselnej výroby, stavebníctva, poľnohospodárstva, stará sa o efektívne využívanie a zveľaďovanie zabezpečenia surovinovej základne. Konzervatívne myslenie prevažuje nad zbytočným nesuverénnym progresívnym experimentátorstvom.

Popoludňajšie spojenie Luny s Venušou nás pozve na nákupy, pričom by sme ale nemali zabudnúť na saturnské posolstvá. Lebo je pravdou, že všetko príliš dobré je na niečo zlé!

6.5.po

Od rána sa Luna stretáva v Baranovi so zhovorčivým Merkúrom a s Chirónom, vyzývajúcim k aktivitám vedúcim k zdraviu. Planéty nám pripomínajú, že je dnes Medzinárodný deň bez diét, čo ale neznamená, že sa máme po víkende ísť niekom prejedať (prežierať megdonaldovskými „šmakocinkami“). No nejaké to sústo navyše je zrejme o čosi prijateľnejšie, než bulimické (boulimia, gr. – býčí alebo vlčí hlad) prejedanie sa takisto ako anorektické (anorexis, gr. – zbavenie sa chuti) totálne odriekanie si radostí dobrého pokrmu.

Zajtra tieto tendencie odôvodní aj Luna, ktorá dnes štvrťhodinu pred polnocou vstúpi do Býka, v ktorom vládne Venuša, a tá sa nerada zrieka hmotných radostí, pričom ale dáva veľký pozor na primeranosť obliniek tela bohyne krásy a lásky. Nečudo, že ju nazývali prívlastkom kaliglutos.

5.5.ne

S Marsom v pätách bude Luna kráčať Baranom od skorých ranných hodín. Niekoho vyprovokuje k skorým pohybovým aktivitám ešte v domácom prostredí, ďalších pozve zacvičiť, zabehať si hneď po prebudení. Skoro celému dňu pridá spojenie planét túžbu stráviť ho v pohybových aktivitách – takže hor sa do prírody, na štadióny, alebo v prípade nepriazne počasia do telocviční a fitnesiek.

4.5.so

Dnes si pripomíname výročie úmrtia velikána československých dejín Milana Rastislava Štefánika.

Ohne nadmerných vášní prebudené Marsom sa bude pokúšať uhasiť aj sv. Florián – patrón hasičov. A azda na nás nebude musieť vytiahnuť vodné delá, ako to občas robil v predchádzajúcich rokoch.

Po disharmonických aspektoch, ktoré vytvárala Luna v predošlých dňoch s Uránom a Jupiterom, sa nimi dnes necháva ovplyvňovať pozitívne, ponúkajúc pocity uvoľnenia až radosti. Konjunkciou s Neptúnom podporí večer našu empatiu a túžbu po vyšších duševných a duchovných zážitkoch.

Päť minút pred trištvrte na jedenásť v noci ju nájdeme pri vstupe do Barana. Jeho ohnivú energiu budeme vedieť využívať už od zajtrajšieho rána.

3.5.pi

V nadväznosti na „manifestačné oslavy“ májových dní sa javí v tejto dobe pomerne paradoxne pôvodný význam Svetového dňa slobody tlače vyhláseého v roku 1991 UNESCOm. Takže radšej oslávme Slnko, to skutočné Slnko – darcu životodarnej energie, ktoré má takisto dnes svoj sviatok.

Ranné spojenie Luny s Venušou nás obdarí dobrou náladou, pocitom spokojnosti, láskou k rodine, zvýšenou schopnosťou vnímať či tvoriť umenie.

Po problematickej konjunkcii Marsa s Neptúnom spred pár dní sa chce bojovník, vojak, bitkár prejaviť aj inak. V spojení s Neptúnom nedokáže so svojou energiu pracovať celkom „korektne“, zato súbežne pôsobiaci Pluto ho obdarúva ešte inými silami. Takže to, čo som bol napísal dva dni pred prvým májom síce platí, no zároveň sa v „bojovej, ba vojnovej“ atmosfére objavujú aj tendencie k boju za sociálne ciele, potreba (re)konštruktívneho smerovania spoločnosti, pričom sa dostávajú k slovu predstavitelia veľmocí. Podmienky, za ktorých chcú urobiť kardinálne zmeny, sú však temer nezvládnuteľné a pri niektorých veľkých aktivitách neperspektívne smerované, ak nie priam kontraproduktívne (napríklad kŕmenie vojnových konfliktov).

Na osobnej úrovni s energiou Marsa pod vplyvom Neptúna nedokážeme efektívne pracovať, takže sa bezcieľne dokážeme hnať ani nevieme kam, stávame sa obeťou vlastných nezvládnutých síl, sexuálnych fantázií, sklonov k výstrednostiam, čo značne oslabuje našu vitálnu kondíciu. Pluto nás naopak núti manipulovať so svojím životom i životmi ostatných, prebúdza v nás nepoznané vnútorné energie, vyvoláva až „posadnutosť“ erotikou (sexom), núka hľadať totálnu rozkoš. Máme pocit, že sme schopní ovládať celý svet, extrémy v pudovom svete nás dovádzajú do stavu, ktorý má v sebe absolútnu protikladnosť, čo môžeme charakterizovať slovami – „všetko alebo nič“.

Ak sa teda pozrieme na stav spoločnosti, ktorá je v týchto dňoch problematických aspektov bojovej energie zmietaná takýmito protikladnými tendenciami, mali by sme veľmi dobre zvážiť, či sa chceme stať ich obeťou. Verím, že sa nájde dostatok múdrych, čo nepodľahnú!

Dnes je nám na pomoci aj harmonické spojenie Svetiel, sextil Slnka a Luny.

2.5.št

Ranný Chirón nás naplní pocitom zdravia a schopnosti rozumne zvládnuť druhú polovicu týždňa. Zdravie i rozum budeme potrebovať, aby sme zvládli hlavne prvú polovicu dňa, kedy sa Luna stavia do disharmonických aspektov voči Uránovi a Jupiterovi, ktorí ju ovplyvňujú ako „škodcovia“, aj keď Jupiter nedovolí, aby sa ich negatívne účinkovanie staralo o priveľkú nepohodu. Tak, či tak dokážu avanturistické postoje Urána rozrušiť mnohých, takže namiesto revolučných postojov voči realite sa môžu prejaviť ako anarchisti, nepoznajúci rozumné hranice svojho počínania.

Štvrtok sa javí ako deň, kedy by sme nemali veľmi vstupovať do verejných zhromaždení, aby sme nedostali po štici. Pravdoláskari bývajú nezmieriteľní a vo svojských prejavoch hlbokej „lásky“ k jedinej pravde sa dokážu dopustiť krajností. Máj – nemáj!

Pluto sa od včerajšieho popoludnia zastavuje v direktnom pohybe a pohne sa retrográdnym (spätným, cúvajúcim) smerom okolo ôsmej hodiny večernej. Pokiaľ „stojí“ na jednom mieste zodiaku, jeho sila sa stupňuje, vygraduje na najvyššiu mieru. Vnucuje širokým masám idey „návratov“ manipulačného sveta menej vzdialenej minulosti, pokúša sa o opätovné „kvázi transformačné“ tendencie, ktoré mnohí prijali ako prerodové. Široké vrstvy obyvateľov, ovplyvnené účinnou demagógiou sa môžu stať jej obeťami, ale vytvára sa riziko, že so sebou strhnú aj beznázorovú väčšinu. Všetci sa vystavujú riziku fanatickej horlivosti až v podobe brutálnej otvorenosti vo vyprovokovanej túžbe po absolútnej moci. Uvidíme, nakoľko sme pripravení zdolať vplyv energií, ktoré pretrvajú najmenej štyri – päť dní. Na rozhraní Kozorožca a Vodnára sa cez Pluta prejavuje protikladnosť energie predošlého rúcania starých systémových hodnôt spoločnosti a nových oslobodzujúcich vodnárskych tendencií. V retrográdnom pohybe sa „vládca podsvetia a manipulácie masami“ ešte na chvíľu vráti do Kozorožca začiatkom septembra, aby sa okolo polovice októbra v znamení zeme zastavil a v direktnom pohybe sa do Vodnára vrátil v poslednej tretine novembra, potom zotrval v tranzite znamením vzduchu nasledujúcich dvadsať rokov. Ale o tom potom.

Šesť minút po trištvrte na deväť večer opúšťa Luna Vodnára a ide sa očistiť do vôd znamenia Ryby.

1.5.st

Prežívať prvý máj s vrcholiacou kvadratúrou Venuše s Plutom nie je žiadna výhra. No nakoniec to nemusí byť ani také zlé, ak si človek uvedomí, že čerešne už dávno odkvitli a tí, ktorí sa chcú bozkávať, si môžu vybrať nejaký iný strom. Len treba dávať pozor, aby sme sa pod ním nestretli s bytosťou s naštrbenou morálkou, lebo o takéto schôdzky sa budú planéty snažiť. A ešte k tomu s nevkusne oblečenou, o čo sa „poškodená“ Luna takisto postará. Zámienka prvomájových osláv zrejme vyláka do ulíc tých, ktorí ešte vždy vytvárajú zbytočné napätia, zláka rôznych pučistov. Planéty zvedú slabých k páchaniu zlých skutkov a slabých ekonómov k vytváraniu hospodárskeho napätia. Nedarí sa ani rokovaniam so zahraničím, ani domácim, ktoré sa dotýkajú povedzme pôdy, environmentu, umenia.

Luna sa vrátila k „rodinke“ planét v úzkom rozmedzí zodiaku – necelých sto dvadsiatich stupňov a bude sa pomedzi ne motkať do oslavového ôsmeho mája, kedy sa opäť vydá na osamelú púť prázdnymi dvomi tretinami nebeskej báne.

Kvadratúra tretej štvrte Luny bude v kotlíku diania podporovať napätie, nemali by sme dovoliť, aby jeho obsah vykypel.

Večerné hodiny môže naplniť ohnivá debata, Luna k nej podnecuje Merkúra v Baranovi.

Apríl 2024

30.4.ut

Luna, ako som spomínal, sa priblížila k skupine ostatných planét a dnes má jeden zo „svojich dní“. Uzatvára sedem veľkých aspektov. Po polnoci kvadratúru s Chirónom, ale tou sa nebudeme zapodievať, to ešte väčšina z nás spí. Nadránom a v ranných hodinách sa spája trigónmi s Uránom a Jupiterom, čím umožní vyniknúť ich kladný revolucionársky charakter. Popoludní a podvečer sa v harmonickom sextile spojí s konjunkciou Neptúna s Marsom, ktorí sú spojení tesne pred hranicou Rýb s Baranom. Sextil sa takisto pokúsi podporiť ich pozitívne humanizačné potenciály, ktoré môžu pomôcť pri riešení vojenských konfliktov, ale dotýkajú sa aj psychológie či otázok nápravy stavu pracujúcich v spoločnosti.

Štyri minúty po štvrť na šesť popoludní sa presunie Luna do Vodnára, aby pokračovala v humanizačných tendenciách, a necelú štvrť hodinu potom sa aj Mars dostáva po temer dvoch rokoch do svojho domova do Barana. V znamení pobudne relatívne krátko, do konca prvej dekády júna. Ale aj v tomto krátkom čase dá najavo svoje najsilnejšie stránky – chuť zabojovať za seba, ale takisto podať dobré výkony všade tam, kde je potrebné využiť telesnú silu, zdatnosť. Počas pobytu v domovskom znamení sa bude spájať s inými archetypmi v prevažne harmonických aspektoch okrem dní od prvej dekády júna, kedy sa nechá ovplyvniť „vládcom podsvetia“, aby spolu urobili nejakú manipulačnú „kulehu“. Žiaľ, spojenectvo s Plutom mu pretrvá až do poslednej tretiny mesiaca. Takže upozorňujem na riziká manipulácie s júnovými voľbami!

Večerné spojenia Luny už nebudú mať také harmonické účinky ako denné. Po vstupe do Vodnára sa stretáva v kvadratúre s Venušou, čo môže mnohým vyvolať smútok v duši a prehĺbiť vrásky na čele pri finančnej bilancii končiaceho mesiaca. Ak by sme pocítili voči deťom či partnerom nejakú nevraživosť, pomyslime na zajtrajší voľný deň a radšej spolu navrhnime celodenný program niekde v prírode. A nesnažme sa nanucovať len svoje nápady ako tie najlepšie, to by sme sa podriadili manipulačnému vplyvu Pluta.

29.4.po

Ranná Luna so Slnkom síce sľubujú príjemne strávený deň, Venuša vstupujúca do Býka sa chce takisto postarať o naplnené vnímanie nastúpenej rozkvitnutej jari, Saturn sa popoludní pridáva s pokusom upokojiť rozhárané duše, ale Mars s Neptúnom sa snažia o úplný opak.

Ich konjunkciu pociťujeme už aspoň desať dní, ale naplno sa rozvinie až počas dnešnej presnej konjunkcie na posledných stupňoch Rýb. Razantnejšie sa zrejme prejaví až po zajtrajšom vstupe Marsa do domovského ohnivého Barana, no už teraz dokáže rozrušiť citlivo (alebo príliš necitlivo) naladené duše k nepríjemným „zábavkám“. V znamení sa sústreďuje predovšetkým na psychosomatické zdravie (ochorenia), poškodzuje energetiku tela, oslabuje imunitu, spôsobuje zápalové stavy. Takže by sme sa mali viac sústrediť na svoju ochranu pred patogénnymi atakmi okolia aj vlastnej mysle. Spoločnosť postihuje „hniloba“, ktorej sa dá ťažko vyhnúť, lebo súc zrodená systémom postihuje všetko a všetkých, aj keď si to mnohí nemusia uvedomovať („je niečo zhnité“ nielen v štáte dánskom!). Ak sa spojenie planét prejaví epidemickými ochoreniami, je to súčasťou vplyvu energií, ak militarizmom, majú to na starosti konkrétne spomenuté planéty. Krivoprísažné obvinenia a útoky zo zálohy majú títo dvaja „škodcovia“ takisto pod palcom. Nakoľko sú obaja v kvadratúre voči Merkúrovi radixu zrodenia SR, ako som to bol spomínal, prejaví sa mnohé zo spomínaného v oblastiach, kde cestovanie, obchod, slovo, vzdelávanie a komunikácia zohrávajú najdôležitejšiu úlohu. Chcú sa postarať o sociálne štvanice, kde tí, čo rozprávajú najhlasnejšie a najkvetnatejšie, budú najviac oslavovaní a počúvaní. Nečudoval by som sa politickým krízam, zrade, intrigám (ba aj fyzickému násiliu s krajnými prejavmi), stupňovaniu demagógie, čo však môže poškodzovať zahraničné vzťahy. Fanatizmus každého druhu sa dostáva do veľmi riskantných polôh. Medzi povážlivo škodlivé javy treba zaradiť aj stupňujúci sa generačný konflikt s extrémnymi výrokmi mladých, takzvaných progresívnych liberálov, voči generácii svojich starých rodičov! Na margo dnešného európskeho dňa solidarity a spolupráce medzi generáciami môžem konštatovať, že si na podobné prejavy v takej povážlivej miere za svojich vyše sedemdesiat rokov akosi nepamätám!

Viac pozornosti by sme mali venovať rizikám dopravných situácií, hrozia poveternostné poruchy.

Účinky konjunkcie zosilňujú jej aspekty na Pluta, Jupitera a Urána. Postupné oslabenie účinkov planetárneho spojenia pocítime najskôr tak týždeň po prvom máji.

28.4.ne

Predpoludňajšie kvadratúry Luny na Marsa a Neptúna pociťujeme o to silnejšie, že obaja pôsobia rozptyľujúco na Merkúra radixu, ako som to bol včera spomenul. Neptún navádza ku klamstvu, zahmlievaniu reality, Mars dáva týmto prejavom agresívny charakter. Ak v predošlých dňoch konjunkcia Jupitera s Uránom vyburcovala mnohých k činorodosti protikladného druhu, ako som to bol spomínal pred dvomi týždňami, a ich pôsobenie pretrváva do konca mája, pričom kvadratúra Slnka s Plutom dovádzala hlavne „mocných“ do manipulatívnych atakov, konjunkcia Marsa s Neptúnom bude mať takisto mimoriadne zneisťujúcu úlohu. Ale o tom až zajtra.

Istotu nepomôže povzbudiť ani predpoludňajší trigón Luny s Venušou, lebo problémové aspekty mávajú väčšiu účinnosť.

Sedem minút po pol dvanástej na obed vidíme Lunu na prvom stupni Kozorožca. Len dúfajme, že na nás nebude pôsobiť jej pobyt v zemskom znamení až priveľmi depresivizujúco.

27.4.so

Od začiatku apríla, kedy tranzitujúci Neptún vytvoril presnú kvadratúru s Merkúrom radixu SR z roku 1993, sa stupňuje hmlenie a iluzionistické verbálne kreácie mediálnych „mágov“. Žiaľ, ilúzia „nového progresívneho sveta“ (brave new world) sa dostáva aj do rétoriky niektorých učiteľov alebo aktivistov pod patronátom školskej vrchnosti. A to nie je dobré! Hlavne pre našu blízku aj vzdialenejšiu budúcnosť, čo si však zrejme zatiaľ mnohí plne neuvedomujú!

Dnes dáva Luna merkúrovcom krídla. A Saturn takisto nelení, pripája sa do diskusie, ale skôr nápravnými slovami, vyvolávajúcimi u mnohých hlavne citovú neistotu.

Podvečernú atmosféru optimalizuje Chirón, ponúkajúc mnohé múdre riešenia zdravotných problémov, ktoré sa pri depresívnom pôsobení Saturna mohli objaviť.

26.4.pi

Bisextil Luny s Neptúnom a Plutom naplno vyhovuje pripomenutiu si Svetového dňa dierkovej fotografie. Ak by niekto nevedel prečo, krátke vysvetlenie. Neptún je archetypom spojeným s chémiou, ilúziou hry svetla a tieňa, no a Pluto odhaľuje všetko utajené, skryté. A dierková fotografia, pri ktorej nie sú využívané žiadne technické zázraky dnešnej digitálnej doby, tomu úplne vyhovuje.

Šesť minút po pol štvrtej nadránom prekračuje Luna hranicu ohnivého Strelca a prechádza opäť do pozície, kedy sa pomaly pripravuje na „osobné“ stretnutia s ostatnými planétami v naplnenej tretine zodiaku.

25.4.št

Učili ma, že polárne medvede sa vo voľnej prírode nachádzajú len okolo severného pólu a tučniaky len na južnej pologuli (nemyslím tie v rôznych ZOO, ale voľne žijúce v prirodzenom prostredí). Až neskôr sa ku mne dostala informácia, že čo sa týka tučniakov, to celkom pravda nie je, lebo žijú aj na ostrovoch Galapágy, z ktorých niekoľké sa nachádzajú aj tesne nad rovníkom. Tak som si mohol z vedomostí odbúrať jednu z tradovaných legiend. Dnes majú okrem iných aj nelietavé vtáky s latinským názvom Spheniscus mendiculus svoj svetový deň.

Poludňajšie aspekty Luny majú znepokojujúci, vyzývajúci charakter. Jej opozície voči konjunkcii Jupitera s Uránom niekoho vyzvú, aby urobil nejaký revolučný oslobodzujúci krok, iných vyprovokujú k anarchistickým atakom voči sebe, okoliu. A dnešná „konštelácia“ spoločnosti po voľbách je k tomu ako „stvorená“. Žiaľ, nielen k sebaoslobodzujúcim aktom, ale mnohokrát k svojhlavým útokom, siahajúcim za hranice únosnosti.

Merkúr popoludní oslobodzuje jazyky jedných i druhých, pohýna sa opäť vpred a v Baranovi jeho útočná rétorika naberá na sile.

Večerný trigón Luny s Marsom síce situáciu neupokojuje, ale dáva jej konštruktívnejší charakter, vyzývajúc nás k vybitiu nahromadenej energie v aktivitách pohybového charakteru. Niekoho obuje do tenisiek a pošle zabehať si alebo zacvičiť na najbližšie športovisko, iných stimuluje k pohybovej čulosti v domácom prostredí, na žinenkách intímnejšieho charakteru (aj keď streda bola včera!). Nemali by sme zostať len tak posedávať a polihovať, využime pozitívne planetárne výzvy. Možno energia vody (Luna v Škorpiónovi, Mars v Rybách) je tou najadekvátnejšou na prejavy činorodosti v bazénoch, jazerách (aj keď na tie je ešte dosť zima), vo vírivkách, vaniach.

24.4.st

O svätom Jurajovi, s ktorým je dnešok spojený, som bol čo-to napísal v jednom z textov, ktoré nájdete na mojej stránke. To, že je patrónom jarných poľnohospodárskych prác, je, myslím, typické. S týmto dňom spojili naši predkovia množstvo pranostík, z ktorých mnohé už prestávajú v tomto „prehriatom“ svete na istý čas platiť, ale možno mnohým pripomenú chvíle z „oných čias“. Jedna z nich už ukázala svoju platnosť: „Ak hrmí pred Jurajom, bude snežiť po ňom“.  Oveľa nepríjemnejšou je: „Čo do Ďura vyrastie (vypučí), to po Ďure pomrzne (vysuší)“. Juraj patril medzi patrónov predelu roka na zimu a leto, predpovede pre tento deň však bývajú poväčšine pesimistické. Spájali sa s ochladením a následnou jarou svätého Juraja. Meteorológovia to dlhodobo potvrdzujú. Pri súčasných výkyvoch počasia (šaľeni apriľ) sa tieto termíny často presúvajú nepredvídateľným spôsobom. Nakoľko sú už čerešne dávno odkvitnuté, som zvedavý či vyjde táto predpoveď: „Koľko dní pred svätým Jurom kvitnú čerešne, toľko dní pred svätým Jakubom (25.7.) ženci vstúpia na pole“. A ešte jedna pranostika z „vichodu“ : „Ďura šickich s chiži do poľa vihaňa.“ Podľa pranostík by sme tiež mali na oblohe objaviť prvé štebotajúce lastovičky a vrany by sa mali vedieť skryť vo vyrastenom žite. No pri tomto počasí zrejme lastovičky počkajú v teplejších destináciách.

Len ako zaujímavosť som objavil toto: 24.príla v Hurbanove vystúpila teplota vzduchu až na 30 stupňov. Tento rekord prekonali potom teploty konca apríla od roku 2012.

Hodinu a trištvrte po polnoci nastáva spln, takže pred východom Slnka okolo piatej ráno uvidíme (ak bude počasie priať) nad západným obzorom plný okrúhly Mesiac, ktorému sa hovorí tiež „ružový mesiac“ (o tom viac na nete). Nebude síce suprovo veľký, nakoľko je iba štyri dni po apogeu (najväčšej vzdialenosti od Zeme), ale na blednúcej oblohe v rannej zore to bude úkaz isto zaujímavý.  (V gréckej mytológii zastupuje zoru bohyňa Eos Rododaktylos – zora ružovoprstá.)

23.4.ut

Mesiac knihy máme úspešne za sebou, ale knihám sa treba venovať každodenne, elektronické pomôcky ich nikdy plne nenahradia. Dnešný Svetový deň kníh bol zvolený hlavne preto, že je spojený s narodením aj úmrtím mnohých literárnych osobností. Samozrejme v rôznych rokoch, storočiach. Spomenúť by sme mohli napríklad Cervantesa, Shakespeara, Laxnessa, Nabokova, … Ak sme marcové čítanie „prešvihli“, nič nie je stratené, a dnešný sviatok kníh je ďalšou výzvou, ako si to vynahradiť.

Možno nočná opozícia Luny s Venušou bude takým provokatérom, ktorý nás privedie k umeniu, k literatúre. Štyri minúty po štvrť na šesť popoludní sa Luna presunie do vodného znamenia Škorpión, ktorý v nás vyvolá túžbu po objavovaní tajomstiev, takže rannú žiadostivosť po umení môžeme naplniť kúpou knihy s tajomným obsahom, odhaľujúcu temné zákutia našej duše, utajované skutočnosti, na ktoré sú pripravení len zvedaví jedinci. Pokiaľ by sme sa odhodlali pre dobrý horor – aj ten spadá do škorpiónskej problematiky – nemali by sme ho čítať príliš dlho do noci. Kvadratúra Luny s Plutom by nás mohla prenasledovať strašidelnými snami, nočnými morami, lebo Luna aktivizuje aj už spomínanú manipulačnú kvadratúru Slnka s Plutom.

22.4.po

Starať sa o environment neznamená, že podľahneme rôznym gríndilinovským, uhlíkovým a kadejakým iným ochranárskym demagógiám (napríklad o vegetariánskych medveďoch), že pochopíme dôležitú vec – svet trpí nadmierou spotreby a výroby pre výrobu, lebo z toho sú dividendy pre akcionárov, … Konečne by sme mali prijať ideu starej múdrosti a začať sa ako ľudstvo prikrývať len takou perinou, na akú máme. Nepodľahnúť ilúzii „ja na to mám, ja si to môžem dovoliť“. Áno možno do času ale vždy na úkor ostatných.

Dnes by sme si na základe „oslavového kalendária „ mali uctiť Zem, lebo ona má svoj deň. A nie je jeden deň málo? Nemali by sme jej ďakovať a starať sa o ňu každodenne? A oslavovať ju? Namiesto toho, aby sme ju v rámci akéhosi pochybného geoinžinierstva upravovali na našu podobu? Prvotnú hrôzu vo mne vzbudzujú také „vedecké disciplíny“, akými sú geoinžinierstvo prirodzeného prostredia, vylepšené prírodné klimatické geoinžinierstvo, mechanické a chemické klimatické geoinžinierstvo. Ježia sa mi z nich chlpy na celom človeku.

To ako keby sme chceli vlastnú mamu upravovať kadejakými mechanickými a technickými „vymoženosťami“, úpravami, postrekmi, posypmi vo chvíli, kedy zistíme, že sme ju poškodili, zdravotne zdevastovali, že sme jej ublížili natoľko, že už sama nevládze dať sa do poriadku. Namiesto, aby sme jej nechali čas na regeneráciu, vydýchnutie si, nútime ju „vedeckými“ metódami, chemickými farmaceutikami vrátiť sa do pôvodnej podoby. Materinskej, láskavej. Mám pocit, že ľudstvo už pre svoju lenivosť, chamtivosť, lačnosť po majetku, …, úplne zhlúplo, upadlo.

Chcem však veriť, že tohoročný vstup Pluta do Vodnára zažne iskierku oslobodeného kolektívneho prebudenia, že po rokoch krízy hodnôt spojených s pobytom tohto veľkého regenerátora v „temnom“ zemskom Kozorožcovi, sa naša vnútorná obloha opäť vyjasní a nájdeme dostatok vôle a chuti nadýchnuť sa čerstvého vzduchu, prináležiaceho tomuto znameniu. To by mohlo byť skôr pripomienkou Dňa Zeme.

Luna dnes vytvára provokatívnu opozíciu voči retrográdnemu Merkúrovi, hrozí neustálym pripomínaním vecí, ktoré by sme už dávno mali hodiť za hlavu. Aby sa nám z toho nakoniec nezatočila a nemuseli by sme zdolávať nepríjemné pocity straty zdravia i rozumu. Najjednoduchšie by bolo zvaliť všetku vinu na Lunu poškodenú Chirónom, ale nie vždy sú na príčine takých stavov planéty!

21.4.ne

Energetické pozadie nedele bude značne znepokojujúce. Na jednej strane dnes nadránom vrcholí dlhodobá konjunkcia Jupitera s Uránom, na ktorú sa obaja chystali už od začiatku druhej dekády marca. Obaja sa v Býkovi podieľajú na zmenách postoja k otázkam majetku, peňazí, pôdy. Jupiter rozpráva o spravodlivej rovnosti (už sme to tu mali v období pred vyše tridsiatimi rokmi a v mnohých oblastiach to síce bolo pomýlene aplikované, zato pre masy stráviteľnejšie, než čudo, ktoré sa „zrodilo“ po prevrate), ale Urán ho pritom odvádza do dobrodružných liberálnych predstáv o čipovaní a digitálnej peňaženke a o pätnásťminútových mestách a živote bez akéhokoľvek osobného majetku. Lebo sú tu naokolo rozlezené kadejaké sociopatické potvory, ploštice a švábi, ktorých poznávame zo škodcovskej neptúnsko-uránskej konjunkcie už od roku 1993. Spomenutá konjunkcia má minimálne dve rôzne podoby, ktoré sa pokúšajú preformátovať spoločnosť.

Pripravených oslobodzuje od nadvlády matérie a napĺňa ich náhlymi šťastnými vyvrcholeniami snažení; nepripraveným podhadzuje množstvo avanturistických oslobodzovacích ideí, ktoré však najčastejšie mávajú nešťastné konce. Pokiaľ sa takéto veci dejú na osobnej úrovni, nemusí to mať katastrofálne následky (ale môže a často máva). No ak sa dotýkajú väčších mundánnych celkov, môžu priniesť množstvo škôd v oblasti techniky, vynálezov, ale aj vládnutia. Potenciálny úspech sa počas trvania aspektu prejaví len u skutočne silných a pripravených osobností. Tých ostatných účinkovanie planét dovádza často do šoku z nepochopenia. Veď uvidíme, čo nám do konca mája prinesú!

Osem minút po piatej ráno vidíme Lunu vstupovať do znamenia Váh, z ktorých sa spája regeneračným trigónom s Plutom.

Venuša v čistej konjunkcii s Chirónom v Baranovi sľubuje radosti tela aj duše, obaja tvrdia, že horúca láska lieči každého. Toto planetárne spojenie je druhým silným vyvrcholením týždňa.

Do tretice ešte jeden aspekt, ktorý s jupitersko-uránskym tvorí v určitých podobách energetický ekvivalent. Slnko vo večerných hodinách spresňuje kvadratúru s Plutom, a tá nebýva spätá s pocitmi nadšenia. Mocenské Slnko opantané manipulátorom, vládcom podsvetia, stráca schopnosť regulovať svoje panovačné rozhodnutia, vládna moc aj ľud sa stavajú na zadné, rastie medzi nimi konflikt, napätie spojené so zbytočnými ťažko kontrolovateľnými výbuchmi hnevu.  Hrozia aj iné katastrofické udalosti a nemohli by sme sa čudovať ani rozhoreniu ohnísk súčasných vojnových konfliktov. Na osobnej úrovni sa takýmto prejavom azda dokážeme vyhnúť, kolektívne nevedomie však v sebe v súčasnej rozháranej dobe takéto kontrolné mechanizmy ešte nemá dostatočne vybudované. Vplyv aspektu s kvalitami psychopatie a sociopatie pretrváva od polovice apríla do jeho konca.

20.4.so

Urán, súc oslobodený od konvencií, naprotiveň Jupiterovi nerád kľučkuje. Nemá ani prečo! Veď je slobodným Nebešťanom, ničím neviazaným na pozemské zvyklosti. Je ochotný buričsky sa podieľať na výrazných obratoch predovšetkým vo vojenských oblastiach, ale i v medicíne, vynálezcovstve. Chce ukázať, použiť najmodernejšie výdobytky, ktoré vyprovokoval v mysliach pripravených jedincov. Praje rýchlym akciám vlád v rozhodovacích procesoch, oslobodzujúcich od prijatých zvyklostí, lebo mnohé z nich už znefunkčneli. Samozrejme, že sa to týka aj zákonov – Urán je v konjunkcii s Jupiterom už od prvej polovice marca. Spolu s Marsom – bojovníkom, športovcom – sa s počudovaním dívajú na hlúpe tendenčné rozhodnutia niektorých priveľmi angažovaných (šatanistických) funkcionárov a spoločne si mnohovýznamovo klepkajú na čelo. No chápu aj to, že možnou príčinou nezmyselných rozhodnutí je blíženie sa „mocenského“ Slnka do presnej manipulačnej (psychopatickej) kvadratúry s vládcom plutokracie – Hádom.

Kontrolný mechanizmus Luny v Panne podporuje reformačné snaženia Jupitera s Uránom, vytvára s nimi počas vrcholu dňa harmonické prepojenia. Zároveň provokuje Marsa, aby sa prebudil z „rybej“ apatie. Takže dnes popoludní to bude také činorodo nespokojné.

19.4.pi

Stretnutie retrográdneho Merkúra s Venušou nebude mať tradičnú milostnú ani umeleckú razanciu, ako v čase, kedy je „posol bohov“ direktný. Rizikovými sú aj obchodné zmluvy spojené s umením a počas Merkúrovej retrogradity by som si ani nezabezpečoval letný zájazd v cestovke. Leda by som sa chcel vrátiť na miesta, ktoré už dobre poznám, bez túžby poznávať nové situácie (teda okrem dobre známych diskotékových nočných žúriek). „Riziková“ situácia potrvá ešte asi týždeň, kým sa Merkúr nepohne opäť dopredu. Tento čas nepraje ani rôznym medzinárodným dohodám v oblasti vojenstva, ba nie je naklonený ani pseudonovinárskej čeliadke.

Minútu pred štvrtou popoludní vstúpi Slnko do druhého jarného znamenia, najbližší mesiac bude prechádzať panstvom Venuše, znamením Býka. Svoju robotu v ostatných týždňoch, dňoch akosi urýchlilo – teda aspoň u nás – a podieľalo sa predčasne napríklad na rozkvitnutí čerešní, čo je nedobrou správou pre milencov, lebo sa nebudú mať pod akým stromom bozkávať na prvého mája. Jediné, čo im zostáva, je odcestovať kamsi viac na sever, či zachraňovať situáciu aprílovými podčerešňovými bozkami. Alebo si vybrať na milostné objatia iné rozkvitnuté stromy. Takých bude začiatkom mája azda ešte dosť! (Uvidíme, ako sa zachová počasie v najbližších dňoch, nakoľko meteorologické sľuby o ochladení sa napĺňajú! Nad severnou Európou a v priestore medzi Islandom, Britskými ostrovmi a Nórskom sa tvoria mohutné tlakové útvary, ktorých studené vetry vytiahnu do očú slzy mnohým pestovateľom a hospodárom s ovocnými stromami a inými ovocinami. Ta, šaľeni apriľ!)

Teplotnú situáciu nezachráni ani spojenie takých ohnivákov, akými sú v horoskope Mars s Jupiterom v sextile. Mars vo vodných Rybách ani ne je pripravený na stabilitu, teplo a sucho, no a Jupiter v zemskom Býkovi a v konjunkcii s Uránom takisto nebýva naklonený vysokým teplotám. Leda ak takým výchylkám, akým sme podliehali v ostatných dňoch, kedy celá príroda akcelerovala do nebývalého kvetu. A zem dobre zavlažená dažďami spred dvoch-troch týždňov vydala svoje rozkvitnuté podarúnky. Len dúfajme, že to nebudú dary danajské!

Svoju nespokojnosť so situáciou vo svete ale hlavne u nás prejavujú aj mnohí právnici, ktorí vidia, že nie je všetko s kostolným poriadkom. Lebo, zdá sa, platí naplno známe múdroslovie: „Reči sa hovoria, chlieb sa je“. Situácia sa zrejme výraznejšie zmení po vstupe Marsa do Barana koncom mesiaca, kde sa už nebude empaticky okúňať pred vyslovením právd, čo mu teraz koriguje voda Rýb. V týchto dňoch ešte haraší zbraňami a útokmi-neútokmi, zastrašovaním, povýšeneckými postojmi, klame telom.

18.4.št

V plejáde harmónií sa zo dňa na deň stupňuje disharmonické účinkovanie kvadratúry medzi Slnkom a Plutom. Ešte ho nepociťujeme ako akútny tlak, ale manipulačné mocenské záujmy tlačí pred sebou ako nepríjemný náklad.

Dnes však ešte prevláda pozitívna nálada z energie, ktorú majú „na svedomí“ Luna so Slnkom.

Popoludní, desať minút po štvrtej nachádzame Lunu na prvom stupni znamenia Panna.

17.4.st

Do večerných hodín, kým nezačne Luna vytvárať problematické kvadratúry voči Jupiterovi a Uránovi, prevládajú harmonické energie lásky, pokusov o komunikáciu, starostlivosti o zdravie. Ak pôjdeme skôr spať, ani spomínané kvadratúry nemusia napáchať veľa škody, lebo sa nimi nenecháme vyprovokovať k zbytočným konfliktom. Neprospelo by to nášmu psychickému zdraviu a dostalo by sa to do sporu s predošlými dobrými úmyslami liečiteľa Chiróna.

16.4ut

Sedem minút pred pol piatou ráno vychádza Luna na výslnie znamenia Lev. O čosi neskôr spresňuje opozíciu voči Plutovi, potom opäť opúšťa polovicu zodiaku, v ktorej sa nachádzajú ostatné planéty. Preberá na seba rolu „sociálnej opatrovkyne“, „opérky“ či skôr staršej „paidagogos“, starajúc sa o „svoje deti“ v podobe skupiny ostatných planét od Vodnára po Býka. Bude na nich dozerať, dnes napríklad pomerne manipulačne pod vplyvom opozitného Pluta (mnohí „paidagogos“ v antických dejinách boli popisovaní ako krutí jedinci, ktorí svojich zverencom pomerne tvrdo trestali).

(παιδαγωγως gr., paidagogos – dozorca detí, opatrovník, zvyčajne otrok, ktorý sprevádzal syna svojho pána do školy a späť, dohliadal naňho, ale takisto mu nosil knihy, jedlo, pomáhal mu robiť domáce úlohy, staral sa oň pri zábave s ostatnými chlapcami, …, spomína sa, že niektorí paidagogos ochraňovali svojich zverencov aj pred učiteľmi)

15.4.po

Pondelkové ráno a predpoludnie bude energeticky pomerne rozporuplné. Najskôr nás provokuje Mars k pohybovým telesným aktivitám, o čosi neskôr nás Chirón presviedča, že by sme nemali s ničím preháňať, aby sme ustrážili svoje zdravie. „Spiatočnícky“ Merkúr vyvolá neplodné diskusie o problematike potreby pohybu a zdravia, aby to nakoniec Jupiter s Uránom zaobalili do presvedčenia, že s ničím netreba preháňať, že by sme sa na veci mali dívať bez predsudkov s istou mierou múdrej bezstarostnosti, s pocitmi mieru a pokoja v duši a nevenovali tomu pridlhú pozornosť. Merkúr v konjunkcii s Chirónom však tvrdohlavo stojí za svojím, nechce popustiť. Asi mu netreba venovať veľa pozornosti, alebo len v prípade, ak cítime, že aktívny pohyb nám nerobí až tak dobre.

Kvadratúre prvej lunárnej štvrte, ktorá nastane neskoro večer, už zrejme bude venovať pozornosť málokto.

14.4.ne

Hádavá Venuša, vybudená ohňom znamenia, ktorým prechádza – Baranom, vyvoláva drobný konflikt, ktorý Lunu nechce nechať na pokoji. Popoludní vzniká riziko, že sa tieto archetypy budú podieľať na domácich zvadách, že budú do toho zapletené aj deti. Možno to bude o domácich financiách, možno o športovom vyžití rodiny, o intímnom živote. Netreba podliehať zvyšovaním napätia, skôr by sme mali oprobovať vyhovieť požiadavkám nespokojencov. Tak to aspoň potvrdzuje neskorý Saturn.

13.4.so

Luna opustila skupinu planét „uzavretú v malom uhlovom priestore medzi Vodnárom a Býkom, takže už v priebehu nasledujúcich hodín, dní, bude opäť „pastierkou, kontrolórkou“, pozorujúcou z opozície, čo sa medzi ostatnými archetypmi bude odohrávať, pričom do diania zapadne len ako párhodinový aktivizátor či katalyzátor.

Nadránom v takejto funkcii vybudí Chiróna a retrográdne kráčajúceho Merkúra, ale vplyv týchto aspektov pocíti málokto z nás. Azda len ranní vtáci (všimol som si, že tí za oknom už vyspevujú od druhej po polnoci).

Sextil Luny so Slnkom rozosmeje predpoludnie aj čas okolo obeda, no Neptún zaleje radosť svojou „kalnou vodou“ už na celé popoludnie.

Minútu pred trištvrte na osem večer vstupuje Luna s vierou, že si aspoň  počas víkendu na chvíľu odpočinie, do vlastného domova, do znamenia Rak.

12.4.pi

Dnes oslavujeme Svetový deň letectva a kozmonautiky. 12.apríla 1961, to som už mal osem rokov, sme s pesničkou „Dobrý den, majore Gagarine“ na perách vzhliadali k oblohe, či „náhodou neuvidíme“  prelietať kozmickú loď Vostok 1 (vedeli sme, že sa to nedá, ale čo keby predsa?). Pieseň vznikla v deň tohto letu a hneď zaznela aj v československom rozhlase. Nech sa už dnes o tejto udalosti hovorí a píše čokoľvek, pre nás, pamätníkov, sa tento deň zapísal hlboko do kolektívnej pamäte. Tých, čo netušia, o čom tu píšem, odkazujem na internet, no a komu by sa nechcelo blúdiť po jeho stránkach, uvádzam aspoň text pamätnej pesničky:

Celý svět slyšel tu zprávu TASSu
Celý svět zanechal hovorů
Celý svět vyskočil od rozhlasu
A zdvihl pohledy nahoru

Dobrý den majore Gagarine
Tak jsme se tedy už dočkali
Celý svět připil vám rudým vínem
Lidé vám ze zdola mávali

Vyřiďte prosím na měsíci
Vyřiďte mezi hvězdami
Co chceme všichni dneska říci
Že přijdem brzo za vámi

Já to tak zazpívat nedovedu
Trémou se třese mi dneska hlas
Máte prý majore dvacetsedm
A svět je mladý podle vás

Vyřiďte prosím na měsíci
Vyřiďte mezi hvězdami
Co chceme všichni dneska říci
Že přijdem brzo za vámi

Já to tak zazpívat nedovedu
Trémou se třese mi dneska hlas
Máte prý majore dvacetsedm
A svět je mladý podle vás

Naše zaujatie z udalosti nebolo hrané, boli sme nadšení úprimne, neformálne, nikto nás pri tom nemusel kontrolovať, nikto nič nedirigoval, doba bola úplne iná, než si o nej pošuškávajú dnešní agresívni progresívni nositelia jediných právd. A ani spochybňovačov udalostí nebolo toľko ako dnes, boli sme o čosi spokojnejší z istej jednoznačnosti sveta. Svet vtedy fungoval inak.

Aj dnes, po prečítaní týchto slov mnohí zapochybujú o mojom zdravom úsudku, ale ja im v duchu odpoviem – to len retrográdny Merkúr spálený Slnkom v konjunkcii im nedovolí vidieť veci v súvislostiach, lebo svet vidia s klapkami na očiach. Ako koník, ktorého úlohou je ťahať voz jedným smerom a nevidieť, čo sa okolo neho napravo-naľavo deje. Takí nech si radšej prijaté klapky z očú nesnímajú, lebo by sa mohlo stať, že budú farebnou a tvarovou veľkoleposťou sveta natoľko šokovaní, že by z toho mohli prísť k ujme na zdraví.

Ranná Venuša ešte pomáha vyrovnať vrásky na čelách spochybňujúcich jedincov, no neskoršie spojenie Luny so  Saturnom a Marsom im ich zrejme opäť prehĺbia.

Kto ale verí, že „začiatok dobrý – všetko dobré“, to majú vyhrané. Optimistický venušanský prísvit v očiach im zostane počas celého dňa.

11.4.št

Ako paradoxný v kontexte súčasnej situácie vo svete i u nás vyznieva aj dnešný Medzinárodný deň solidarity politických väzňov a bojovníkov proti fašizmu. O jeho kontradiktórnosti však nechám popremýšľať samotného čitateľa, nechcejúc mu vnucovať svoj uhol pohľadu.

Poludňajší sextil Luny s Neptúnom zvyšuje našu empatickosť, schopnosť vnímať umenie, rozširuje duchovný obzor. Popoludní, dve minúty pred treťou, kedy vstupuje Luna do Blížencov, sa zlepšuje aj naša vnímavosť voči dotykom, zrejme by bolo vhodné navštíviť dotykového terapeuta alebo maséra a využiť jeho služby. Podvečerný Pluto potom zvyšuje autoregeneračné schopnosti organizmu.

10.4.st

Luna vytvára harmonické aspekty s dnes uzavretou konjunkciou Marsa so Saturnom. Skôr, než k nej dôjde, ešte sa stretáva prostredníctvom konjunkcie s Jupiterom, s ktorým spolu chcú emotívne a diplomaticky už dopredu okresať, obrúsiť možné ostré zraňujúce hrany účinkov spojenia planét.

Samotná konjunkcia Malého a Veľkého nešťastia, ako sú Mars a Saturn pomenovaní starými astrológmi, býva nepríjemná, ak nemá harmonizujúcich pomocníkov. Sú s ňou spojené katastrofické udalosti, požiare i násilenstvá, smrť a ťažké krízy. V prípade, že sa odohrá v časoch vojnových a politických konfliktov, poukazuje na ich ukončenie porážkou niektorej strany. Ohrozený je ňou národný život práve pre neschopnosť odolať tlakom ega niektorej zo strán, prípadne oboch. V Rybách naznačuje spojenie planét aj možné vypuknutie ochorení.

Našťastie sú tu spomínaní „odobrovatelia stavu“. Okrem pozitívnych aspektov Luny sú naporúdzi Jupiter a Urán v harmonickom aspekte voči spomínanej konjunkcie „nešťastí“. Takisto poloha „nešťastníkov“ v duchovných empatizujúcich Rybách im nedovolí, aby ostne sporov extrémne ubližovali spoločnosti. Nakoniec je úplne možné, že všetky spomínané (aj nespomenuté) pozitívne okolnosti umožnia dať stretnutiu Marsa so Saturnom vcelku pozitívne zameranie – vážne rokovania nielen o vojenských, ale aj o ostatných sporných oblastiach života spoločnosti, o hospodárskych otázkach, … Výsledkom môže byť dosiahnutie poriadku, pokoja, oddanosti štátu, vlasti. Vláda by pod kontrolou ich dvoch mala konať pevne, zásadovo, s vysokou mierou konzervatívnej rozvahy. Nesľubujú totiž jednoduchosť procesov, ani ich krátke trvanie, len pomáhajú zvládať ťažkosti húževnato a zodpovedne, držiac sa múdrosti oboch archetypov – Marsovej túžby dosiahnuť čo najrýchlejší výsledok a Saturnovej závažnej vytrvalosti – σπευδε βραδέως , festina lente, спешите медленно, langsam aber sicher, lassan de biztosan, pomaly ale isto!

V horoskope SR z roku 1993 ovplyvňujú títo dvaja pozitívnym vplyvom spojenie progresivistických „škodcov“, „liberalistických kresťanov“ a ostatných pohrobkov starých systémov, ktorých vo svojich rozboroch tak často spomínam (konjunkcia Urána s Neptúnom v dome koreňov horoskopu). Spomínaná konjunkcia účinkuje najintenzívnejšie v období od prvého do dvadsiateho apríla.

9.4.ut

Ranné a predpoludňajšie hodiny budú ovplyvnené konjunkciou Luny s Merkúrom, podporujúcou debaty, rozhovory o udalostiach predošlých dní.

Sedem minút pred pol druhou poobede Luna vstupuje do znamenia, ktoré môže pokojne nazývať spriateleným, veď v ňom vládne Venuša. A oni dve si majú vždy o čom porozprávať. Takže v takomto ženskom dome sa Luna cíti celkom dobre.

Jediná nepríjemnosť, ktorá ju popoludní očakáva, bude „kvadratická konfrontácia“ s Plutom, prenášajúca napätie manipulácie na spoločnosť. Kazí možnosti efektívneho rozhovoru, pričom hrozí vznikom konfliktu pre rozdielnosť názorov jeho účastníkov.

8.4.po

Dnes sa udejú všetky dôležité astrologické aktivity až vo večerných hodinách. Teda vo vzťahu k nášmu územiu. Najdôležitejšou udalosťou je konjunkcia lunárneho novu, ktorá nastáva dvadsať minút po ôsmej večer letného času. Čím získava na takej dôležitosti? Nuž, počas novu, ktorý sa udeje v blízkosti severného lunárneho uzla, dochádza k úplnému zatmeniu Slnka, a to máva neblahé účinky. Z nášho územia síce nebude pozorovateľné, nakoľko sú obe telesá už pomerne hlboko pod západným horizontom. Pás totality (kde bude zatmenie pozorovateľné ako úplné) prejde najskôr južnou časťou Pacifiku, pobrežia Ameriky sa dotkne v Mexiku. Potom prejde do Texasu a bude prechádzať Oklahomou, Arkansasom, štátmi Missouri, Illinois, Kentucky, Indiana, Ohio, Pensylvánia, New York, Vermont, New Hampshire a Maine. Čiastočne prejde aj Kanadou cez juh Ontária, Quebec, New Brunswick, Ostrov princa Eduarda. Celé predstavenie sa ukončí  v Labradorskom mori, „kúsok“ (okolo 900 kilometrov) od miesta, kde bol potopený Titanic. Takže obyvatelia veľkej časti USA sa môžu tešiť na nebeský spektákel nebývalého charakteru. Ale z hľadiska astrológie to až také spektakulárne zrejme nebude. Mnohí astrológovia ho posudzujú ako akt ukončenia hegemónie po dvesto štyridsiatich ôsmich rokoch – doba prechodu  Pluta zodiakom – Spojených štátov.

Luna a pár minút nato aj Slnko  vytvoria počas zatmenia presnú konjunkciu s Chirónom. Uvedené stélium by sme mohli nazvať liečivým, nebyť toho, že sa nachádza v agresívnom poli ohnivého znamenia Baran a odohráva sa presne v čase najväčšej fázy zatmenia. Tak sa chirónska energia mení z liečivej na „smrteľne“ zraňujúcu (viď mýtus o Chirónovi).

Uvidíme, aké budú dôsledky tejto udalosti v najbližších týždňoch, mesiacoch v lokalitách, kde bude zatmenie sledovateľné!

7.4.ne

Chorá, aj keď dobre financovaná organizácia, nemôže ponúknuť vidinu celospoločenského zdravia. Pod vplyvom toho je aj dnešný Svetový deň zdravia.

Nech dopadol šklbúci sa včerajšok akokoľvek, dnešné ráno sa prebúdzame pod vplyvom empatického Neptúna, napĺňajúceho svet okolo nás energiou hlbokého vcítenia.

Šesť minút pred pol druhou poobede vidíme Lunu vynorivšiu sa z vôd znamenia Ryby, ako sa ide osušiť a dobiť energiu do ohnivého Barana. V znamení sa síce, súc predstaviteľkou vodného živlu, necíti komfortne, ale vie v nás prebudiť nebývalú energiu. V sextile s Plutom ukazuje, že sme schopní sa veľmi skoro zregenerovať aj po „traumách“ politických atakov.

Večerná konjunkcia Luny s Venušou už má upokojujúci charakter, ženské archetypy v nás všetkých vyvolávajú potrebu vykomunikovať pokojne všetky udalosti minulých dní.

6.4.so

Bojovník Mars sa približuje k Saturnovi v Rybách, k obom sa dnes priblíži Luna konjunkciou. K Marsovi ráno po siedmej, k pánovi karmy tesne po poludní. Ak si vložíme tento horoskop do radixu SR z roku 1993 ako tranzitový, vyzerá to tak, že navrch majú tie sily spoločnosti, ktoré sú späté s tradičnými hodnotami a zároveň nepodliehajú módnym trendom systému. Kŕčovité spojenie Slnka so „škodcami“ radixu, Neptúnom a Uránom, o ktorých som už toho veľa popísal, naznačujú len posledné „epileptické záchvaty zdochýnajúceho koňa“ starého systému. Nech už voľby dopadnú ako dopadnú.

Večer nás do stavu radosti vovádza Jupiter a neskorý Urán. Medzitým dôjde k spresneniu sextilu medzi Venušou a Plutom, ktorý má síce harmonický charakter, ale má v sebe i čosi extrémneho, temného, vzbudzujúceho strach a rešpekt spojený s nutnými spoločenskými zmenami, spojeného s pocitom, že sa na vzťahovej úrovni hrá akýsi vabank. Do banku je vložené všetko a výsledok je závislý od mnohých okolností – poznaných aj nepoznaných, tušených, znepokojujúcich. Ľudia cítia, že sa stávajú obeťou iracionálnych hnutí kolektívneho nevedomia. No pod harmonizujúcim vplyvom bojovne naladenej Venuše prevláda pocit, že všetko dobre dopadne.

Aspekt Luny a Urána, ktorý bude presný asi hodinu pred polnocou, takisto ponúka pozitívnu energiu s vidinou oslobodzujúcej budúcnosti.

Veď uvidíme!

5.4.pi

Venuša sa pridáva ráno o šiestej k Slnku, Chirónovi a Merkúrovi v Baranovi, aby pomáhala zabojovať za dobré vzťahy medzi ľuďmi. Jej sila v ohnivom znamení sa zvyšuje, získava až dobrodružnú charakteristiku. Ponúka možnosť nadchnúť sa vo všetkom, čo zlepšuje chuť k vytváraniu nových partnerstiev a k umocňovaniu nadšenia v prežívaných. Vášeň, ktorou oplýva, nás bude povzbudzovať do konca apríla, kedy po hektických týždňoch vstupuje do vlastného domova, do Býka, aby naplnila radosťou lásky najkrajšie obdobie roka.

Merkúr stráca manipulatívnu moc, ktorou aj v čase retrogradity oplýval súc ovplyvnený Plutom. Luna ho ranným harmonickým sextilom vťahuje do sveta bez nadbytočnej potreby ovládať. Žeby aj novinári prešli na inú koľaj, na ktorej niet rizika zbytočných kolízií? Asi ťažko. Neptún tranzitujúci v kvadratúre na Merkúra horoskopu Slovenska z roku 1993 nepovolí ešte pár rokov. Žiaľ! A ľudia radi podliehajú jeho klamlivej rétorike!

Dvanásť minút po jednej popoludní prechádza Luna hranicami Vodnára a Rýb, aby pobudla v tajomných vodách nevedomia do nedeľného poobedia.

4.4.št

K dnešným pripomienkovým dňom – Medzinárodnému dňu bez násilia a Medzinárodnému dňu proti nášľapným mínam – sa vyjadrovať nechcem, aby ma niekto nezačal, nedajbože, považovať za protivojnového mierového štváča, Každý nech si o nich urobí vlastný názor a potom zaň zoberie vlastnú zodpovednosť.

Poludnie bude patriť sextilu Slnka s Lunou, a tá sa chce postarať o dobrú náladu a pocity pohodičky. Jupiter ale s požiadavkami na prepych preháňa a v mnohých vyvoláva pocit, že luxusu nie je nikdy dosť a možnosť hromadenia fantastických zážitkov je primalá. Vzťahuje sa to predovšetkým na všetkých bohatých, ktorí nikdy nemajú dosť, na tých, ktorí sa obklopujú prepychom na úkor tých ostatných, „menejcenných lúzrov“.

Večerné správy budú zrejme pod vplyvom neharmonického Urána vyznievať negatívne pre vládu a parlament, hovoria o kríze, ktorá ešte nie je ani zďaleka zažehnaná. Chirón však tvrdí, že zdravá myseľ pomáha k ozdraveniu celého tela.

3.4.st

Merkúr sústreďuje svojou retrograditou a ranným aspektom s Lunou pozornosť na seba a svoje hlúpe myšlienkové závery. Možno by sme ho mohli pozitívne využiť na hľadanie čohosi, na čo sme boli pozabudli v hektike dní, na hrabanie sa v starých listinách, myšlienkach.

Luna v harmonických väzbách s Venušou a Neptúnom zvyšuje empatiu, schopnosť s láskou hľadieť aj na tých, ktorí si to zdanlivo nezaslúžia.

Sedem minút po jedenástej pred poludním opúšťa Luna vyhnanstvo, aby sa nadýchla zdravého vzduchu znamenia Vodnár. Že to nebude také jednoduché, ju presviedča Pluto, s ktorým sa hneď za bránou znamenia stretáva vis-à-vis. Vo všeobecnosti sa môže táto konjunkcia chápať ako nepriaznivá možno aj preto, že ešte pretrváva ranný napäťový vplyv Merkúra. To zvyšuje našu citlivosť, znepokojuje ľud kvôli protichodným rozhodnutiam „mocných“. Ak sa ľud nechá vtiahnuť do ulíc na ne/pokojné demonštrácie, dajú sa očakávať aj jeho neprimerané reakcie, ba aj násilie. Primitivizmus a brutalita môžu zvíťaziť nad láskou a empatiou, ktoré ponúkajú Venuša s Neptúnom.

Títo dvaja sa popoludní stretávajú v presnej konjunkcii, ku ktorej sa blížia už od konca marca. Spoločne by chceli ponúknuť povznesenie ľudí/ľudu skutočným umením, nie bežne ponúkanými nekultúrnymi paberkami. Zvyšujú sociálne povedomie, umožňujú zlepšovať zahraničné vzťahy, myšlienky priateľstva nielen medzi národmi, ale aj medzi ideológiami. Či sa im bude aspoň čiastočne dariť, ťažko posúdiť. Súčasná spoločnosť násilne polarizované politickým a ideovým tlakom systému totiž mnohokrát ako negatívne chápe aj tie najpozitívnejšie podnety. Lebo ich ponúkli „tí druhí“. Nevidia, že nepriateľstvo im vnútili práve tí, čo by mali mať v celospoločenskom záujme snahy o potlačenie nezmyselných protivenstiev. Ľudia už ako keby strácali nádej na väčšiu či akúkoľvek slobodu. Tak či tak naznačuje konjunkcia splnenie priania väčšiny/ľudu, aby voľby dopadli v ich prospech aj napriek kaviarni a agresii „progresie“. V súvislosti s tým sa mi vyplavila z pamäťových blokov jedna vtipná sentencia: Napriek enormnému úsiliu celého operačného tímu a pomocného personálu oddelenia nemocnice  pacient prežil!

2.4.ut

Merkúr v Baranovi „pokazí renomé“ skupine planét medzi Vodnárom až Býkom tým, že bude odo dneška na istý čas (do 25.4.) jedinou retrográdnou planétou. Lunu pritom do skupiny nerátam, lebo je obeh ja taký rýchly, že akurát stihne štartovať príbehy energetických potenciálov planét, ktoré by sa inak nemuseli mať k činu. Takže môžeme rátať so spomalením myslenia, prípadne s myšlienkovými skratmi merkúrskeho archetypu podnecovaného ohňom znamenia, ktorým prechádza a jeho spiatočníckymi tendenciami. Možno zníži bojachtivosť tých čo túžia po vojne, možno len pokazí ich rétoriku neprogresívnymi nápadmi, možné však je aj to, že do našej každodennej reči sa dostanú prvky vulgárnej agresívnej „mluvy“, ale aj blokovanej schopnosti vyjadriť sa dostatočne umne. Nech je, ako je, upozornil by som predovšetkým hovorcov, učiteľov, spisovateľov, všetkých, čo nejakým spôsobom pracujú so slovom, aby poriadne kontrolovali, to, čo chcú vypustiť z úst, pera, klávesnice. Toto upozornenie neadresujem meinstrímovým novinárom, lebo tým je jedno, čo povedia, napíšu, tí za to žiadnu zodpovednosť neberú.

Tretia lunárna štvrť nás bude prenasledovať po väčšinu dňa napäťovými neharmonickými energiami, mali by sme s tým rátať predovšetkým počas stretnutí medzi pohlaviami, ale aj v rodine.

Luna harmonicky spojená so Saturnom urobí všetko pre to, aby tenzie nemali poškodzujúci charakter a popoludňajší Jupiter dokonca naplní svet okolo nás úsmevnými tendenciami. Takže by kvadratúra spojenia Slnka s Lunou nemusela vyznieť až tak negatívne. Chirón síce vnesie do našich myslí nerozumné rozhodnutia, ale pokiaľ mu odoláme, nepoškodíme ani vlastné zdravie.

Večerný Urán poskytne množstvo dobrých nápadov, ako stráviť nielen dnešný večer, ale aj nasledujúce dni týždňa.

1.4.po

Veľkonočný pondelok bude možno o čosi bláznivejší než inokedy. Veď prvý apríl je dňom zábavy (šaľeni apriľ) aj vtákov, ktorí sa v tomto čase sťahujú ba i krúžkujú ostošesť.

Luna, ktorá vstupuje päť minút po piatej ráno do Kozorožca ale nedovolí, aby sa v oblievačkovom bláznení nedodržala istá miera zodpovednosti.

Večerný Mars pozve k pohybovým aktivitám, ktorými dokážeme vypudiť z tela všetko, čím sme sa za ostatné dni zaťažili. Fyzicky aj psychicky.

Marec 2024

31.3.ne

Nuž, začínať Veľkonočnú nedeľu nástupom letného času nebude pre mnohých jednoduché. Nemocní mocní už dávno vedia, že tieto časové zmeny sú nielen hospodársky neproduktívne, ale u citlivých jedincov, a dnes takých nie je primálo, spôsobuje dlhodobú traumu prelaďovania energetického systému tela na nový biorytmus. Ale vedia i čosi ďalšie. Ich hŕstka môže aspoň takýmto spôsobom „poroučet větru, dešti“, ako si to predstavovali zástupcovia starých mocenských režimov. Staré časy minuli (vraj), hlúpe návyky a potreba manipulovať zostali. Ľubozvučné táraniny – nugae canorae, ako ich pomenoval Horácius – o nutnosti takto zasahovať do behu Vesmíru dokážu oblafnúť len slaboduchejších. Žiaľ, zdá sa, že takých je ešte vždy väčšina. Tu možno konštatovať len jedno – svet chce byť klamaný, teda nech je klamaný! Toho sa práve držia slabnúci „mocní“, poznajúc psychológiu más.

Slávnostné raňajky z jedlom a pitím obťažkaných slávnostne prestretých stolov dnes toleruje aj Chirón, ktorý by asi inokedy dvíhal varovný prst. Je zároveň na strane tých, čo si takéto hodovanie nemôžu dovoliť, zdôrazňujúc, že v striedmosti sa skrýva poriadny kus zdravia. Takže konečnými „víťazmi“ sú v podstate všetci.

Večerné chvíle dokáže pokaziť neharmonicky naladená Venuša hlavne takým, čo v hodovaní nepoznajú mieru. Zato polnočný Merkúr vyjde v ústrety každému, kto si chce len tak nezáväzne „pokecať“.

30.3.so

Kresťania sa radujú, že sa im po zotmení vrátia zvony z „dovolenky“ v Ríme a môžu sa opäť po slávnostných obradoch „pálenia Judáša“  naplno rozozvučať. Biela sobota prináša svetlo. Niekde v podobe zapálených sviec, u tých, čo nie sú stotožnení s kresťanskými tradíciami v uvedomení, že deň sa predĺžil na vyše dvanásť hodín – dnešné Slnko je nad obzorom viac ako dvanásť a pol hodiny.

Denné aspekty Luny budú také striedačkové. Harmonické pôsobenie Pluta sa do prebúdzania rozplynie, nahradí ho opačne pôsobiaca kvadratúra Luny s Marsom. Gazdinky a ich pomocníci by si mali dávať veľký pozor, aby sa do pripravovaných dobrôt chystaných na večernú či zajtrajšiu hodovačku neprimiešala aj bolesť či zranenia ostrými nástrojmi a rozhorúčenými pekáčmi.

Príjemný trigón Luny so Slnkom dodá druhej polovici dňa atmosféru slávnostnosti.

Večer by sme mali urobiť všetko pre to, aby sme sa vyhli nepríjemnému depresívnemu účinkovaniu Saturna. Môžeme ho zahnať tak, že skôr zaspíme, alebo sa budeme venovať množstvu malých ale dôležitých úkonov pri príprave zajtrajšej veľkonočnej slávy. Len by to nemalo trvať pridlho, lebo zajtra ráno nás o hodinu skôr prebudí výmysel letného času. Tak si radšej už dnes prestavme mechanické hodiny, aby sme ráno neboli nemilo prekvapení.

29.3.pi

Prípravy na sviatky bežia na plný plyn, deti sa tešia z prázdninového voľna a možno sa spoločne s rodičmi pripravujú stráviť dni voľna niekde v prírode, prípadne v zahraničí. Tí majetnejší si možno doprajú lyžovačku v Alpách, nám ostatným „postačí“ prekrásna krajina Slovenska, rozkvitajúca zelenými, žltými, bielymi, ružovými výbuchmi jarných farieb.

Raný Urán ponúka nezvyčajné nápady pre miesta a ciele ciest, ranná Venuša prichádza s ponukami krásy a radostí. Popoludňajší Neptún nás ale obracia dovnútra, šeptajúc z Rýb, že najkrajšie miesta, kde môžeme stráviť sviatky, sú v nás samých, takže nech pôjdeme kamkoľvek, dokážeme si ich kedykoľvek, ak sme na to nastavení, užiť naplno.

Deväť minút pred deviatou večer nás na cestovanie tela aj duše pripraví Luna, vstupujúca do Strelca.

28.3.št

432 rokov uplynulo od narodenia jednej z najväčších osobností našich dejín, pedagóga, teológa a filozofa – pansofistu Jana Amosa Komenského. Na pripomienku jeho narodenia od roku 1955 oslavujeme dvadsiaty ôsmy marec ako Deň učiteľov. Teda o štyridsať rokov skôr, než sa aj UNESCO rozhodlo pripomínať si význam pedagógov pri príležitosti skoncipovania Charty učiteľov. Žiaľ, jedno i druhé – dielo Komenského aj obsah spomínanej charty – je pre terajších mladých pedagógov veľkou neznámou, takže sa obávam, že dnešná oslava je pre nich už len čírou formalitou s možnosťou robiť pre deti zaujímavé aktivity, Ani netušia, že tak napĺňajú jednu z ideí Komenského, ktoré popísal v diele Schola ludus – Škola hrou. Takže aspoň dnes by si mali učitelia aj na vyšších stupňoch škôl dovoliť byť hravejší. Ich pôsobenie bude isto nielen výchovné, ale aj vzdelávacie bez toho, aby si to obe strany – učitelia takisto ako ich žiaci – uvedomovali.

Dnes je Zelený štvrtok, predznamenávajúci nastupujúce sviatky jari. Zvony odlietajú do Ríma, takže dôstojne môžu oslavovať aj vyznávači ticha, ktorí majú dnes takisto svoj sviatok – Medzinárodný deň boja proti hluku.

Trigón Luny so Saturnom nám „prikazuje“, aby sme sa správali zodpovedne, neprejavovali príliš spontánne citové výlevy a dodržiavali dôsledne predsviatočné pôstne opatrenia. A mali zároveň radosť z toho, že sme schopní odolávať lákadlám. Lebo aj tie sa „vznášajú“ okolo nás, zosilnené harmonickým prepojením Venuše s Uránom. Sextil planét sa prejavuje už zopár dní a jeho vplyv pocítime do prvých aprílových dní. Prepojenie živlov vody (Venuša v Rybách) a zeme (Urán v Býkovi) budeme môcť naplno prejaviť v čase pondelkového oblievačkového ošiaľu. Počas neho sa spoja duchovné s pozemskými vibráciami v radostnom prežití prebúdzania vitálnej sily prírody v nás samých.

Možno sa počas sviatkov vyjasnia mnohé vzťahy, ktoré sa na mundánnej úrovni dostali do úpadku. Len to by museli byť všetky strany väzieb nastavené taktiež na princíp duchovna.   

Popoludňajší Jupiter zodvihne mnohé nosy nahor, takže ich majitelia by si mali dávať dobrý pozor, aby im do nich nenapršalo. No a v prípade, že bude jasno, aby im do nich nenapadalo priveľa pyšného slnečného prachu.

27.3.st

Dnešné prepojenia Luny s planétami budú skôr neharmonicky provokujúce, než by nás dokázali pohladiť. Jej provokatívnu opozíciu voči Merkúrovi vychytia len skutoční ranostaji, no tí, čo sa budia po svitaní, z nej môžu pocítiť len slabé nutkanie k premýšľaniu o tom, ako si poradiť so stredom týždňa.

Dve minúty po desiatej predobedom vstupuje Luna do Škorpióna, odkiaľ naplno aktivizuje disharmonické pôsobenie svojej kvadratúry s Plutom. Nutkavé myšlienky na manipuláciu okolím postihnú predovšetkým tých, čo sú ešte vždy oddaní sledovaniu televízie a poučovaní jej stupídnym „spravodajstvom“, brakovými seriálmi, …

Podvečerné chvíle ovplyvní Mars z Rýb, vyzývajúc k pohybovým aktivitám všetkého druhu. Hoci aj k takým vášnivo a empaticky škorpiónskym. Treba ich vypočuť? Asi áno, veď je streda.

26.3.ut

Včerajšie zatmenie Mesiaca bude mať veľký význam predovšetkým pre tých, ktorí majú na stupňoch zodiaku, kde sa eklipsa odohráva a v ich blízkosti, dôležité planéty alebo body svojho osobného horoskopu (Slnko na siedmom stupni Barana, Luna na siedmom stupni Váh). Nakoľko ide o udalosť vyskytujúcu sa v kardinálnych znameniach, naznačuje hlavne pre pozitívne „postihnutých“ jedincov spustenie nových možností, na ktoré nie sú pravdepodobne ani pripravení, takže ich prekvapia. V tranzitovom horoskope Slovenska z roku 1993 sa Slnko nachádza v blízkosti Luny na Descendente a tranzitujúca Luna tesne nad Ascendentom radixového horoskopu, takže spúšťa procesy novej sebarealizácie spoločnosti v kontexte vnútorných aj medzinárodných vzťahov. Zabúda sa na staré, aby ním nebolo zaťažované nové.

(Tým sa zatmenie, eklipsa, azda dá prirovnať k epilepsii, ktorá má dnes svoj svetový deň.)

Luna ako starostlivá mať prechádza opozíciou voči ostatným planétam, kontrolujúc ich správanie. Dnes komunikuje predovšetkým s Chirónom, aby ho vyprovokovala k múdrym rozhodnutiam, a tie sa zrejme nebudú dotýkať len zdravia.

25.3.po

Pod patronátom harmonických aspektov prežívame Deň zápasu za ľudské práva ako spomienku na sviečkovú manifestáciu na bratislavskom Hviezdoslavovom námestí v roku 1988, ktorá mala byť predchodkyňou udalostí, odohrávajúcich sa rok a pol nato, kedy došlo k novembrovému prevratu  Československu.

Dnešok oslavujeme ako sviatok aj my, milovníci veľkolepej Tolkienovej „ságy“ Pán prsteňov, lebo práve 25. marca bol v útrobách Hory osudu zničený Prsteň moci, ten Jediný, ktorého úlohou bolo všetkých do temnoty zviazať.

Aké symbolické aj v súvislosti s dnešným spoločenským dianím! V našej spoločnosti ešte Prsteň moci nebol zničený, slabnúci ešte stále vládne, aj keď marcové a novembrové udalosti rokov 1988 a 1989 sľubovali rýchly opak. Ale zažehnanie jeho hrozby v spomínanom diele dáva nádej, že temná moc systému sa stratí nielen vo fantastickom svete kníh.

(Na počesť tejto udalosti by si každý fanúšik diela mohol prečítať aspoň niektorú jeho krátku stať.)

Uvedené potvrdzuje aj dnešná splnová opozícia, spojená s polotieňovým zatmením Mesiaca, ktoré však nebude z nášho územia pozorovateľné, nakoľko sa odohrá pod západným obzorom. Bude viditeľné v oblasti Atlantiku a Ameriky, a tak postihne svojimi napäťovými charakteristikami severnú i južnú časť kontinentu. Zdá sa, že bude predprípravou pre postihy, ktoré severnú časť svetadielu očakávajú po úplnom zatmení Slnka začiatkom apríla. Ale aj o tom až potom.

24.3.ne

S ponukou dobrých nápadov ako stráviť nedeľu prichádza Urán, ktorého silu postupne počas popoludnia vystrieda Neptún. No jeho vplyv má rozptyľujúci charakter, a mnohých naláka na strávenie popoludnia a večera v kruhu „kamarátov z mokrej štvrte“. A pokiaľ by ich chcel niekto „naprávať a vracať zo zlej cesty“, nepochodil by, ba mohol by sa dostať do situácií, kedy výtržníci majú navrch. Tak sa im radšej vyhnime.

Najpríjemnejším spojením planetárnych energií je dnes podvečer vrcholiaci oblažujúci sextil Malého a Veľkého šťastia – Venuše s Jupiterom. Pod ich vplyvom sa dobre nadväzujú kontakty, planéty prajú radostným nákupom (sextil pretrváva od polovice marca do prvých aprílových dní), prajú zvyšovaniu dôvery a viery v dobré vyvrcholenie všetkého, čo počas spojenia začneme. Nakoľko Venuša počas tých dní tvorí aj harmonický aspekt voči Uránovi, všetko, čo sa pri trvaní aspektov udeje, praje dobrým dlhodobým vyhliadkam. Archetypy prajú umelcom a umeniam ako takým. Plné ruky práce by mali mať aj sobášiaci a hosťom na svadobných hostinách bude žiariť úsmev na tvári. Planéty majú mierotvorný charakter, takže v čase ich prepojenia (Venuša, Saturn – Jupiter, Urán) by mali byť uzavreté mierové zmluvy s dlhodobou platnosťou. Len sa do toho nesmú miešať zmanipulovaní naivní vojnoví štváči, ktorých zrak zastrela vidina osobného egoistického prospechu na úkor celej spoločnosti. Pod silou planetárnych síl však strácajú oporu society.  Planéty majú v ponuke zlepšené zákony pre umeleckú tvorbu, literatúru, obchod, zvyšujú morálku. Jednoducho – sú priaznivé temer pre všetko, čo nás robí šťastnými.

Sedem minút po pol desiatej večer opúšťa Luna pragmatickú Pannu, aby sa vydala na niekoľkodňovú púť harmonizujúcimi Váhami.

23.3.so

Meteorológovia pripravujú svoje prognózy s „rizikom“ čoraz väčšej pravdepodobnosti, ale aj oni sa často kopnú.  S prognózami výsledkov politických aktov je to tak, ako to svojho času sformuloval Winston Churchill: Verím len štatistikám, ktoré som sám sfalšoval.

Čo o dnešku na Slovensku o siedmej ráno hovorí horoskop? Materinsky a sociálne orientovaná Luna v konštelácii „kôš“ kontroluje aktivity ostatných planét. Dnes stojí v presnej opozícii voči konjunkcii Venuše so Saturnom, o ktorej som hovoril v dennom horoskope rovnodennosti spred troch dní. Ascendentu v Býkovi horoskopu vládne Venuša, ponúkajúca kontrolovanú harmóniu a pozadie istôt, čo síce neposkytuje nadbytočnú hojnosť – Venuša je v konjunkcii so Saturnom – zato sa chce postarať aj o sociálne slabších, starších. Takisto má záujem o kultúru a jej postupné zveľaďovanie. Saturn sa obracia pozitívne k poľnohospodárom. Možno neponúka „raketové naštartovanie“, ale chce sa postarať o stály pomalý rast prekonávajúci ťažkosti. Úspechu napredovania prajú aj Urán v širokej konjunkcii s Jupiterom. Pluto v desiatom dome vie zabezpečiť radikálne regeneračné zmeny celej spoločnosti.

Okrem spomenutých planetárnych spojení, ktoré dávajú dnešku pozitívne zafarbenie, je potrebné poznamenať ešte jednu vec. Trištvrte hodiny po polnoci končí Mars svoje ťažko predvídateľné avanturistické pôsobenie vo Vodnárovi a presúva sa do Rýb. Posilňuje energiu znamenia, ktorým v súčasnosti tranzitujú domovský Neptún a Venuša so Saturnom. Mars sa v znamení vody bude chcieť podieľať na odhaľovaní kriminálnikov, pokúsi sa zvýšiť aktivity v oblasti zdravotníctva. Nebude to mať jednoduché, hlavne v čase, kedy sa v postupe času stretne so Saturnom a Neptúnom, ale o tom si povieme potom. Bude vedieť do posledného apríla, kým nevkročí domov do Barana, vystupovať v úlohe duchovného bojovníka, ktorý bude koncentráciou svojej bojovej energie nápomocný pri dosahovaní vysokých (duchovných) cieľov vzdialených od hmotného zamerania. Víťazstvá, riadiac sa intuíciou, dosahuje aj pri zdanlivých ústupoch z bojových pozícií. Hnev a agresivitu dokáže počas spomínaného tranzitu Rybami prebudiť len u tých jedincov či v skupinách ľudí, ktorí sú nejakým spôsobom závislí – na moci, postavení, peniazoch, alkohole, drogách, sexe, …

22.3.pi

Vyrovnávajúcim aspektom, ktorý sa snaží upokojovať dušu človeka zneistenú neptúnskymi a plutovskými poruchami, je konjunkcia Venuše so Saturnom. Bohyňa lásky a harmónie možno tentoraz rada vezme na svoje plecia úlohy, ktoré jej nakladá Saturn. V Rybách cíti, že prejavená empatia pomôže mnohým jedincom, ktorých psychika je narušená vonkajšími tlakmi society tak, že prijmú vedomú obetu zodpovednosti, aby sa nestali obeťou kolektívneho nevedomia. Spomenutý aspekt by mal mať veľmi pozitívne konotácie, nakoľko sa s Jupiterom prepája harmonickým sextilom.

Venušansko-saturnská konjunkcia napomáha zlepšovať morálku národa, čo je prepotrebné v súvislosti so zajtrajším volebným aktom. Planéty v Rybách (dnes slávime Svetový deň vody, čomu dávajú planéty punc dôležitosti) nás povzbudzujú k zodpovednosti – Venuša k hlbokej láske k vlasti, Saturn k skutočnej láske k blížnym, k hlbokému vcíteniu sa do potrieb ostatných, celej spoločnosti, pritom so zdravou dôverou vo vyššie Ja, vo vyššie potreby society, vlasti, národa.  Aspekt praje štartu k rovnomernému vývoju hospodárstva, napomáha zlepšovať stav stavebníctva, hlavne bytovej výstavby, bez ktorej sa nedočkáme ani zlepšenia v rozvoji a raste populácie. Sextilový Jupiter napĺňa spomínaný pozitívny význam konjunkcie pocitom šťastia. Vplyv spomenutého planetárneho spojenia pretrvá skoro do konca mesiaca.

Luna v rannej opozícii s Marsom – opäť získava dôležitosť úlohy „pastiera“ prechádzajúceho kontrolnými opozíciami voči skupine ostatných planét – provokuje k ranným pohybovým aktivitám. Ak si nenájdeme chvíľu na zdravotný beh, aspoň by sme si mali iniciatívne zacvičiť, aby sme s doplneným adrenalínom úspešne začali posledný deň pracovného týždňa.

Pár minút pred trištvrte na deväť ráno prechádza Luna do pragmatickej zemskej Panny.

21.3.št

Ak by malo byť podobou oslavy Medzinárodného dňa invalidov odstraňovanie invalidných nápadov „mocných“ z predošlých rokov, desaťročí, slávil by som ho rád. Lebo keby sa nám podarilo zbaviť sa ich, mnohí by mohli opodstatnene oslavovať aj sviatok zdravého spánku. A o rasovej diskriminácii by potom azda nemalo zmysel ani uvažovať, nieto hovoriť, či pripomínať si ju medzinárodným dňom. No a k téme bábkarstva sa nechcem takisto priveľmi vyjadrovať, nakoľko by som len prisýpal „smetie slov“ do i tak preplneného smetného koša politiky minulých rokov, i tej súčasnej. Bábkové divadlo pritom odmalička milujem, dokonca som ho aj pár rokov učil, len mi ho znechutili isté predošlé skúsenosti, kedy sa popri aktivizácii aj iných teatrálnych výstrelkov stalo činnou súčasťou nášho spoločenského života. To dnes pôjdem radšej vzdať hold oslavujúcemu lesu; mám ho toť kúsok za chrbtom, a počul som, že už rastú smrčky. Nuž, rád sa im počas zberu pokloním. Azda sa mi podarí priniesť ich zopár na čerstvú hubovú polievku, lebo tá z jarných húb býva ako jedna báseň. Aha, aby som nezabudol, aj poézia má dnes svoj sviatok!

Velikášstvo Jupitera nás už počas prebúdzania nebude natoľko obťažovať, nočný disharmonický aspekt „vládcu Olympu“ s Lunou postupne slabne a bude vystriedaný pozitívnymi atakmi Chiróna a Merkúra. Obaja núkajú mnoho múdrych myšlienok, ktoré mávajú dokonca ozdravný účinok. Alebo nás privedú na miesta, kde dostaneme dobrú poradu ohľadne nápravy nášho zdravotného stavu.

Poludnie bude nepríjemne ovplyvňované provokáciami Urána, poskytujúceho množstvo síce zdanlivo originálnych, ale výsostne nerealizovateľných nápadov. Nepodľahnime každej ponúknutej „blbosti“, aj keby sa zdala byť nadmieru originálnou. Len by nás doviedla do rizika zmätočných reakcií.

Po potenciálne problematickom spojení Slnka s Neptúnom spred pár dní dnes nasleduje ďalšie, ktoré môže mať rôzny charakter. Ak nás Neptún chcel zahnať do hmlou zaclonených riešení situácie, ale núkal aj duchovné východiská zo súčasnej situácie – humánne mierové riešenia problémov, Pluto nebude oveľa onakvejší. Lebo on aj pri tých najpriaznivejších energetických prepojeniach nemusí byť voči spoločnosti najústretovejší. Tak tomu býva tiež pri sextile, ktorého energiu pociťujeme už od chvíľ, kedy sme oslavovali naše ženy, a jeho vplyv sa vytratí až ku koncu mesiaca. Vplyv Neptúna ešte pretrváva, takže ak budeme ako spoločnosť schopní prijať jeho pozitívne apely, umožní zrealizovať veľké výzvy, ktoré poukazujú na hodnotné projekty s pokrokovou revitalizačnou spoločenskou funkciou. Aj široké masy môžu získať z aspektu isté výhody. Ak sa však necháme zlákať manipulačnou energiou „vládcu podsvetia“, mohlo by dôjsť ku katastrofickým udalostiam, pri ktorých býva zneužitá moc „nemocnými“, stupňujú sa ich diktátorské snahy. To sa ale takto prejavuje len vystrašená agresivita „zdochýnajúceho koňa“ starého systému!

20.3.st

Nárast slnečného svitu sa v ostatnom období náramne zrýchlil a dnes si svetlo a tma delia deň poctivo na dve polovice. Šesť minút po štvrtej nadránom, necelú hodinu pred svitaním vstupuje Slnko do Barana, nastáva jarná rovnodennosť. Slnko vychádza presne na východe a zapadá takisto pomerne presne na západe. Závisí to aj od výšky horizontu, ktorý sa okolo nás nachádza, v rovinatom teréne je to o čosi presnejšie. Naši predkovia oddávna slávili sviatky vyrovnaného pomeru dňa a noci, a myslím, že tomu nebude inak ani dnes. Mnohí sa už tešia na oslavu jarného prebúdzania prírody.

Tí, čo už boli odprevadili Morenu a jej spálením sa rozlúčili so zimou v nedeľu (Smrtná nedeľa podľa kresťanských tradícií), to majú za sebou, ostatní privítajú zrodenie nového roka dnes. Lebo čas jarnej rovnodennosti je takisto chvíľou, kedy začína astronomický a astrologický rok.

Pre Slovensko by mal byť „nový rok“ prelomovým, v ňom sa mnohé ukončuje a regeneračná sila Pluta v blízkosti ascendentu udalosti vo Vodnárovi umožňuje zrodiť sa v novej podobe, posilnenej duchovným nábojom sextilu Pluta s konjunkciou Slnka a Neptúna na hranici Rýb a Barana. Zároveň je v čase rovnodennosti spomínaná konjunkcia v trigóne na Lunu – ľud, verejnosť, komunálnu sféru, ženy, … Konštelácia praje úspešným voľbám, ktoré sú naplánované na tretí deň po rovnodennosti. Merkúr v konjunkcii s Chirónom a karmickým lunárnym uzlom v Baranovi zvestuje múdre a ozdravné rozhodnutia. Nie inak sú nápomocnými aj Jupiter s Uránom, ktorí sa blížia do optimistickej konjunkcie v znamení Býka. Pocity istoty a stability poskytuje tiež spojenie Venuše so Saturnom v Rybách, Najviac „poškodený“ je v horoskope rovnodennosti „krčmový bitkár“, bojovník Mars, ktorý si nedokáže nájsť žiadneho partnera na rovnocennú komunikáciu, takže jeho sila vyprcháva skôr, než by ňou dokázal niečo pokaziť.

Dnešný Medzinárodný deň šťastia by sme mali oslavovať napriek tomu, že bol vyhlásený OSN. Veď šťastie za to nemôže. A aj Bhután sa od čias, kedy bol deň prijatý, vraj náramne zmenil.

19.3.ut

Meno Jozef je tretie najfrekventovanejšie v našej mužskej populácii, takže dnes bude „ruka hore“ na veľkej časti Slovenska. Doprajme im ich rozhojňujúce tendencie a nech svoj sviatok oslávia dôstojne a pripijú si na zdravie všetkým, nielen sebe.

Prácou oslavujú svoj sviatok aj všetci tí, ktorých patrónom je prosociálna Luna.

Od rána do večera ju ešte nájdeme v domovskom Rakovi, ktorý ju k sociálnosti a väzbe k rodine kosíli najmocnejšie.

Popoludňajší Neptún posilňuje naše empatické schopnosti, večerné Slnko v harmonickom spojení s Lunou zvyšuje pocit pohody. Na oslavu v rodinnom kruhu ako stvorené!

Dve minúty po pol deviatej večer už vidíme Lunu klopať na Leviu bránu. Zo znamenia ohňa sa spája pred polnocou s Plutom, ale to sa azda odrazí len v záchvevoch „natemno“ sfarbených snov.

18.3.po

Živlová prevaha vody pretrvá i dnes, polovica klasických planét je vo vodných znameniach Ryby a Rak. Takže Luna môže s niektorými z nich uzavrieť harmonické trigóny. Dnes od polnoci s Venušou, po nej predpoludním so Saturnom a poobede s Jupiterom. Takže prvá polovica dňa bude mať viacmenej pozitívny charakter, prežívame ju vo farbách harmonických emócií, planéty zvyšujú našu empatiu.

Popoludním sa situácia mení, kvadratúry Luny na Merkúra a Chiróna nás zvádzajú k hádkam, ostrejšej výmene názorov hlavne v otázkach zdravia a v tom, aký uhol pohľadu na ne zvoliť. Či ten oficiálny, pretláčaný meinstrímovými médiami, alebo taký, ktorý vyslovuje nesúhlas s obligátnym nátlakom „ne-mocných“.

17.3.ne

Nebyť slabnúceho vplyvu výbušnej kvadratúry Marsa s Uránom a niektorých denných disharmónií spôsobených Lunou, nemáme na „energetickej oblohe“ žiadnych poškodzujúcich napätí. Takže nič z toho, čo negatívneho spôsobíme vo svete, nemôžeme naváľať na planéty. Lebo ony nás nebrzdia v prejavovaní slobodnej vôle. A my, ako jedinci i kolektív, páchame najväčšie pestvá hlavne vtedy, keď nemáme žiadne stresové podnety, „držiac“ sa pritom starej múdrosti predkov: „Od dobroty aj psi besnejú!“

Kvadratúra prvej lunárnej štvrte nás nabáda k pôstu, ktorým môžeme zahnať záťaže z jedla, ktorého by sme si možno počas víkendu dopriali aj nadmieru.

Luna odchádzajúca z konštelácie „batoh“ – tá je pomerne riedkym zjavom, nesie v sebe veľa koncentrovanej energie a silný potenciál uzlových udalostí histórie spoločnosti, meniacich svet v jeho doterajšej podstate, pričom ju v pravidelných intervaloch zažívame ostatné štyri roky – dnes okrem kvadratúry so Slnkom vytvára ďalší aspekt s Neptúnom, ktorý na poludnie vytvára so Slnkom presnú konjunkciu. Narušiteľský vplyv Luny len zosilní negatívne potenciály spojenia dvoch absolútne protikladných archetypov – ohnivého Slnka a vodného Neptúna. Neptún je ale omnoho silnejší, lebo je v Rybách doma. Takže okrem duševnej a telesnej nepohody spôsobovanej prvou lunárnou štvrťou sa nesúlad spôsobený Neptúnom dokáže prejaviť úletmi od reality s použitím rôznych pomocníkov. Najdeštruktívnejšími sú tvrdé drogy, ale ani marihuana, alkohol alebo antidepresíva jedincom, ktorých aspekt postihne naplno, nepomôžu zastaviť, eliminovať rozháraný či otupený stav duše. Samozrejme, že situácia oslabenia vytvára riziká spojené s podľahnutím ilúziám, klamstvu. Len silní jedinci sú schopní využiť toto spojenie energií konštruktívnejšie, prijmúc ho ako potenciál zvyšujúci vnímavosť ich „osobných antén“, empatiu voči okoliu.

Na mundánnej úrovni sa konjunkcia Slnka s Neptúnom môže odraziť poruchami spolupráce vo vládach, i medzi vládami navzájom. Dnes sa síce aspekt prejavuje najaktívnejšie, ale pociťujeme ho už od medzinárodného sviatku žien a oslabí sa až po odchode Slnka z Rýb, kedy súc posilnené ohňom Barana prestane po pár dňoch tak citlivo reagovať na podnety z politického a hospodárskeho, ekonomického sveta. Sila archetypov môže spôsobiť rôzne komploty proti mocným, ale hlavne proti tým nemocným mocou. A dotýka sa čelných predstaviteľov vlád a strán, hroziac dokonca ich pádom. Štátna moc v niektorých krajinách je značne oslabovaná a ich autority prežijú riziká ideologického neúspechu. Vládne demagógia, aktivizujú sa podvodníci, korupčníci, peňazokazci.

Vyspelá civilizácia by dokázala spomínanú konjunkciu využiť aj konštruktívne pre mierové jednania, vytváranie súladu medzi vládami a národom, prospievala by sociálnym záležitostiam, !mierovej! pomoci pre cudzinu, podporovala by umenie a kultúru, humánne snaženie. Len by nesmela mať tupých neprajníkov, ktorým sú takéto snaženia cudzie, nebezpečné.

Ani živly nemusia zostať na pokoji, prebúdzajú sa tie spojené s vodou, plynom, hmlou.

Päť minút pred trištvrte na jedenásť sa presúva Luna do domovského Raka, takže od poludnia pocítime posilnenú moc vodného živlu – až päť planét je umiestnených v znameniach vody.

16.3.so

Saturnova napäťová energia z polnoci sa do predpoludnia vytratí, nahradí ju pôsobenie liečiteľa Chiróna, ktorý sa postará, aby sme hlavne druhú polovicu dňa prežili s pocitom múdro vykonanej práce v plnom zdraví.

15.3.pi

Živel vzduchu nepatrí medzi tie, ktoré by nás nechali dlho spať, lebo má aktívnu mužskú, jangovú charakteristiku. Takže na oslavu Svetového dňa spánku neostane ani pomyslenia. Mnohí využijú silu vzdušných Blížencov, do ktorých vstupuje Luna skoro ráno, štvrť hodiny po štvrtej, na prečítanie si riadkov, na ktoré nemali dosť času včera, predvčerom. A skoré ranné hodiny sú pri čítaní najvhodnejšie pre fixáciu si myšlienok z textu, čo vedia veľmi dobre študenti pred skúškami.

Predpoludním nie je vhodný čas na nákupy, o čom nás vehementne presviedča Venuša. Nie že by sme nemali ísť na nákupy vôbec, ale ak má človek pritom prežiť príjemné chvíle, disharmonicky naladená bohyňa radostí to neumožní. Takže na oslavu dňa spotrebiteľov a ich práv nám zostávajú len neskoré popoludňajšie a večerné hodiny, kedy sa k slovu dostáva Merkúr, boh obchodníkov (ale aj zlodejov!), výmyselníkov a šibalov. Takže pozor, aby sme pri nakupovaní nenaleteli kadejakým „šmejdom“! Lebo tí, súc produktom živelného akože kapitalizmu, ktorý u nás v rôznych podobách neustále vládne, ešte nevykapali. Akurát zmenili firemné značky a  taktiku.

14.3.št

Znamenie Rýb je obsadené štyrmi planétami, takže Medzinárodný deň akcií proti priehradám a pre rieky, vodu a život má v nich dobrého pomocníka. Ibaže vyhrať nad vládybažnou chamtivosťou tých, čo sa postavili na piedestál a preberajú na seba úlohu boha, je skoro nemožné. Ale nie nemožné! Lebo rieky, voda a život sú dôležitejšie, než ich hlúpe namýšľanie si, že sú vládcami Vesmíru. Ten má iné záujmy a úmysly, nie počúvať ich prázdne táraniny (drísty!).

Predpoludním spresní Luna konjunkciu s Uránom. Aj toto spojenie energií, ako všetky spojené s transsaturnskými planétami, má dvojaký záber. Zlepšuje našu schopnosť meniť momentálny náhľad na riešenia úloh, umožňuje využiť improvizáciu, stačí iba mať k tomu „otvorené dvere“ a robiť suverénne slobodné rozhodnutia. Lenže sloboda je pre mnohých ošemetná záležitosť, takže takí sa, nepoznajúc so slobodou spojenú zodpovednosť, správajú ako z „reťaze odtrhnutí“, podráždene, až hystericky, pričom nie je podstatné, či sú alebo nie sú „vybavení“ maternicou. Tí, ktorí už od predpoludnia reagujú uránsky nevyspytateľne, sa nechajú vydráždiť popoludňajším Marsom do nepríčetnosti a útočia hlava-nehlava. Im sa radšej vyhnúť na sto honov (v prevode hony na metrické miery ide asi o 20 kilometrov).

Možno niektorých z nich upokojí harmonické spojenie Luny najskôr večer so Slnkom a neskôr s Neptúnom, čo zvýši citlivosť na iných, schopnosť empatie. Len notorickí zurvalci zostanú v zajatí biedy agresivity. Ale je ich tu ešte nadostač!

13.3.st

O pol druhej po polnoci už Luna putuje Býkom, aby nadránom vytvorila dva protichodne pôsobiace aspekty, pod účinkovaním ktorých sa budeme ráno prebúdzať. Harmonicky naladené Venuša prospeje hlavne mamičkám s deťmi, o ktoré sa od prebudenia treba starať – tie najmenšie nakojiť, prebaliť, tie väčšie nakŕmiť, pomôcť obliecť, prípadne ich pripraviť na celodenné aktivity, a je jedno, či zostanú doma, alebo ich treba odviesť do jasieľ či predškolských zariadení. Školáci by to mohli zvládnuť aj samostatne, ale predsa len mamin dohľad veci urýchli. Všetko to ale bude narúšať „záškodník“ Pluto, ktorý mnohé mamičky, ale aj ich ratolesti nalaďuje na manipulačnú zlostnú nôtu, z matiek vyrába „macochy“, z detí „malých teroristov“. Už závisí len od toho, ako sú na takéto rána jedni i druhí pripravení. A aj u tých najvychovanejších – rodičov aj detí –  to môže zaiskriť, takže pozor na zbytočné zvyšovanie hlasu, hroziace či bijúce ruky! Láskavé srdce sa síce výchovným vplyvom nevyhýba, lebo vie, čo je dobré, ale vie takisto, že zloba plodí zlobu, násilie násilnosti.

Večerné chvíle nastroja Luna a Saturn do harmonickej, aj keď neláskavej podoby. Lebo zodpovednosť nikdy neponúka láskavú ruku, ale zato podnecuje.

12.3.ut

Jediný „kameň“, ktorý nás „tlačí v topánke“, je kvadratúra Marsa s Uránom, pričom jej účinky ešte pocítime do konca druhej dekády marca. S Lunou je to trochu inak, ona môže vytvoriť aj niekoľko sporných aspektov počas jediného dňa. Chvalabohu, tento utorok medzi takéto dni nepatrí. Lebo jej dnešná konjunkcia s Chirónom nás len utvrdzuje v tom, že sme schopní robiť múdre kroky na ceste za zdravím. A poludňajší sextil s Marsom tomu pridá kus bojového zápalu. Keby sme nemuseli vysedávať v robote, pohybové aktivity by nás k zdraviu mohli dobre dovádzať. Výhodu majú tí, ktorých pracovná náplň je spojená s aktívnym pohybom a námahou svalov, lebo nemusia hľadať spôsoby, ako telo precvičiť.

11.3.po

Dnešný Európsky deň na pamiatku obetí terorizmu má zo dňa na deň viac a viac trofejí. Je si čo za posledné roky pripomínať!

Dvadsať minút po jednej po polnoci už vidíme Lunu na prvom stupni Barana, v znamení sa pred brieždením ešte pod východným horizontom stretáva s Merkúrom. Možno nám budú mať o čom porozprávať, a možno sa pod ich vplyvom rozrozprávame od rána my. Aby sme s dobrým intelektuálnym základom začali nový pracovný týždeň.

Neskoro večer prekračuje breh vôd znamenia Ryby Venuša. V znamení sa nejako mimoriadne nezdrží, už štvrtého apríla sa vynorí, aby sa ohriala a osušila v ohnivom Baranovi. Vo Vodnárovi sa mohla nabažiť voľnosti a dobrodružného originálneho správania, v Rybách sa zmení, aby obohatila svet všeobjímajúcou láskou, obetavou, ochotnou kedykoľvek byť k dispozícii, lebo sa vie dokonale vcítiť do potrieb okolia. Až natoľko, že sa stáva zneužiteľnou. Azda len v čase konjunkcie so Saturnom v čase okolo rovnodennosti nie, Saturn jej pomôže určiť si ťažko prekročiteľné hranice. Vtedy jej zasnené oči na pár dní „zdrsnejú“, zacítime z nich istú mieru neprístupnosti. Ale len zopár dní.

10.3.ne

Zdá sa, že keď napätie medzi Marsom a Uránom o desať dní povolí, bude nasledovať krátke obdobie mieru medzi planétami; narúšať ho budú len niekoľkohodinové disharmónie spôsobované rýchlou Lunou. Ale dovtedy musíme tenzie prežiť, vydržať.

O polnoci z včerajška na dnes vrcholí dvojtýždňový sextil Slnka s Uránom. Nevyrovná sa síce svojou dĺžkou pôsobenia tomu marticko-uránskemu, ale aspoň dáva nádej na riešenia zlej napäťovej situácie, ak do nej budú zasahovať múdri mocnári konfliktných strán. Aspekt zasiahne predvolebnú kampaň u nás a dáva šance priaznivým zmenám a reformám vo výbere toho správneho kandidáta. Urán možno ponúkne aj nejaké to prekvapenie „dobrej kúpy“.

Merkúr dnes nadránom opúšťa vodné plochy i hlbiny Rýb a vstupuje na ohnivé polia znamenia Baran. Vydrží tam pomerne dlho a bude svojím dychom rozdúchavať plamienky prebúdzajúcej sa jari. Jeho dlhší pobyt v znamení je odôvodnený tým, že po dňoch direktného pohybu sa zastaví, od prvých aprílových dní bude retrográdny, aby sa po ďalšej zastávke koncom apríla zase pohol dopredu a znamenie opustil v polovici mája. Počas trojtýždňovej retrogradity bude za dlhý čas jedinou „spätkujúcou“ planétou. Kazí tak výnimočnú situáciu, kedy od konca januára do začiatku mája sa podľa múdrych mystikov rodia deti bez karmického zaťaženia (nemajú v čase narodenia ani jednu planétu v retrogradite). Počas tranzitu Baranom sa (na nás) prejavia predovšetkým jeho pozitívne vlastnosti. Zvýši chuť diskutovať, naplní našu reč údernou subjektívnosťou, spontaneitou a pohotovosťou. O náplni diskusií hovorí otvorene, úprimne a so svojráznym zápalom. Stáva sa, že sa vo svojej úprimnosti občas mimovoľne preriekne, ale nie v prospech klamstva ale pravdy, ktorú presadzuje. Možno podnieti časť novinárov, aby začali o udalostiach nestranne hovoriť, komentovať ich bez potreby účelovo modifikovať skutočnosť.

Luna sa od rána do večera spája v aspektoch, ktoré nemajú negatívnych konotácií. V spolupráci s Uránom poskytuje množstvo zaujímavých nápadov ako stráviť deň, novová konjunkcia pozýva postihnutých napätím k pôstnemu stolu a večerný Neptún dáva šance terapeutom (aj keď je nedeľa), poézii, dobrej hudbe a umeniu, ale i duchovnému tráveniu hodín stmievania.

Sextil Merkúra s Plutom praje všetkým, čo nás chcú o čomsi presvedčiť, pričom si na to vystačia médiami. Len by sme mali dať pozor, aby sme nepodľahli manipulácii a demagógii, lebo Pluto aj v tých najpozitívnejších aspektoch má tendenciu ovládať nás pudovými nevedomými podnetmi.

9.3.so

Zachovajte paniku! Takto posmešne by mohlo vyznieť dnešné pripomínanie si dňa paniky. V kontexte pôsobenia energií, ktoré sme spomínali, však jeho oslava nemusí dopadnúť až tak komicky.

Luna vstupuje do empatických, občas až precitlivených Rýb dve hodiny a tri minúty po polnoci.

Popoludní a večer, počas spojenia so Saturnom, nás môže oblažovať schopnosťou byť za seba dostatočne zodpovedný, ale aj obťažovať depresiami a pocitom tiaže zo situácie. Závisí od nás, ktorú možnosť si vyberieme. Optimistický Jupiter tvrdí, že tá prvá by asi bola vhodnejšia.

Nepríjemne však na nás pôsobí včera spomínaný dlhodobý aspekt kvadratúry medzi Marsom a Uránom. Prejavuje sa od posledných februárových dní a pocítime ho až do chvíľ jarnej rovnodennosti. Na osobnej úrovni ho sprevádzajú prekvapivé výbuchy zlosti a osoby ním ovplyvnené sa správajú ako neskrotné divé kone či iné zvery čerstvo vypustené z klietky. Všetky prikazované normy a obmedzenie sú pre nich podnetom k neprimeraným reakciám, hnevu, nervozite. Takí bývajú zdrojom kadejakých nehôd, ale aj ich obeťami, pričom so sebou sťahujú do katastrofických situácií takisto ďalších. Takže v spomínanom období je potrebné venovať viac pozornosti hlavne v cestnej premávke, kde takíto „blázni“ nemajú rešpekt pred rýchlosťou ani predpismi.

Mundánne poškodzuje kvadratúra vlády, vládne kabinety. Planéty dokážu vyprovokovať nepokoje, aktivizujú zločinnosť a násilie. Hrozia katastrofy spôsobené explóziami, technickými poruchami, atentátnikmi, zemetraseniami. Ani niektoré zmluvy nemusia zostať bez narušenia a môžu byť vypovedané. Dokonca ani tie mierové, zabezpečujúce uchovanie mocenskej rovnováhy. Hrozba vojny sa stáva akútnou a závisí len od mocných, či odolajú lákadlám ziskov z totálneho ničenia.

Výbušný charakter aspektu sa môže prejaviť na rôznych úrovniach, takže by sme mali hľadať takú mieru zodpovedného správania sa, aby sme sa nestali zbytočnými obeťami.

8.3.pi

Dnes by malo byť viacero dôvodov na oslavu. Na jednej strane je tu koniec týždňa, čo mnohí vítajú s nadšením v očakávaní dní, kedy si budú môcť pokojne oddýchnuť. A to je predsa dobrý dôvod na oslavu!

Oveľa mocnejšou motiváciou k sláveniu by však mal byť dnešný medzinárodný deň, počas ktorého môžeme vzdať vďaku všetkým ženám, ktoré poznáme, i tým, s ktorými sa stretneme len náhodou. Keď už nijako inak, aspoň úsmevom. Verme, že nie všetky, súc ovplyvňované zdegenerovaným trendom ostatných rokov, to budú brať ako harašenie, obťažovanie. A ak áno, je to nezvládnutý problém ich potlačeného ženstva.

Ranné úsmevy budú pod vplyvom stretnutia Luny s Chirónom ozdravovať. No už za tie ďalšie neručím. Luna sa totiž spája konjunkciou s Marsom, a ten je spojený skoro presnou kvadratúrou s Uránom. Takže o výbuchy hnevu, zlosti, agresivity nemusí byť núdza. Katastrofálne to môže byť tam, kde urazíme ženské city hoci aj malou nedbalosťou alebo slovkom, ktoré nemusí celkom sadnúť. Potom je oheň na streche aj od tej najmenšej iskierky. Neostáva nám nič iné, len dávať veľký pozor na každé slovo, gesto, prípadne úsmevček, ktorý môže byť chápaný ako výsmech. Nuž, koniec týždňa má napriek prvotnej ponuke spokojnosti pomerne výbušný charakter.

Nepomôže ani Merkúr, ktorý sa spája konjunkciou s Neptúnom. V iných situáciách by sme mohli spojené energie planét využiť na poetické, romantické úlety, ale v kontexte doby a pôsobenia Marsa s Uránom (zajtra ich konfliktné spojenie vrcholí), zostane len čas na zbožné priania, obklopenie sa ilúziou o radostiach vyšších energetických hladín. Na rad totiž môže nastúpiť nielen priveľká utópia, ale aj túžba po úletoch (povedzme alkoholických), odkiaľ je už krátka cesta nielen ku klamstvu a dávaniu vysnených sľubov, ale aj k marsovskej agresivite.

Stačí si všetky energetické súvislosti aj s ich možnými následkami uvedomiť, aby sme urobili dôsledné protiopatrenia a oslavy MDŽ môžu byť nakoniec celkom dôstojné.

Trochu inak vyznieva spomínaný súbeh aspektov na mundánnej úrovni. Merkúr s Neptúnom sa dokážu postarať o prevahu klamstiev, a pokrivené médiá ich dokážu doviesť skoro do „dokonalosti“. Konjunkciu často sprevádzajú rôzne škandály, otravy, záhadné zločiny. Planetárne spojenie poškodzuje nielen komunikáciu prostredníctvom médií, ale škodí aj v obchode, hospodárstve. Nie je čas na tvorbu zákonov v týchto ani iných oblastiach, lebo sa do nich môžu dostať formulácie spôsobené mylným náhľadom omylných zákonodarcov na situáciu. Aby sme sa následne nestali obeťou ešte väčších podvodov a aktívnych vedomých lží. Lebo planéty dokážu mnohé zašmodrchať, a podvody či nezmysly sa pod ich vplyvom často stávajú pravdou.

Pri pohľade na tranzitový horoskop vzniku SR v roku 1993 vidíme spomínaného Neptúna v dlhodobej, niekoľkoročnej kvadratúre na Merkúra zrodu Slovenska, spôsobujúceho zmätok v hlavách tých, čo pracujú so slovom, hlavne novinárov. A súčasný Merkúr len potvrdzuje povahu tohto planetárneho spojenia.

Najpriaznivejším oslavovým aspektom sa stáva večerná konjunkcia Luny s Venušou. Takže napokon môže mať všetko pomerne šťastný koniec.

7.3.št

Mars už od posledných februárových dní tvrdí, že šport má nielen obšťastňujúci, ale aj ozdravný charakter a spolu s Chirónom nás podnecujú, aby sme sa rozpohybovali v záujme nášho zdravia aj šťastia.

Osem minút po pol druhej po polnoci nájdeme Lunu na prvom stupni Vodnára, kde si po dňoch kontroly kozorožcovskou energiou opäť voľne vydýchne. Nadránom sa stretáva s Plutom, aby tak načala éru stretnutí v konjunkciách, ktorú ukončí o sedem dní „intímnym“ stretnutím s Uránom. Plutovská energia jej dnes dá množstvo informácií, ktoré ju/nás budú viesť k pomerne úpornému správaniu a vytvára riziká, že sa staneme buď aktérmi alebo obeťami manipulácie. Na jedno i na druhé by sme však mali dávať pozor, lebo také chovanie môže spustiť množstvo nepríjemných situácií.

Večerný Jupiter nebude takisto mimoriadne naklonený k upokojovaniu nálad, skôr nás bude burcovať k zbytočným svojhlavým útokom voči okoliu, čo býva spojené so silou/slabosťou neskroteného ega.

6.3.st

Ranné prebúdzanie nemusí byť pre všetkých príjemné, lebo sa z pozadia ozýva Chirón, pripomínajúc, že zabúdame na svoje zdravie. Nikdy však nie je neskoro pre nápravu.

Urán napĺňa ovzdušie potrebou spraviť niečo originálne, postaviť sa k riešeniu problémov z iného uhla pohľadu než zvyčajne, pripraveným ponúka množstvo svojských nápadov, ktorým by sme sa nemali brániť.

Popoludňajší Merkúr nás rozreční, je čas na priateľské rozhovory, hoci aj pri pivku alebo kávičke. Večerný Neptún nás naladí na citlivejšiu nôtu. Je tu čas pre poéziu, počúvanie vážnej hudby, meditáciu, modlitbu. A ani masáž od terapeuta, ktorý sa vyzná v energetike tela, by nebola od veci. Nuž, každému podľa jeho chuti.

5.3.ut

Luna sa vrátila späť medzi svoje „ovečky“, už ich zrejme na istý čas nepotrebuje strážiť, aj keď sa napríklad Mars správa tak, že by bolo potrebné naň dohliadnuť. Veď uvidíme v priebehu týždňa.

Dnes popoludní a večer  vytvára Luna len harmonické denné aspekty. Najskôr v harmonickom sextile so Saturnom pomáha remeselníkom a všetkým, čo sa zapodievajú narábaním, spracovaním materiálu a učí ľudí, ako je možné urobiť praktické veci aj doma, aby sme ich nemuseli kupovať, a tak usporili. Večerný Jupiter nás potom pochváli, že sme urobili čosi užitočné pre seba, pre rodinu.

4.3.po

Venuša sľubuje pondelkovému dopoludniu príjemný charakter, no ten pokazí disharmonické spojenie Luny s Neptúnom v čase neskorého popoludnia. Ráno budeme chcieť naplniť okolie láskou, popoludní sa budeme snažiť všetky dobré predpoludňajšie snahy poprieť, rozptýliť, rozpustiť v prázdnom bláhaní.

Týždenné harmonické spojenie Merkúra s Uránom sa správa ako protipól voči napäťovému aspektu Venuše zo včera. Spolu ponúkajú Merkúr a jeho vyššie oktáva Urán netradičné, a často geniálne myšlienky ako riešiť situáciu v osobnom i mundánnom priestore. To čo vláda na jednej strane prostredníctvom neharmonickej Venuše dokáže zopsuť, to Merkúr demonštratívne napráva. Možno sa bude prebúdzať ďalšia časť médií, ktorá doteraz váhala, a ponúkne nové doteraz nezverejňované skutočnosti. Merkúr nevie byť nadlho vazalom, jeho aktivity sú plné zmien, hľadania nových uhlov pohľadu na skutočnosť. Až sa čudujem, že istá časť mediálnej sféry je ešte vždy opitá rožkom, alebo možno dobrou plácou od sponzorov, lebo sa mi nechce veriť, že by tu bolo až toľko verných zväzákov s páskami nevedomosti na očiach, ktorí psychopaticky tliapu dookola tie isté, už nezaujímavé frázy. Alebo majú po kaviarňach ešte vždy dosť verného poslucháčstva, ktorému sa nechce vyjsť na čerstvý vzduch do slnečných lúčov poznania?

Luna vstupuje v noci minútu pred štvrť na jedenásť do Kozorožca.

3.3.ne

Po vcelku pokojnej poetickej sobote nás v nedeľu prekvapí zopár nepríjemných disharmónií. Predovšetkým predpoludňajšia kvadratúra Luny so Saturnom dokáže spôsobiť súbor nepríjemných pocitov depresie, na nejedného padne smútok, budú i takí, ktorých už od rána začnú ťažiť úlohy budúceho pracovného týždňa. Pridá sa k tomu aj popoludňajšia kvadratúra  tretej lunárnej štvrte, lebo napätia neuberá, skôr ich stupňuje.

Večerné hodiny vylepšujú dva aspekty Luny, ktoré situáciu korigujú. Sextil s Marsom vyženie mnohých na večernú prechádzku, poprípade beh prírodou (ak zapraje počasie), alebo k iným príjemným pohybovým aktivitám, Chirón sa k Marsovi pridá zvýšeným prísunom pocitu zdravia.

Najsilnejšie však zrejme budeme vnímať nepríjemnú kvadratúru Venuše s Uránom. Svojou kvalitou sa pripája k silám, ktoré v nás/spoločnosti prebudila utorková marticko-jupiterská kvadratúra. V dušiach jedincov takisto ako v kolektívnom vedomí (aj nevedomí) vyvoláva aspekt  nepokoj už minimálne od posledných februárových dní a jeho sila doznie v čase, kedy budeme medzinárodne oslavovať naše ženy. Počas jeho trvania sa nedá spoľahnúť na žiaden novovytvorený, ale často ani na dlhotrvajúci vzťah. Sila aspektu nadmieru rozkolíše naše nálady, rozruší zaujaté stanoviská – hlavne tie týkajúce sa vzťahov. Urán vie byť veľmi bezohľadný. Veď je charakterizovaný ako „najľadovejší“ zo všetkých archetypov. Ešte šťastie, že záchvaty pohŕdania normami trvajú relatívne krátko. Nepríjemnou je skutočnosť, že práve v čase pred MDŽ.

Planetárne spojenie dokáže prebudiť k agresívnej aktivite tých, čo potrebujú silou-mocou poukázať na svoju inakosť, a o čo je to horšie, vnucovať ju ako normu všetkým naokolo. Nuž, ak majú chuť pobehovať s „holými pozadiami“ po verejnosti, nech je im to dožičené. Len nech to nevnucujú ako normu najmladšej generácii (my starší by sme sa, ak by to nebolo na plač, nad tým len z chuti rehotali!). Lebo láska nie je len o sexe „oslobodenom“ od konvencií. Skutočná láska nesídli v dolných čakrách. Odkedy je človek človekom, je usídlená v energetických centrách od srdca nahor.

Aspekt prináša riziko porušenia zmlúv a zvraty v jednaniach na najvyššej úrovni. Do kultúry sa vnáša zmätok, boj sa sústreďuje voči tým, čo hľadajú oporu v skutočnej kultúre, opierajúcej sa o hlboké národné základy. Lebo tie liberálne progresívne majú len podenkový charakter. Dnes sú tu, zajtra po nich ani pes neštekne.

Politický život spoločnosti prechádza prevratnými zmenami a zvratmi, kritickým vývojom, ktorý sa nedotýka len oblastí krásy, umenia, kultúry, lež celkového hospodárskeho života, jestvovania v rôznych spoločenských triedach, rodinách. Isté ozdravné tendencie situácie naznačuje Chirón. Ale pohyb osobných planét takisto ako spoločenských tendencií je taký prudký, že sa všetko mení zo dňa na deň.

2.3.so

Sobotné ráno zafarbuje naružovo empatický Neptún, a po prestúpení Luny do Strelca štyri minúty pred treťou poobede nás do večera bude regeneračnou energiou oblažovať Pluto.

1.3.pi

Nuž, piatok nebude taký ani onaký, alebo bude taký aj onaký zároveň. Denné aspekty Luny majú hojdačkový charakter. Raz si hore, raz dolu. Po polnoci bude zosilnievať jej harmonický aspekt so Slnkom, ktorý vystrieda opozícia s Jupiterom, aby pár hodín nato opäť chcelo zavládnuť vnútorné „prímerie“, keď sa spojí v harmonickom trigóne s Merkúrom. A aby toho nebolo dosť, spojí sa kvadratúrou s Marsom a Venušou a k večeru provokatívnou opozíciou s Uránom.

Medzitým vytvorí Slnko príjemný sextil s Jupiterom a Venuša sextil s Chirónom. Nuž, dokonalý mišmaš energií. Takže ani tak ani tak, aj tak, aj tak.

Azda najmocnejšie budeme vnímať spomínaný sextil Slnka s Jupiterom. Alebo ak nie vnímať, aspoň budeme môcť využiť jeho ponuku. Lebo, ako som to už bol viackrát zdôraznil, dotýkajú sa nás skôr disharmonicky účinkujúce energie; na tie príjemné sa ani nedívame, berieme ich ako samozrejmosť.

Takže akú ponuku pred nás predostierajú Slnko s Jupiterom? Predovšetkým núkajú pocit optimistickej dôležitosti a akejsi predurčenosti, šťastia (kontrolovaného ohraničujúcou silou Saturna), sebadôvery. Naša kreativita nadobúda duchovný rozmer, alebo je aspoň prestúpená nachádzaním vyššieho zmyslu.

Venuša spolu s Chirónom opäť po čase deklamujú, že jediným ochranným faktorom proti „bojovému úpalu“ hlupákov je láska. Múdra, liečivá!

Február 2024

29.2.št

Osem minút po štvrtej nadránom, keď už v prírode naokolo švitoria vo veľkom vtáky, u nás na sídlisku vyspevujú svoje jedinečné melódie drozdy, opúšťa Luna Váhy a vydáva sa na vyše dvojdňovú púť bahnistými priestormi Škorpióna. Ešte vždy je planétou kontroly, dáva ako dobrý pastier či starostlivá mať z opozície pozor na „stádočko“ planét v úzkom rozmedzí štyroch znamení medzi Vodnárom až Býkom.

Ranné stretnutie s manipulačnou energiou Pluta nemusí byť pre nejedného najpríjemnejším, lebo je štartovnou silou celého dňa. Rozplýva sa až niekedy po poludní, keď sa naplno ozve Merkúr. Ten je síce ešte vždy obmedzovaný slnečnou páľou i saturnskými ohraničeniami, ale už cíti posilňujúci vplyv Jupitera. Aspekt praje cestovateľov, aj tým z radov ministrov a vládnych úradníkov, otvára pole diskusiám o právnom systéme.

Takí, čo nevedia, kam s peniazmi, majú v týchto dňoch možnosť zainvestovať. Jupiter im ponúkne rozmach, Slnko kreatívne myslenie a Saturn dostatočnú kontrolu, aby nespáchali nerozumné transakcie. Luna len z pozadia pritakáva.

28.2.st

Najangažovanejším planetárnym činovníkom sa dnes stáva Merkúr. Samozrejme, v rýchlom behu pomedzi ostatné planéty v Rybách nebohatne jeho myšlienkový svet ani slovník, ale slúži ako dynamický sprostredkovateľ energií vytvorených spojením Slnka so Saturnom. Ak sa Mars s Jupiterom angažujú v bojových zápletkách, Merkúr Slnko a Saturn v Rybách majú úplne iné úmysly a úlohy. V ich záujmovom zornom poli sa objavujú témy duchovna, vciťovania, hľadanie normatívov sveta prostredníctvom intuície. Lebo svet, aspoň ten takzvaný „západný“, je už presýtený racionalizmom a takzvaným kritickým myslením. Už potrebuje aj iný, vyšší rozmer bytia, nechce sa už len plaziť prachom prízemnej „rozumnosti“. Už vycítil (alebo aspoň jeho časť) nutnosť opäť obohatiť poznané rozmery prvkami obraznosti, fantázie, citov a pocitov, spirituality, transcendencie. Viac než individuálne egoistické ciele ho znova zaujíma schopnosť účasti na veľkých kolektívnych premenách. Tých sa chce dlhšie zúčastňovať aj Neptún na posledných stupňoch znamenia Rýb, spojený sextilom s transformačným Plutom, dávajúc na vedomie všetkým, že svet si zaslúži ochranu a záchranu. Všetci štyria – Slnko, Merkúr, Saturn a Neptún chcú svet vyslobodiť prostredníctvom skutočnej lásky, vcítenia sa, dôvery a odpustenia. Saturn pritom opakuje starú otrepanú, ale funkčnú frázu „festina lente!“. Lebo len s rozmyslom, len s pocitom úplnej zodpovednosti zaň je možné budovať nový svet. Aj keď to neposkytne pocit bezhraničnej liberálnej slobody. Lebo bez prijatej schopnosti prijať dôsledky svojich činov ani niet takej zvrchovanosti!

27.2.ut

Od polovice mesiaca sa Mars blížil do pozície, ktorú dnes upresňuje – do kvadratúry s Jupiterom. Obidvaja ohniví aktéri aspektu sa budú odo dneška vzďaľovať z exaktného spojenia, ale dokážu vo všetkých fázach spojenia napáchať veľa šarapaty. Lebo aj boj za tie najvyššie ideály a najušľachtilejšie ciele prináša straty. Na životoch, materiáli, ideách aj ideáloch. Mars vo Vodnárovi (spolu s Venušou a Plutom), ako som už dávnejšie spomínal, dáva bojového ducha tým národom, krajinám, ktorých je vládnucim znamením – Poľsku, Rusku, Švédsku, … Uvidíme, ako si s ním poradia!

Je to aspekt rytierskeho súboja, v ktorom veľkú úlohu zohráva schopnosť chytiť Šťastenu za pačesy. Málokto ale chce rozumieť aktom bezhlavo odvážnym, v ktorých sa dokáže tajiť neskrývaná veľkorysosť. Posvätný hnev v boji za spravodlivú vec sa môže obrátiť proti jeho aktérom často práve preto, že je prijímaný ako údajný. Takže je chápaný ako neospravedlniteľný. Už niet spravodlivých vojen, ako sme sa kedysi učili od základky až po vysokú. Dnes je všetko účelovo spochybniteľné v záujme hlásateľov „jediných právd“ nanucovaných ostatným.

Aspekt má kritické dosahy nielen na politiku, ale aj na ekonomiku všetkých, ktorí sa pod jeho kuratelou angažujú. Je prínosným pre tých, ktorí sa držia marsovskej primitívnej vojenskej angažovanosti, lebo Jupiter im dá možnosť dobre zarobiť. Problematickým je pre tých, ktorí sa dožadujú jupiterskej spravodlivosti, ale majú z konfliktov len straty. Pod kontrolou planét v napäťovom aspekte sa zvyšuje riziko prehnaných (Jupiter) vojenských úmyslov a akcií a ich ničivých (Mars) dôsledkov. Musíme robiť všetko preto, aby eskalácia napätia neprerástla cez „únosné“ hranice. Lebo vo vojnách niet žiadnej únosnosti!

Prebúdzajú sa „teroristi“, vyhrocuje sa triedny boj proti nezmyselným zákonom, nariadeniam, príkazom, merajú si sily tí, ktorí túžia po slobodnom konaní (Mars vo Vodnárovi) vo vzťahu k matérii, pôde (Jupiter v Býkovi). Buriči sa stretnú s donucovacími taktikami „mocných nemocných“, lebo tí nechcú prísť o svoje výhody. Vrcholia spory o právo, rozpory postihujú aj lekársku obec.

Popoludňajšie a večerné aspekty Luny napriek uvedenému nabádajú v každodennom žití k láske, prirodzeným aktivitám. Luna v kontrolnom postavení držadla lunárneho koša sa spája v harmonickom trigóne s rozchádzajúcou sa konjunkciou Marsa a  Venuše.

26.2.po

Začínať týždeň so zmätočným prepojením Luny s Neptúnom nie je ideálne. Človek pod ich vplyvom nevie, čomu a komu má veriť, o aký názor sa opierať. Do najväčšieho chaosu sa dostávajú tí beznázoroví, ale aj takí, čo lavírujú. Chvalabohu, vplyv energií sa do večera rozplynie a nebude obťažovať jedných ani druhých.

Minútu pred pol štvrtou popoludní nachádzame Lunu pri vstupe do Váh, možno aj vplyv znamenia rozkolísané duše vyváži do harmonického stavu.

Večerný Pluto už vracia vnútornú istotu, regenerujúc sily neptunicky zmagorených más.

25.2.ne

Pred pár dňami, kedy sa Venuša intímne kontaktovala s Marsom, som spomínal, že obaja pritom vytvárajú aj nepríjemnú poškodzujúcu kvadratúru s Jupiterom. Dnes tento aspekt dominuje v spojení vládcu Olympu s Venušou. Bohyňa pod jeho vplyvom nie je schopná odolávať rôznym lákadlám, takže má tendenciu (prežier) prejedať sa dobrotami, navliekať na seba kadejaké lacné trblietky, len aby zaujala. Je úžasná v tom, že keď z vplyvu Jupitera unikne, vráti sa, na rozdiel od väčšiny pozemšťaniek/pozemšťanov, späť k ideám krásy a lásky. Ona vie byť aj klasická aj moderná, zato jej vyznávačky zostávajú len módne bez štipky hlbšieho vkusu. Pod vplyvom jupiterskej energie rady preháňajú, za umenie považujú trblietajúci sa gýč. A takéto „namyslené“ tendencie vnášajú aj do mileneckých vzťahov, lásky.

Na mundánnej úrovni sa aspekt prejavuje rozhadzovačnosťou, zadlžovaním sa, následnými problémami v hospodárstve spoločnosti, zvyšujú sa dane. Do spojeneckých vzťahov vnášajú energie „poškodených“ planét nedorozumenia, škandály, podvody. A aj keď sa to deje s istou mierou šarmu, treba dávať pozor na nezhody oficiálnych výrokov niektorých „mocných“ a ich činov. Aj v širšom časovom diapazóne niekoľkých ostatných mesiacov, rokov.

24.2.so

Sedem minút po pol tretej po polnoci začína Luna svoju púť pragmatickým znamením Panna.

Dnes bude energeticky zaťažkávací deň. Luna zo znamenia, ktoré prináleží Merkúrovi s ním vytvára provokatívnu opozíciu – pokusy o racionalitu v behu každodennosti nahrádzame imagináciou a obraznými vidinami; možno by sme sa mali pokúsiť ak už nie o poéziu, tak aspoň o uvoľnenie myslenia v prospech fantazírovania. Lebo aj to občas treba pre udržanie duševného i telesného zdravia.

Poobedňajší spln vyvolá v mnohých chuť dostať sa do konfliktu možno nie so všetkými, ale aspoň s jedincami opačného pohlavia. Samozrejme, ak sa vôbec vyznáme v tom svojom a sme schopní určiť pohlavie toho druhého. Lebo dnes nik nevie! Pokiaľ nás tento napäťový stav dovádza do zmätku, možno pomôže pôst.

Večerné depresívne nálady nahradí jupiterský optimizmus, ale po tenziách dňa a predchádzajúceho týždňa možno pocítime príjemne pesimistickú, alebo naopak smutno optimistickú náladu.

23.2.pi

Kto sa dnes prebúdza rozladený, všetko mu lezie na nervy, na odchod do roboty by sa radšej vykašlal, …, podľahol spojeniu Luny s Uránom. Je síce koniec týždňa, ale systém ešte vždy požaduje, aby sme naň išli zarábať. Lebo nie desiatok, ale celú polovicu mu musíme odvádzať, aby nasýtil svoje večne prázdnu pokladňu, „pahltné brucho“. Takže prekonajme nepoužiteľné uránske nutkania k oslobodzujúcim revolučným činom a vyberme sa na miesta, kde odovzdáme svoju energiu na jeho nakŕmenie.

Merkúr naplnil svoje potreby realizovať nápadité myšlienky, opúšťa znamenie Vodnára a ide si poplávať v nedozerných hlbinách vôd znamenia Ryby. Zrejme odolá nutkaniu ponárať sa prihlboko, lebo potrebuje pravidelnú dávku životodarného vzduchu, ale i tak sa počas občasných ponorov stretáva so svetom, ktorý je jeho racionálnym potrebám dosť vzdialený, občas nepochopiteľný. Počas najbližších dvoch týždňov, kým absolvuje plavecký výcvik, bude nadväzovať kontakty so samými príjemnými spoločníkmi, azda okrem dní, kedy sa bude musieť vyrovnať s depresívnym vplyvom Saturna. Dobrého pomocníka v boji proti depkám bude mať v „osobe“ Slnka. Racionalitu zamení za intuíciu, realizmus vystriedajú fantazijné obrazy. Mladícky egoizmus a bezstarostnosť nahradí empatiou, dokonca bude vedieť a aj chcieť poradiť tým, čo ho o radu požiadajú. Presnosť vyjadrovania však vyváži básnickými metaforami.  

22.2.št

Kdekto by sa mohol domnievať, že spojenie Venuše s Marsom v konjunkcii je bohvieako príjemné a prídu mu pritom na um milostné avantúry tejto dvojice. Dalo by sa s tým súhlasiť, ak by sa nestretávali v odvážnom priestore Vodnára a neboli zároveň spojení nastupujúcou disharmonickou kvadratúrou s Jupiterom a pretrvávajúcou konjunkciou s Plutom. V takom postavení sa nedokážu vyhnúť avantúram, ktoré im neveľmi svedčia, preháňajú svoje požiadavky za hranice únosnosti. Vystavujú svoju sexualitu na verejnosti, čo sa nie každému musí páčiť. Ich nezaťaženosť predsudkami naráža na odpor veľkej časti verejnosti, ktorá tvrdí, že  prílišná dôvernosť patrí do intímneho priestoru, lebo sme predsa len oproti príslušníkom ostatnej živočíšnej ríše o čosi kultivovanejšími živočíchmi. A sloboda-nesloboda, liberalizmus-neliberalizmus, nemali by sme podľahnúť odľudšteno hlúpym zdegenerovaným spôsobom správania, prichádzajúcim k nám z takzvaného „kultivovaného kultúrneho sveta“, ktorý už dávno potlačil venušanskú erotiku agresívnou marsovskou sexualitou. Aby sme nezabudli, že násilie plodí ďalšie násilenstvá, ktoré ale majú v konečnom efekte sebadeštruktívny charakter.

Aspekt sa podieľa na stupňovaní vojenských nezhôd a vzniku ďalších zápletiek, pomáha stupňovať politické nezhody, vyvoláva potýčky medzi jedincami, ktorí nedokážu eliminovať svoje nadmerné egá. Sľúbené sa nedodržiava, dohodnuté ruší, znižuje sa celková morálka. Aspekt má pomerne dlhé trvanie (aj pre spomenuté dodatkové planetárne spojenia), takže ho pociťujeme od polovice prvej dekády februára a budeme sa s ním moriť do konca prvej desiatky marcových dní.

Luna sa dnes plne podieľa na spomenutých energických prepojeniach.

21.2.st

„Nuž, ľudkovia milí, maľi bi sme čosi takô peknô, ako je naša slovenská reč, zveľaďovať, zlepšovať jej úroveň všaďe naokolo, v rozhlase i televízii, v našom každoďennom prejave, ľebo na ňu zabúdame a píšime sa cudzím jazikovím perím. A ona stojí zatiaľ trpezľivo a skromňe kďesi v kúťiku a čaká, kedy ju zase viťiahňeme na víslňie.“

Takto nejako by mohol tento apel zaznieť v mojej materčine, lebo mamička pochádzala zo srdca Slovenska, z rodiska slovenčiny, z neveľkej obce neďaleko Martina. Skúsme slovenčinu osláviť v dnešný Medzinárodný deň materinského jazyka aspoň tým, že ju budeme dnes používať v čo najkodifikovanejšej podobe.

Duchovným nábojom a vysokou mierou vcítenia nás k tomu nabáda aj ranné spojenie Luny s Neptúnom.

Päť minút pred trištvrte na tri popoludní odchádza Luna zo svojho domova, aby si dovolila byť o čosi svetovejšou v ohnivom znamení Leva.

Jej podvečerné spojenie s Plutom v nás vybudzuje potrebu niekým pomanipulovať, požmýkať ho ako vecheť výčitkami a obvineniami. Zrejme budú i takí, čo takýmto chúťkam odolajú, ale potom sa môžu stať obeťami manipulácie. Zrejme vyhrajú tí, čo sú natoľko odolní, že sa ich aspekt nijako nedotkne. Ale na takých si treba občas dávať veľký pozor, lebo sa možno u nich prejavuje čosi ako psycho- alebo sociopatia.

20.2.ut

Na dnes vyhlásený Svetový deň sociálnej spravodlivosti len dokazuje, nakoľko neschopným je taký moloch, akým je OSN. Deň bol spomenutou plutovskou organizáciou vyhlásený už pred dvadsiatimi piatimi rokmi, pričom táto nič pre sociálnu spravodlivosť na svete doteraz neurobila. Skôr naopak. Zúčastňuje sa na ožobračovaní tých najchudobnejších, ale už aj strednej vrstvy, a najbohatším pomáha bohatnúť. Ak by posolstvo dňa bolo čo i len čiastočne dodržiavané, neumierali by ľudia zbytočne od hladu, nebývali by desaťtisíce, státisíce pod mostmi a v podobných dehonestujúcich podmienkach, ale vytvárali by sa možnosti, aby sa všetci mohli uplatniť tam, kde by pomáhali zveľaďovať spoločnosť, životné prostredie, svoje postavenie. Žiaľ, systém, na ktorého aktivitách sa OSN priamo podieľa, zrejme nemá o sociálnej spravodlivosti ani potuchy a účelovo ju, podľa svojich potrieb, ničí, devastuje. Takže ďalší zbytočný deň v kalendáriu.

Na týchto tvrdeniach sa podieľa aj Luna, ktorá sa na poludnie spája v disharmonickom aspekte s Chirónom. No už o pár hodín neskôr sa spolu s Uránom snažia nájsť aspoň nejaké čiastkové oslobodzovacie východiská z neblahej situácie jedincov. Tu však treba robiť nápravu systému a nie pomáhať jednému, dvom ľuďom. No možno už pobehujú okolo nás géniovia, ktorí podnety, akým je aj tento podvečerný aspekt planét, zužitkujú a dočkáme sa zmien. Zrejme len treba pre rozbehnutie sa nájsť dostatočne hlučnú štartovaciu pištoľ, aby ju začula aj zaručene mlčiaca väčšina.

19.2.po

Ranný trigón Luny so Slnkom má pozitívnu charakteristiku a nastaví našu náladu na optimistické zvládanie bežných úloh začiatku týždňa.

Šesť minút pre pol piatou, to je Slnko ešte hlboko pod východným obzorom, vstupuje Luna do znamenia Raka, kde sa cíti najlepšie, veď je jej domovom.

Necelú štvrťhodinu po piatej Slnko prekračuje hranicu posledného zimného znamenia, vstupuje do Rýb. Pri dnešných klimatických a poveternostných podmienkach na veľkej časti nášho územia už dávnejšie pociťujeme predjarnú náladu, ale mnohé lokality ešte vždy vykazujú zimný charakter. No voda, ktorá prebúdza ku klíčeniu trávu i kvetiny (najmä v teplejších záhradách) už zurčí ostošesť. Nuž, ovzdušie sa prehrieva o čosi skôr než tomu bolo za čias môjho detstva, na ktoré si ešte celkom dobre pamätám. A nie je to zásluhou civilizáciou produkovaného uhlíka, ako to nadšene trepú médiá pod vplyvom časti poplatných a dobre zaplatených takzvaných vedcov. To by sme si priveľmi fandili, že máme až takú moc nad prírodou, ak nie nad celou Zemou a prinajmenšom najbližším Vesmírom. Len sme sa nechali zmagoriť nenásytnými darebákmi, využívajúcimi vonkajšie cyklické zmeny na nastrašenie a ochotu načúvať jóbovkám, aby sme svojimi prihlúplymi reakciami plnili ich bezodné peňaženky!

Pondelkové dobre nastavené naladenie naplnia pozitívnymi pocitmi istoty a optimizmu aj večerný trigón Luny so Saturnom a sextil s Jupiterom.

18.2.ne

Vzduch Blížencov, kde sa nachádza Luna, a Vodnára, odkiaľ na nás kýva Merkúr, pridá nedeľným chvíľam radostný optimizmus a chuť niečo príjemné vytvoriť, povedať. Večerný Neptún upozorňuje na to, že by sme nemali podľahnúť  včera Saturnom načatej melanchólii a pocitom beznádeje, a hlavne nezbavovať sa takýchto stavov pomocou omamovadiel – alkoholu, drog, antidepresív, … Možno proti pocitom vyprázdnenia pomôže meditácia, možno modlitba, a možno nič z toho. (I tak še da.)

17.2.so

Séria disharmonických prepojení medzi planétami v úzkom výseku štyroch po sebe nasledujúcich znamení Vodnár, Ryby, Baran a Býk pokračuje. Len Luna vždy na istý čas, na polovicu mesiaca – toto zoskupenie opúšťa, starajúc sa, aby večné božské deti celkom „nezdiveli“. Ibaže nie vždy sa jej to darí.

Dnes sa aktivizujú dva aspekty, ktoré môžu spôsobiť zvýšený nepokoj v dušiach jedincov aj v kolektívnej psyche. Prvým je nepríjemná útočná kvadratúra Merkúra s Uránom. Jej trvanie nie je dlhé, ale môže byť veľmi intenzívne, nakoľko Merkúr tranzituje Vodnárom, kde Urán vládne. Budeme musieť krotiť divoké paripy našich myšlienok  či vyrieknutých slov, aby nezranili nikoho – ani kone, ani jazdcov, ani prizerajúcich divákov. Náhle zmeny myšlienok sa podobajú práci capa-záhradníka, ktorý skáče z mrkvy do kapusty a veľmi skoro pošliape nielen blízke záhony, ale celú záhradu. Netrpezlivosť rečníkov s prepätým myslením prinášajú nezhody, lebo každý chce rozprávať, ale málokto počúvať, nakoľko srdcia jedných i druhých sú od seba tak vzdialené, že nemajú ako zachytiť ideu rozhovoru. Takže možná genialita niektorých myšlienok sa stráca v nadbytku slov tých, čo zvyčajne nemajú čo povedať. Učitelia aj žiaci by mali mať pár dní naplnených trpezlivosťou voči druhej strane a jej požiadavkám. Aby nevznikol ešte väčší chaos a zbytočné ponosy.

Dúfajme, že energie neprinesú kolízie v doprave, alebo ak, tak len také s poškrabanými blatníkmi, oškretými krídlami. Obchodníci by si mali dať enormný pozor pri výraznejších transakciách, bankári pri práci s väčšími obnosmi meny, načas sa môže rozkolísať aj burza. Aspekt má ale prikrátke trvanie na to, aby spôsobil zmätky s elektronickou menou. Médiá sa naisto nevyhnú útokom na tých, ktorých má systém na paškále, ale to už začína byť málo zaujímavé v tejto umelo spolarizovanej spoločnosti. Mnohé aj dobré novoty, ktoré nestíhajú byť zavedené do spoločenského života kvôli nezmyselným atakom progresívne sa tváriacich hlupákov, sa ukazujú ako dočasne nevykonateľné.

K spomínaným „disharmóniám“ sa pripájajú aj Venuša s Plutom v dnes vrcholiacej konjunkcii. Aspekt pociťujeme od polovice prvej do polovice poslednej dekády februára. Mars, ktorý zostáva v dlhodobom spojení s Plutom rozvášňuje aktérov dnešného spojenia nadbytočným ohňom, ale tento živel môže byť aj rozdúchavačom pozitívnych vášní. Pri skôr spomínanej dvojakosti (dvojtvárnosti) Venuše môže vykazovať aj extrémne záporné, aj kladné pôsobenie. Všetko alebo nič! Vzťahy sú pod vplyvom konjunkcie nezrušiteľným paktom, ktorý partnerov vnútorne premieňa, preformátuje; vzťahy sú pod vplyvom konjunkcie plné bojov o moc, manipulácie, ponižovania, pohŕdania, perverzností. Čo je teda pravdou? Oboje. A súčasne.

Na spoločenskej úrovni sa to dokáže prejaviť buď ďalekosiahlou pomocou spoločnosti v oblasti zdravotníctva, financií, hospodárskeho zabezpečenia a mierových snáh, alebo taktiež zhoršením morálky, pomocou tvoriť umenie bez umenia, vytváraním hospodárskeho napätia, podporou stávok a násilia, poškodzovaním medzinárodných vzťahov. Energia planetárneho spojenia má „zásluhy“ na katastrofách, prebúdza temné sily k ozbrojeným pučom. Dokonca sa dokáže podieľať na poškodzovaní a znižovaní populácie. Teda podnetov na riešenie je dosť, len či sa na ne nájde aj dostatok síl v polarizáciou a strachom oslabenej spoločnosti!?! Je to veľmi ťažká učebná úloha pre jednotlivcov takisto ako pre celú spoločnosť. Ostáva nám len držať palce, aby sa nám pozitívny novátorský pohľad Vodnára dostal čo najskôr pod kožu. Lebo azda všetci poznáme ľudovú múdrosť o horúcej kaši!

Nálady dňa narušuje aj pán karmy a melancholických stavov – Saturn.

16.2.pi

Napriek tomu, že je koniec pracovného týždňa, sme schopní naplno prijať zážitky vcítenia, o ne sa postará Neptún. Popoludňajšia lunárna štvrť nás síce má tendenciu emočne rozladiť, ale pokiaľ sa nenecháme ovplyvniť jej napäťovým vplyvom, prežijeme aj druhú polovicu dňa a večer vo viacmenej pokojnej atmosfére.

Venuši už lezú na nervy kontrolné mechanizmy Kozorožca, už sa potrebuje oslobodiť z jeho zemských pút, odo dneška bude skoro celý mesiac prechádzať vzdušným Vodnárom, pripojac sa k Slnku, Merkúrovi, Marsovi i Plutovi v znamení. Vodnárska „sála“ sa naplnila polovicou klasických archetypov, znamenie nadobúda veľkú silu. V pokri by sme mohli hovoriť o full house. Čo dokáže v znamení bohyňa krásy a lásky využiť? S akými energiami bude pracovať? Nuž, nebude to mať jednoduché, nakoľko hneď skraja ju ovplyvní svojou manipulačnou aurou Pluto, potom podľahne marsovským vášňam. Koncom mesiaca ju bude ovplyvňovať samoľúby Jupiter, a aby toho nebolo dosť, začiatkom marca sa dostane pod anarchistický vplyv Urána. Toto planetárne spojenie bude asi najsilnejšie, nakoľko sú planéty v znameniach v recepcii, na vzájomnej návšteve. Takže budeme mať možnosť objavovať rôzne fazety jej drahokamu. Žiarivé, ale aj temnejšie. Veď má vo svojom gréckom mene Afrodíté zakódovanú nielen morskú penu, ale aj istú dvojitosť či dvojakosť, a občas jas i dvojtvárnosť. V znamení dokáže byť uvoľnená a originálna, neochotná nechať si čokoľvek vnucovať, ale zmyselná milenka dokáže pod vplyvom rôznych energií často meniť vzťahy, hlboké preonačiť na povrchné, úprimné na ľahostajné. No, nebýva na ňu vždy spoľahnutie.

Deväť minút po ôsmej večer sa Luna premiestňuje z Býka do Blížencov, odkiaľ vytvára harmonický vzťah voči Venuši aj Plutovi. Nuž, uvoľniť svoju lásku a vášne po odpracovanom týždni môže byť dobrou formou relaxácie.

15.2.št

Včerajší sviatok zamilovaných to aspektovo nemal na ružiach ustlané. Dnes slávia osamelí s len trochu lepšou energetickou bilanciou. Samozrejme, Mars s Plutom si naďalej bašujú, ešte budeme musieť ich vyčíňanie zniesť skoro do konca februára.

Dnešné denné aspekty vychádzajú v ústrety bežným aktivitám. Ráno nás správne nasmeruje Saturn, náladu zlepší Jupiter konjunkciou s Lunou a pozitivitu prežívania opečiatkuje sextil Merkúra s Chirónom, ktorí vnášajú do myšlienok vysokú mieru múdrosti a záujmu o správnosť prístupu k zdraviu. A to teraz potrebujeme vo veľkej miere.

Mali by sme si dať záležať na tom, aby sme si to nenechali pokaziť neharmonickými vplyvmi Merkúrom necitlivo naladenej Luny.

14.2.st

Ktovie, či včerajšie spojenie bohyne lásky a mystického Neptúna dokáže prevážiť útočnú silu dnešného vyvrcholenia účinkovania Marsa s Plutom, jeho vyššou oktávou. Je to v súčasnosti jeden z najproblematickejších aspektov, do ktorého sa dnes popoludní a večer vmontuje aj Luna, čím sa zvyšuje jeho intenzita a vnucuje sa do vnímania širokých más. Samotný prvý stupeň Vodnára, kde sa konjunkcia napĺňa, má saturnský charakter, čo ešte viac stupňuje problematickosť konjunkcie napriek tomu, že obaja – všetci traja jej aktéri, lebo sa k nim pridáva aj Venuša – sú zároveň spojení, ako som to včera bol spomínal, s empatickým, ale iracionálnym Neptúnom. Odolať fanatickej bezohľadnosti energií dokážu len silní jedinci, a takých je už v spoločnosti pomenej. Aj na mundánnej úrovni sa v spojení skrýva množstvo deštruujúcej manipulatívnej sily, tá sa navonok dokáže prejaviť pomstychtivosťou bez hraníc. Často skrytou, lebo spoločensky neprijímanou/neprijateľnou, ale o to nebezpečnejšou. Pod vplyvom planetárnych energií sa môžu zrodiť unáhlené vojenské rozhodnutia až katastrofálneho rázu. Masy sa búria formou demonštrácií, vzbúr. Ani príroda nemusí zaháľať, uvoľňujú sa v nej skryté sily výbušného charakteru. Sila aspektu pominie až v polovici tretej dekády februára.

Treba veriť, že kultúrna spoločnosť nepodľahne ničivým tlakom aspektu, pochopiac, že tvoriť prostredníctvom ničenia je nielen kontraproduktívne, ale priam nemožné. V strachom otrasenej spoločnosti je veľmi ľahké prebudiť zdanlivo posilňujúce emócie prebudené obsedantnými heslami, ktoré svojou nutkavosťou dokážu zburcovať najtemnejšie pudy. To psychológia davov vie veľmi dobre a vojnoví psychológovia zneužívajú túto znalosť na vyvolanie hrozivých konfliktov.

Verím v múdrosť veľkej časti spoločnosti. Čo inšie mi už zostáva. Lebo „zbesilosť davu je vždy veľmi blízka šialenstvu.“

Luna dnes nestojí za tými, čo by mohli utíšiť zvírené emócie. Spolu s Venušou kazia vzťahy, s Plutom sa podieľa na manipulácii davmi a s Marsom prikladá polienka do horiaceho ohňa vášne.

Dve minúty po štvrtej popoludní vstupuje Luna do zemského znamenia Býk.

Dúfajme, že všetkým tlakom odolajú tí, čo milujú, lebo zamilovaní častokrát viac zničia, než vytvoria! Ale darček zo skutočnej lásky máva čarovnú moc.

13.2.ut

Je sedem hodín ráno, Mars sa blíži k bráne vzdušného znamenia Vodnár, kde pobudne v rôznej aspektácii do začiatku tretej dekády marca. K čomu ho podnecuje vodnárska energia? Mnohé bude závisieť od toho, s akými archetypálnymi energiami sa počas pobytu v znamení stretne, a v akých aspektoch. Podľa toho očakávajme, že to s ním nebudeme mať celkom jednoduché. Znamenie ho/nás tlačí k excentricite správanie, aj keď nie vždy s konkrétnym zameraním. Dá sa očakávať, že v mnohých jedincoch i väčších mundánnych celkoch vyvolá svojvoľné správanie silnú nezávislosť a nekonvenčnosť. Originalita, ktorú prebudí, nemusí byť ľahko ovládateľná, čo ale občas dáva záruku úspešnosti – pri harmonickom postavení a pozitívnych prepojeniach. Pri rozkolísaní silového potenciálu vyvolá v citlivejších jedincoch chuť hádať sa, aj sa pobiť za svoje jediné pravdy. Úprimnosť počínania sa môže ľahko zmeniť na nekompromisnú sebaistotu spojenú s pomätenými útokmi revolucionára meniaceho sa na chladne konajúceho anarchistu vo svojom okolí, ale i na širšej mundánnej ploche.

Luna s Merkúrom provokuje diskutérov k stretnutiam v debatných krúžkoch, lebo tém je v tejto dobe nadostač. Popoludňajší Chirón sa k nim pridáva s témami zdravia a núka viaceré múdre témy na prerokovanie.

Dnes vrcholí dvojtýždenné harmonické prepojenie Venuše s jej vyššou oktávou – Neptúnom. Ich aspekt bude pôsobiť ako kontrapunkt k zajtrajšej presnej konjunkcii Marsa s Plutom. Bude veľmi potrebná, potom vysvetlíme prečo. Keď sa láska (Venuša) spojí v pozitívnom aspekte s vcítením (Neptún), môžeme od nich očakávať veľmi príjemné hladivé účinky súznenia duší a (seba)obety. Láska je pod ich vplyvom plná mystických duchovných zážitkov, romantických chvíľ plných nehy. Planéty prebudia v citlivých dušiach výraznú schopnosť prežívania umeleckých zážitkov, hlavne v takých oblastiach kumštu, ako sú hudba, spev či tanec.

Možno sa pod vplyvom aspektu a prostredníctvom novej legislatívy dočkáme odčinenia krívd, ktoré boli spáchané v ostatných minimálne troch (tridsiatich?) rokoch.

12.2.po

Prebúdzame sa pod dobrotivým dotykom Venuše, Neptún nabíja jej láskanie schopnosťou vcítiť sa do potrieb v podstate každého z nás. Okolo obeda by nás Mars chcel nabiť pozitívnou energiou, ale z pozadia už pociťujeme zvyšujúce sa tenzie jeho nastupujúcej konjunkcie s Plutom, ktorá bude mať v najbližších dňoch pomerne zlovestný, priam ničivý charakter.

Napätie aspektov udrží aj Luna, ktorá päť minút pred pol treťou popoludní opúšťa ochranné vody Rýb a vstupuje do ohnivých polí Barana. Zo znamenia sa ešte pokúša dať na vedomie Plutovi, že by sa mal v najbližších dňoch mierniť, ale ktohovie, či jej hlas prenikne do hlbín temného podsvetia kolektívneho a individuálneho nevedomia.

11.2.ne

Neharmonické účinkovanie Merkúra i Slnka sa prenáša aj do ďalších dní. Pritom denné aspekty Luny nebudú mať taký napäťový charakter. Skôr sa zdá, akoby chcela z Rýb schladiť vášňou rozpálené a nedôstojne sa správajúce egá. Jej rané spojenie so Saturnom má v sebe energiu zodpovednosti a empatickej stability, no jeho účinkovanie sa stratí s prvými lúčmi Slnka.

Prepojenia Luny s Jupiterom a Uránom sa počas dňa pokúsia pozitívne okresať ostré hrany ich súčasného disharmonického účinkovania.

10.2.so

Pred pár dňami pri nákupoch som sa na námestí stal nečakanou „obeťou“ kolektívnych nevedomých, priam pudových prejavov pomerne veľkej skupiny mladých ľudí. Neviem, aká bola príčina ich vyvádzania (zrejme išlo o podgurážených fanúšikov futbalu), ale o ich bezpečnosť (či o našu?) sa starala aj polícia, ktorá ich pochod a vyrevovanie zblízka sledovala. Mal som nepríjemný, až „zimomriavkový“ pocit z výkrikov jednotlivcov v pochodujúcom dave. Ich hlasy boli nekultivované, postpuberťácky či ranoadolescentne hrubé a bolo z nich cítiť vyhrážky. Nerozumel som obsahu výkrikov, no forma ma nepríjemne znepokojila. Pokiaľ stretne človek jedného, dvoch takých, naďaleko sa im vyhne, ale mase sa už dá ubrániť ťažko, jej zlobe sa nevyhneš.

Pamätám sa na masové akcie prvomájových manifestácií z „oných čias“, pri nich som však takýto pocit nikdy nezažíval, možno v nich nebolo toľko fanatizmu. Spomínam si na masy v uliciach v šesťdesiatom ôsmom, ale vtedy mi eufória i obavy nepripadali tak strašne, bolo to pre mňa skôr „dobrodružstvo sladkých pätnástich rokov“, aj keď situácia bola v skutočnosti veľmi vážna, smrteľne vážna. No od osemdesiateho deviateho mám z takýchto masových akcií skoro vždy nepríjemné pocity. Žiaden príjemný zážitok, žiadne pozitívne jasanie, žiadne Vox populi, vox Dei v kladnom slova zmysle.

Samotná obľúbená fráza je vytrhnutá z kontextu listu, v ktorom stredoveký filozof, učenec, latinský spisovateľ a básnik,  zakladateľ stredovekého západného školstva a radca Karola Veľkého – Alcuin – píše svojmu vladárovi tieto slová (slovenský preklad z latinčiny): Nepočúvajte tých, čo tvrdia, že hlas ľudu je hlasom Božím; veď zbesilosť davu je vždy veľmi blízka šialenstvu.“

Mám pocit, akoby sa táto fráza chcela zmestiť do väčšiny masových počinov z našich ulíc ostatných tridsiatich rokov.

K napísaniu predošlých riadkov ma zrejme vyprovokovala dnes vrcholiaca kvadratúra Merkúra s Jupiterom. O tom, že je Merkúr narodenia Slovenskej republiky dlhodobo poškodený kvadratúrou od Neptúna, som už písal na viacerých miestach. No a takto „postihnutý hovorca, posol bohov“ vystupuje na uličné pódiá prostredníctvom takzvaných celebrít ako „tribún ľudu“. A masy sa nechávajú jeho nejasnou klamlivou rétorikou ovplyvnenou Neptúnom, a v týchto dňoch aj „vládcom bohov z Olympu“, Jupiterom, zviesť k burácaniu a vykrikovaniu nepatričných hesiel, ktoré nepatria do úst slušných občanov. Leda, ak tých poslušných!

Možno im raz história dá v čomsi za pravdu, ale teraz sa ich účinkovanie zdá byť neprimerané vzhľadom k sociálnej, politickej i ekonomickej situácii spoločnosti.

Aspekt oslabuje konjunktúru society, poškodzuje štátnu správu, cirkev, náboženstvo (v podobe hnutia, ktoré sa takisto angažuje a má kresťanstvo priamo v názve), ohrozuje obecné výdavky, aby to všetko v škandalóznej podobe dávalo desivý, priam protištátny charakter správam v doteraz väčšinových médiách (dokedy ešte chceme byť takými „demokratmi“?). Merkúr s Jupiterom v neharmonickom spojení napomáhajú tajným zločinom, podvodom, pobúreniu más, pričom poškodzujú obchod, školstvo, …

Tri minúty pred trištvrte na tri popoludní  sa Luna ponára do empaticky pôsobiacich vôd Rýb.

9.2.pi

Ľahkovážne reakcie v nás dokáže prebudiť hneď zrána disharmonicky ladiaci Jupiter, upozorňujúc nás, aby sme dnes hlavne nemrhali peniazmi.

Popoludňajšie stretnutie Luny s Chirónom sa bude podieľať na zlepšení pohody, ale trvanie pocitu pokoja nepotrvá pridlho, narúša ho včera spomínané prepojenie Slnka s Uránom, ktoré aktivizuje Luna hlavne predpolnočnou novovou konjunkciou so Slnkom. Možno by sme ju mohli riešiť dnešným alebo zajtrajším celodenným pôstom.

8.2.št

Dnes si pripomíname Deň pre bezpečnejší internet. Mám pocit, že tí, čo majú všetku mašinériu okolo toho na starosti, robia všetko pre bezpečnosť hlavne tým, že od internetu odstavujú oponentov systému. Asi je to takto najjednoduchšie. Zároveň im netreba túto robotu závidieť, lebo nech robia pre bezpečnosť jednotlivcov i väčších celkov čo sa len dá, mnohí z tých na opačnej strane zase robia všetky „protiopatrenia“, aby sa zabezpečení čo najúčinnejšie vzdali. Takže i tu vidno, že túžba vládnuť a ovládať sa stavia do kontrapozície s obyčajnou hlúposťou a naivitou používateľov takého úžasného vynálezu, akým by internet mohol byť pre celé ľudstvo v prvotnej idei.

Tým, že sú planéty v malom výseku zodiaku – v súčasnosti od Kozorožca po Býka, aspekty osobných planét, ktoré sú pomerne rýchle, netrvajú dlhšie, ako dva-tri týždne. Takých máme od začiatku roka nadostač. Ani dnes vrcholiace spojenia Marsa s Neptúnom a Slnka s Uránom nie sú výnimkou.

Po polnoci sa spája v harmonickom aspekte Mars s Neptúnom, archetypy výrazne odlišného naturelu. Jeden je ohnivý, občas až priveľmi ohnivý, druhý zase vodný, a tiež bez výnimky. V harmonickom aspekte si pomáhajú okresať sily – Mars nie je taký bojovný, než zvyčajne, Neptúnovi nechýba empatia, ale je ju schopný pretransformovať do sociálnej a humanitárnej podoby použiteľnej pre široké masy. Takže obaja podporujú mierové snahy, demokratické ideály, vychádzajú v ústrety vedcom a technikom pri ich bádaní, aj keď je pravdou, že predovšetkým v oblasti vojenstva. Ani vojenskí psychológovia a agitátori, neprídu skrátka, len ich agitky nemajú príliš razantný charakter. Pre bežných ľudí je ich vplyv použiteľný pre realizáciu momentálnych vnuknutí. Užiť si ho dokážu terapeuti, umelci, ktorých diela majú dynamický charakter – športový rokenrol a podobne – lebo sú schopní svoje fantázie vteliť do konkrétnej podoby zvýšenou energiou – sem patria aj napríklad umeleckí kováči a im podobní remeselníci. Aspekt zvyšuje záujem o duchovné podoby sexuality – tantra, tao, … Luna počas dňa podporuje tieto tendencie.

Tesne predpoludním vrcholí ďalší dvojtýždňový aspekt, tentoraz menej prajný, ale o to viac výchovný, v ktorom sa Slnko spája prostredníctvom kvadratúry s Uránom. Učebnou úlohou tohto spojenia je odolať výbušným reakciám ega v spoločenskom kontexte. V opačnom prípade hrozia konflikty vo vláde, medzi vládou a hlavou štátu, vláda to má pritom v ponímaní istej časti society výrazne „naklonené“.

 Hrozí tiež riziko nešťastí v letectve, ale i všetky profesie, ktoré využívajú výdobytky modernej techniky, hlavne elektroniky, by mali venovať väčší dôraz na kontrolu bezpečnostných opatrení, aby sa im tieto vymoženosti nevymkli z rúk. Veľký pozor treba dávať pri všetkých rizikových aktivitách, chirurgických operáciách, využívajúcich elektroniku.

Minútu pred treťou popoludní opúšťa Luna zemské polia Kozorožca, aby mohla vzlietnuť do oslobodzujúcich výšin znamenia Vodnár. Tu sa necelú hodinu po vstupe stretáva s Plutom, pričom sa bude nakláňať buď na stranu harmonického spojenia Marsa s Neptúnom, alebo manipulačne zasiahne do aktivít Slnka s Uránom. Závisí od toho, ako sme nastavení my sami, spoločnosť. Či k harmonickému konaniu, či k deštruktivite slnečno-uránskej kvadratúry.

7.2.st

Slnko sa z kroka na krok blíži do kvadratúry s Uránom, ale o nej sa budeme baviť až zajtra, kedy bude presná. Od skorého rána možno pocítime jemný pozitívny vplyv Jupitera, s ktorým sa Luna stretáva ešte v čase temnej noci, takže si ho nakoniec v hektickosti ranných rituálov nemusíme ani všimnúť. Popoludní nám náladu môže na pár hodín pokaziť Chirón, zhoršiac niekomu pocit zdravotnej pohody, niekoho postihne neschopnosťou prijať múdry úsudok. Zato večerné hodiny už budú pod priamou kontrolou Venuše a Urána. Zrejme chcú po čase zlepšiť renomé stredy, o ktorej sa hovorí, že je dňom, kedy príjemné veci páchať treba. A nakoľko Venušinu roztopašnosť krotí kozorožcovské energetické pozadie, Urán ju láka k spoločensky prijateľným dobrodružstvám. Ak sa rozhodneme, že svoju originalitu chceme prežiť inak, mali by sme navštíviť kultúrne podujatie dôležitejšieho rázu, ale s nádychom originality. Silu aspektu, trvajúceho od začiatku februára do jeho polovice, dokážu využiť kreatívni umelci či príslušníci slobodných povolaní. Planéty dokážu pozitívne ovplyvňovať dokonca aj parlamentné debaty a „spory“; hlavne tie, ktoré sa týkajú otázok hospodárstva, techniky, spojeneckej politiky. Ale tiež umenia a literatúry (kultúry ako takej), ktorá sa chce oslobodiť od súčasných pakultúrnych prejavov.

6.2.ut

Luna v kvadratúre s Neptúnom spochybňuje našu schopnosť vidieť svet dostatočne reálne, racionálne, konanie pod vplyvom archetypov má sklon viesť ku klamstvu, pretvárke, totálnej neistote. A teraz si predstavte, že by sme dôsledne dodržali posolstvo dnešného svetového dňa a odložili by sme – dobrovoľne či pod nátlakom – naše mobily kamsi do šuflíka, ten zamkli a na dvadsať štyri hodín dali kľúčik do zálohy niekomu, kto by nám ho ani za svet nevydal. Som si istý, že minimálne polovica tých, čo by prijala výzvu Svetového dňa bez mobilu, by si zadovážila šperhák, dláto či sekerku, aby zámok na šuflíku „znásilnila“ a mohla opäť láskyplne pohladiť obrazovku svojho „milášika“. Najmenej polovica z tých, čo by toto nedokázala, by do večera „skolabovala“, no a väčšina tých ostatných by v mátožných predstavách očakávala, kedy sa toto psychické mučenie skončí. Je nás len málo, čo by sme vydržali, lebo sme ešte digitálne nezdementneli a nestali sa závislákmi na tomto „mobilovom prsteni moci“.

Osem minút po jednej poobede vidíme Lunu vstupovať do brány svojho „vyhnanstva“, prekračuje prah Kozorožca.

5.2.po

Tesne po šiestej ráno vystupuje Merkúr z obmedzujúceho energetického poľa zemského Kozorožca, aby sa voľne nadýchol vodnárskeho vzduchu. No hneď za vstupnou bránou ho očakáva Pluto. Skôr, než nadviažu títo dvaja „intímny rozhovor“, vytvorí Venuša presnú kvadratúru voči Chirónovi. Vzťahy, ktoré pod vplyvom nevyliečiteľného liečiteľa zakladá, budú mať, dá sa predpokladať, poškodený a poškodzujúci charakter. Na ochorenie sú citlivejšie nielen obličky, ale aj pokožka. Takže, milé dámy a páni, venujte sa v týchto dňoch dôrazne udržiavaniu dobrého stavu vášho organizmu zvnútra aj zvonku.

Lunárne prepojenia so Slnkom a Chirónom napokon  naplnia bežné prežívanie dňa v príjemnom a zdravom ovzduší.

Merkúr sa teda po vstupe do Vodnára spája v konjunkcii s Plutom. Či budeme tento aspekt prežívať pozitívne a využijeme jeho regeneračnú silu, alebo sa ním necháme zviesť k „pozitívnym“ manipuláciám, závisí len od nás, našej letory, možno spoločenského postavenia a hĺbky poznania širokých súvislostí. Merkúr, v gréckom svete archetypov Hermes, je jediný z bohov, ktorý pravidelne a bez postihu vstupuje do Hádu, kde sa stretáva s jeho vládcom. V jeho pracovnej náplni je totiž sprevádzanie mŕtvych do temnej ríše, a ako Psychopompos – sprievodca duší – sa v podsvetí stretáva s informáciami, ktoré sú vládnucej verchuške bohov na Olympe zvyčajne skryté. No on ich z temnoty vynáša do sveta svetla, osvetľujúc a vysvetľujúc mnohé, čo by inak zostávalo v utajení „dolného sveta“. Pracuje teda s oblasťou vedomia i nevedomia, odhaľujúc zahalené, prekryté. Občas z Hádu prinesie aj také zvesti, ktoré by mali byť pre nepripraveného človeka a nepripravené ľudstvo radšej dobre utajené na večné časy. Merkúrova letora však nedovolí, aby nevypovedal a neodkryl aj prísne tabuizované témy. Možno jeho informačná databáza a ochota sprostredkovať ju širokému obecenstvu je len jedným z prostriedkov plutokracie, ktorá takto oboznamuje masy s plánmi na blízku i vzdialenejšie budúcnosť. No masy, vopred ovládnuté „mozgomiškármi“, nebudú chcieť jeho posolstvá vypočuť, alebo ich ľahtikársky zavrhnú ako nepodstatné. Tak sa to deje už desaťročia, stáročia, tisícročia.

Dávajme pozor na každú informáciu, ktorá sa k nám v týchto dňoch dostane, lebo môže mať silný formotvorný charakter na udalosti, ktoré prichádzajú.

Masové demonštrácie sa môžu prostredníctvom energie aspektu zvrhnúť na fanatické masové akcie, zvyšuje sa riziko masového presídľovania alebo dohôd o ňom. V zhoršenom postavení sú aj vládni pracovníci, sluhovia na postoch ministrov, dostávajúci sa do sporov, no a všetko to „zaklincujú“ manipulačné demagogické vyhlásenia a správy médií. A ničomu nerozumejúci dav vykrikuje, vyhráža sa nevediac prečo a nevediac komu, no nie v obľúbenom zmysle „hlasu ľudu“, ale v podobe nezmyselne hlasno „gágajúcej trafenej husi“. Lebo masy namiesto aby politikov kontrolovali, tak ich zbožšťujú, aby sa následne mohli klaňať vytvoreným modlám, aby ich mohli zbožňovať. Našťastie, trvanie vplyvu aspektu nepresiahne do druhej dekády februára. Ale i v jeho krátkom trvaní je skrytý potenciál ničivosti.

Planéty v konjunkcii však dokážu aj pomáhať – terapeutom, psychoterapeutom, psychológom, objaviteľom, vynálezcom (pozor na „vynálezy skazy!“), kriminálnikom aj kriminalistom, tajným službám, kryptografom aj dešifrovačom skomolených informácií, zvestovateľom správ každého druhu.

4.2.ne

Ranný vzťah medzi Lunou a Merkúrom nás naladí na zvedavý tón, budeme sa chcieť porozprávať s niekým s blízkeho okolia o veciach tajomných, skrytých, magických. Do rozhovoru sa totiž mieša Pluto, s ktorým Luna spresní aspekt sextilu hneď potom, ako prekročí tri minúty pred pol ôsmou ráno hranicu Strelca. Pokiaľ nenájdeme „vhodnú obeť“ na rozhovor, isto ju nájdeme v knihe – hlavne ak bude o odkrývaní tajomstiev, o manipulácii, možno o psychológii, terapiách, regeneračných aktivitách.

Na riešenie večerných saturnských smútkov má každý iné techniky. Predovšetkým sa nevenujme aktivitám, čo by nás dovádzali do stavov depresie, zármutku, lebo by sme len vyšli v ústrety „pánovi karmy“, ktorého sila je veľká a ťažko sa zvláda. A chcel by som poradiť – nesiahajte po antidepresívach a „uvoľňujúcich“ drogách akéhokoľvek charakteru, tie by stavy smútku ešte viac prehĺbili alebo by vygumovali schopnosť poučiť sa z nich. 

3.2.so

Kvadratúra tretej lunárnej štvrte bude pôsobiť poväčšine v prvej polovici dňa, ale môže priniesť patálie aj do jeho druhej polovičky. Možno by bolo dobré riešiť prípadné napätia pôstom, neuchyľovať sa k bieleniu chladničky. Uránska energia bude nepríjemne „tlačiť“ na nervový systém, vytvára riziká skratových situácií, pričom mnohí riešia stresy a napätia jedením, ba prejedaním sa. Sobotné výlety a víkendový odpočinok môžu byť sprevádzané nešťastnými reakciami šoférov, výpadkami elektroniky ich „oceľových tátošov“, nepríjemnosťami s mobilovými „milášikmi“, ktorým závislí jedinci ukazujú svoju náklonnosť permanentným hladením ich rozsvietených monitorov.

Podvečerné energetické toky sa obracajú do pozitívneho smeru. Mars pozýva nadšencov športu do telocviční, fitnescentier, na podvečerné prechádzky, … Neptún napĺňa všetky aktivity, a nemusia to byť len tie pohybové, empatiou, duchovným nábojom.

2.2.pi

Energia Škorpióna nesmeruje len do zvýraznenia charakteru páchnucej temnoty močiarov, ale zameriava sa aj na regeneratívnu povahu rozkladu.  Lebo to, čo sa vo vodách trasovísk rozloží, môže slúžiť ako výživný substrát pre budúcu podporu rozmachu života prírody. Takisto mokrade nie sú len liahňou komárov a inej nepríjemnej lietajúcej hávede, ale starajú sa o rozsiahlu biodiverzitu, ba podieľa sa tiež na udržiavaní správnej úrovne spodných vôd. Ale to je na dlhšiu debatu Dnes si pripomíname Svetový deň mokradí, pričom by sme si mali uvedomiť, že ich vysúšanie sa značne podieľalo a podieľa i na zmenách klímy, znehodnocovaní kvality životného priestoru. Radšej by sme sa mali starať o obnovu krajiny ako priestoru, v kontexte ktorého žijeme a dokážeme efektívne prežiť, ak ho nebudeme ničiť; nezaoberajme sa pritom grín-dilinovskými fantazmagóriami o škodiacom oxide uhličitom a prospešnosti vrtúľ vzdušných elektrární, nepremýšľajme tendenčne o úrodných poliach obhospodarovaných burinou solárnych panelov. Len aby na tejto dilinovskej filozofii niekto parádne zbohatol.

Zodpovednosť za to, čo robíme, zvyšuje Luna harmonicky naviazaná na Saturna, čo pocítime počas celého dňa. Akurát Jupiter, s ktorým sa dostáva okolo poludnia do opozície, spochybňuje saturnské idey tvrdiac, že sa na všetko môžeme vykašlať. Nuž, niekto vypočuje jedného, iný druhého, treba len sledovať, kto dosiahne lepší výsledok. Venušu, ktorá pozýva k lásky hrám, vypočujú len tí, ktorých nesklátila únava po týždňovej šturmovačke, tých, čo dokážu nezaspať.

Desaťdňový sextil Merkúra s Neptúnom nedokáže povzniesť mediálnych posluhovačov nad ich zaujaté pozície, na oslobodenie sa od „donorov“ je čas účinkovania aspektu prikrátky. No možno vyprovokuje básnikov, spisovateľov, hudobníkov k tvorivému vzmachu, ale aj politikov k presadeniu pozitívnych sociálnych zámerov.

1.2.št

Luna je ešte vždy v opačnej polovici zodiaku, ako náprotivok pôsobí v úlohe „matky – kontrolórky“, aj keď sa dnes bude správať akosi macošsky. Vytvára kvadratúry voči Marsovi a Merkúrovi v Kozorožcovi, zakazuje a prikazuje, chce urobiť poriadky, akurát že pritom používa pomerne drsný jazyk. Nedajme sa zlákať k hlúpym útokom voči hlupákom. Im nepomôžeme a možný vnútorný dobrý pocit nám prehluší ďalšia prihlúpla reakcia protivníka. Ale ani ústup nie je dobrou taktikou, lebo pre hlupákov je každá slušná reakcia okolia prejavom slabosti. Oni vidia svet cez prizmu svojej duševnej a duchovnej jednoduchosti, ba priam (s)prostoty.

Olej do ohňa, či skôr do horľavých smradľavých bublín močarísk zloby, „prileje“ do konfliktov s účasťou širokých más vstup Luny šesť minút po pol desiatej večer do Škorpióna a jej kvadratúra s Plutom. Lunárno-plutovský aspekt nás zasiahne už od poludnia a vstup Luny do temných vôd Škorpióna len posilní jeho manipulatívne naladenie.

Január 2024

31.1.st

Prebúdzame sa v depresivizujúcou melódiou Saturna v duši. Nenechajme sa ňou ukolísať do stavov smútku a melanchólie, lebo by sme si nemuseli všimnúť a užiť optimistické spojenie Slnka s Lunou, ktoré nás chce obšťastniť radostne prežitými chvíľami. To aby sme sa dostatočne nabili pozitívnou energiou, takou potrebnou pre podvečerné chvíle, kedy nás bude chcieť opantať negatívne ladiaci Chirón. Aby sme neupadli do pocitov ohlupujúcej bezmocnej ne-mocnosti.

30.1.ut

Luna prechádza opozíciou voči ostatným planétam zodiaku, dnes tesne po polnoci ju opozitnými vplyvmi chce opantať Neptún, ale na našom území to pocíti málokto. Väčšina poctivo spí a sila aspektu sa môže premietnuť len do ťažko pochopiteľných snov, ktoré však môžu mať v konečnom dôsledku veľmi silný vizionársky charakter. Tí, čo si sny zaznamenávajú, by na ten polnočný mali dať dôraz, lebo môže hovoriť veľa o nich samých, ale aj o širších spoločenských súvislostiach.

Tri týždne prechádza Mars harmonickým aspektom s Uránom. Počas trvania vplyvu planetárneho spojenia, ktoré dnes vrcholí, by mala vláda a zákonodarcovia urýchliť svoje snahy pre dosiahnutie vytýčených cieľov. Aspekt sa zameriava mierotvorne, ale ponúka aj nové technické vymoženosti a ich aplikáciu, neobyčajné vynálezy. Podieľa sa na veľkej prestavbe spoločnosti, ponúkajúc nebývalé rozmery prijímania slobody a nezávislosti. Aspekt dokážu naplno využiť len skutoční bojovníci za skutočnú slobodu, nie pokrikujúce merkuricko-neptunické skupiny nosičov vyfasovaných transparentov a vykrikovačov predpripravených propagandistických hesiel, ktorí sa búria pod vplyvom zatiaľ väčšinových médií, pričom často netušia proti čomu. Len, aby boli proti! Chýba im pozitívna motivácia!

Štyri minúty po deviatej predpoludním v nás chce Luna navodiť pocity harmónie, vstupuje do Váh. Zo znamenia nadväzuje harmonický kontakt s Plutom, podporujúc masové snahy o dosiahnutie pozitívnych spoločenských, národu prospešných sociálnych cieľov.

29.1.po

V dnešných denných aspektoch absentujú disharmonické väzby. Tie, ktoré ešte pociťujeme, sú z minulého týždňa a ich vplyv sa postupne oslabuje. Z dlhodobého pohľadu najkrajším a najpríjemnejším bude dnes spresnený trigón Venuše s Jupiterom v zemských znameniach. Je len na škodu, že trvá tak krátko a už po necelom týždni bude po ňom. Stretnutie Veľkého a Malého šťastia, ako sa v klasickej astrológii nazývajú Jupiter a Venuša, prináša do duše pocit radosti a blaha, pod ich vplyvom je potešením vytvárať nové kontakty. Sila aspektu je naplnená optimizmom, srdečnosťou a nadšením. Pozýva na nákupy, do obchodov s umením, luxusom a módou, do predajní vybraných lahôdok. Praje tvorbe nových zákonov a dobrých podmienok pre umeleckú tvorbu, kultúru; planéty odmietajú gýč a pestrofarebnú dúhovú pretvárku. Len ich silu treba pre krátkosť účinkovania aspektu využiť čo najskôr, čo najrýchlejšie. Lebo podobná možnosť sa opäť tak skoro nevyskytne, najskôr ak koncom mája, kedy sa Venuša a Jupiter spoja v konjunkcii a pridá sa k nim aj Slnko a Urán, pričom vytvoria harmonické aspekty na Neptúna a Pluta. Železo však treba kuť zahorúca! Práve teraz, aj keď na krátku dobu, je čas úspešných akcií skoro všetkého druhu.

Luna v Panne sa vo Veľkom zemskom trigóne stretáva s Marsom a Merkúrom v Kozorožcovi a Uránom v Býkovi, čo uvedené snahy Venuše a Jupitera plne podporuje.

28.1.ne

Martické a merkurické neplechy sa bude dnes a zajtra snažiť dať aspoň trochu do poriadku Venuša. Samozrejme, jej vplyv je tiež dlhodobejší, takže nedovolí aktérom predošlých dní pokaziť, čo sa len dá, lebo v týchto chvíľach vrcholia jej harmonické spojenia so Saturnom a Jupiterom. Dokonca aj Mars a Merkúr sa budú snažiť zmierniť a nakoniec úplne zmeniť svoju rétoriku. Ale pekne po poriadku.

Ráno zaznamenávame presný sextil Venuše a Saturna. Venuša prechádza kontrolnou školou Kozorožca, kde Saturn vládne, pán karmy tranzituje Rybami, ktoré skresávajú ostré hrany jeho prísnosti a nekompromisnosti. Takže spomenutý aspekt má vcelku harmonizujúce účinky – spolu sa podieľajú na zlepšovaní morálky spoločnosti, upokojujú medzinárodné konflikty, harmonizujú menové nezhody, ponúkajú myšlienky rovnomerného vývoja hospodárstva. Len škoda, že ich spojenie netrvá dlhšie, než do prvých februárových dní. Radia s vysokou mierou úsporných opatrení vkladať financie do celého hospodárstva, hlavne však do poľnohospodárstva, bytovej výstavby, banského a ťažobného priemyslu. Podporujú oblasti manuálnej práce, ale tiež úžitkového umenia a remesiel. Potrebu rozumných obmedzení, ktorá sa objavila v solárnom horoskope prostredníctvom kvadratúry týchto planét – Venuše a Saturna – teraz dopĺňa ponuka možností, ako to urobiť. Mnohým sa nebude pozdávať, že by mali obmedziť prázdne zábavky a vyvážiť ich serióznou ponukou kultúrnych podujatí, lebo si už zvykli na každodennú „burinu“ náhradok, ale saturnská zodpovednosť nepovolí. V harmonickom prepojení ponúkajú planéty nádej na zlepšenie.

Luna síce na pár hodín spochybní všetky spomenuté pozitíva, stavia sa do kvadratúry so Saturnom, ale jej vplyv je len krátkodobý. Hlavne keď sa v krátkej časovej následnosti harmonicky spája s ponukami Venuše a Jupitera, čo si rozoberieme zajtra.

Merkúr postupne odchádza spod vplyvu Chiróna (v kvadratúre s ním však ešte vydrží do začiatku februára), pritom dnes vytvorí presný súladný vzťah k Uránovi, ktorý sa pred pár dňami pustil do direktného pohybu. Urán je pritom jeho vyššou oktávou, takže ako keby sa Merkúr spojil sám so sebou na vyššej energoinformačnej úrovni. Pod vplyvom planét nám to bude mimoriadne dobre páliť, nápady budú prichádzať na počkanie a budú v nich chýbať predsudky. Aspekt praje všetkým, čo sa chcú učiť rýchlo a v súvislostiach. Nevynecháva zo svojej pozornosti ani vládu, ponúkajúc dobré národné plány. Je tu čas reforiem zákonov, ich výhodných úprav. Bádatelia, vynálezcovia, príslušníci slobodných povolaní sa môžu pri plnom trysku pevne držať „hrivy svojich tátošov“. Nastáva dobrý čas pre reformy v doprave, turistike, novoty všetkého druhu. Nakoľko sila aspektu pretrvá do konca prvej februárovej dekády, je tu príležitosť pre vznik nového ministerstva, majúceho pod palcom aj cestovný ruch.

Možno dôjde k oslobodzovaciemu procesu aj v tlači, médiách.

27.1.so

Kritický stav spoločnosti dlhodobo udržiava aj kvadratúra Slnka s Jupiterom. Jej pôsobenie dokážeme dešifrovať už od prvej polovice januára a vyprchá v prvej februárovej dekáde. Poruchy sa môžu objaviť v obchodnej sfére, v doprave, v náboženských a právnických záležitostiach, nepraje dokonca ani zdraviu. Nezhody prináša do komunikácie medzi vládnymi činiteľmi, treba dávať pozor na zbytočné výdavky, takisto ako treba riešiť minulé enormné útraty „nemocných mocných“ a zadlženie, ktoré vytvorili!

Poslednou retrográdnou planétou spomedzi spoločenských a transsaturnských, bol Urán. Všetky ostatné sa v predošlom období pohli dopredu. Takže dnes už ani jedna „nekráča“ spiatočnícky, Urán sa ráno zastavuje a púšťa dopredným krokom znamením Býka, v ktorom mení náš vzťah k hmotnému a finančnému svetu.

V čase, keď sú všetky planéty direktné, na svet prichádzajú deti bez karmických záťaží. Tak to aspoň tvrdia mnohí mystici. Stav potrvá do začiatku apríla, kedy sa na viac ako tri týždne púšťa do retrogradity Merkúr. Od začiatku mája definitívne na dlhý čas zmení stav Pluto, ktorý ako prvý načne „krajec retrogradity“ planét na zodiaku. K nemu sa postupne pridajú koncom júna Saturn s Neptúnom a potom aj ďalší aktéri veľkého vesmírneho divadla.

Merkúr od polovice januára dobieha Marsa na ich spoločnej ceste Kozorožcom. Dnes sa spájajú v konjunkcii. Na čo upozorňujú? Na poruchy v doprave, obchodné vojny, riziká športových aktivít, … Predovšetkým však provokujú osočovanie v médiách, dvíhanie hlasov a „hrubnutie pier“ rôznych „pisálkov“, pisárikov pochybných plátkov, „jediných pravdivých“ interpretátorov spoločenského diania.  Sprievodným javom pôsobenia Merkúra s Marsom v tesnom spojení bývajú demonštrácie, rizikovými by boli nevhodné zásahy ozbrojených zložiek (polície, vojska), aspekt zvyšuje politické napätie. To sa potom odráža v zhoršenej výmene tovarov, poškodení komunikácie aj stavu komunikácií. Planéty neprajú športu, burzovým aktivitám, vyhrážajú sa požiarmi, dopravnými komplikáciami, stávkami, prebúdzajú k zvýšenej aktivite zlodejov, bitkárov, zloduchov, kriminálnikov. Narúšajú aj zdravotný stav, hlavne jedincov náchylných na nervové ochorenia. Nuž, zintenzívnime pozornosť v situáciách, v ktorých sa takéto živly dokážu prejaviť, vyhnime sa miestam, kde je zvýšená koncentrácia zločinných potenciálov.

Jedenásť minút po ôsmej večer opúšťa Luna Leva a vydáva sa na pochod pragmatickým poľom zemského znamenia Panna.

26.1.pi

Neharmonické energie sa na seba napájajú v dennej nadväznosti, k včerajšiemu Marsovi sa pridáva dnešný Merkúr, ktorý vytvára voči Chirónovi ďalší „chorý“ vzťah. Tak, ako Marsa menia negatívne energie na Area, Merkúr sa premieňa z hovorcu na chorobne ukecaného rečníka, prinášajúceho zlé (alebo zle vyložené) informácie. A aj tie najlepšie rozhodnutia vykladá ako škodlivé, často ani nevediac prečo.

Kto už má tie jeho choré reči počúvať? Veď už to často nedokážu ani jeho oddaní priaznivci.

Smutnou je aj skutočnosť, že v tranzitovom horoskope narodenia SR je Merkúr dlhodobo poškodený, ako to spomínam tiež v texte o astrologických potenciáloch na rok 2024, tranzitujúcim Neptúnom. A aspekt pretrvá ešte nejaký ten rok, dva, tri. (?!?) To už teda bude vyžadovať naozaj veľa, veľa trpezlivosti!

Ani večerné spojenie Luny s Uránom neprinesie veľa pokoja, lebo sa vyznačuje zvýšenou nervozitou, nečakanými a neprimeranými výbuchmi emócií. Bude treba dávať veľký pozor pri šoférovaní, lebo aspekt silno postihuje „bláznov“ za volantom a elektroniku pod palubnou doskou a kapotou.

25.1.št

Ak v texte spomínam obrátenie, nemyslím pritom na žiadnych apoštolov ani svätých. Len na obrátenie zimy. Tento dátum bol od nepamäti, alebo aspoň odkedy pamäť siaha, časom obracania medveďa na druhý bok, zimy do druhej polovice, predlžovania dňa o chlapský krok (oproti osemhodinovému pracovnému času slnovratového Slnka, predĺžil sa tento k dnešku o celú hodinu), kontroly, či ešte ostala polovica krmy pre domáce zvieratá na dožitie zimy – „Na Pavla napoly peceň chleba“.

Aj Luna obracia svoju energetickú charakteristiku, z domovského Raka sa vyberá na púť vonkajším svetom, vstupuje šesť minút po pol deviatej ráno do ohnivého Leva, aby sa dnes zo znamenia postavila do opozície kdekomu. Ráno je v jej zornom poli Pluto, s ktorého pomocou nami chce manipulovať, podvečer nám chce pokaziť náladu v splnovej opozícii so Slnkom a večer zazichruje túto neharmonickú „antiselanku“ opozíciou s Jupiterom.

Najznepokojujúcejším aspektom týchto dní, ktorý dnes vrcholí, je azda kvadratúra Marsa z Kozorožca s Chirónom v Baranovi. Je to  „choré a nemúdre“ spojenie energií, v ktorom Chirón zdôrazňuje svoju nevyliečiteľnosť, no a Mars sa mení na všetkými nenávideného Area gréckej mytológie. Tento boh vojnového vraždenia nemal v starom Grécku postavený žiaden chrám, nikto ho nevzýval, nikto ho nevelebil, dokonca ho nemali veľmi v láske ani vojaci, ani športovci. Klaňali sa mu azda len prostí krčmoví bitkári, potrebujúci vybiť si nahromadený adrenalín v bezhlavých úderoch, ktoré vo svojej slepej zúrivosti často nemali žiaden konkrétny cieľ, a teda ani istý výsledok. On vedie vojnu pre vojnu samu, pre „radosť“ z bitky, kvôli „pachu krvi“. Ares nenávidel normy, poriadok, lebo tie bránili rozpútať vojnu, zato podporoval a nechal sa podporovať každým, kto bol ochotný porušiť mier. V jeho výbojoch ho neustále sprevádzali jeho synovia, Fobos (strach, hrôza) a Deimos (bieda, bezprávie, krutosť), pred jeho bojovým vozom pobiehala bohyňa sváru Eris a bohyňa vojnového vraždenia Enyó. Bol síce majstrom vojnového umenia, ale nedalo sa naň spoľahnúť a pre nestálosť v pohľade na výsledky konfliktov nebol ani neporaziteľný.

Na svoje terajšie ataky, ktoré sa dotýkajú našej spoločnosti, sa pripravoval už od druhej polovice septembra, kedy sa v tranzitovom horoskope SR z roku 1993 spojil najskôr s poškodeným Jupiterom (normy, právo, justícia) a vytvoril kvadratúru voči Marsovi radixu. Nepoľavil však ani v „povolebných aktivitách“. Pred pár dňami sa stretol v presnej konjunkcii s „prezidentským“ Slnkom, vytvoriac zároveň kvadratúry voči radixovej Lune (ľud) a právnickému, prokurátorskému Jupiterovi. Takže sa nečudujem tomu, čo sa deje v našom parlamente, neprekvapuje ma neúcta jeho istej časti voči všetkým a všetkému. Arés trieska okolo seba hlava–nehlava. A o pár dní (28.-29.1.) sa stretne v presnej konjunkcii so “škodcami“ z tých najškodlivejších – konjunkciou Urána s Neptúnom radixového horoskopu SR, aby nakoniec vytvoril so svojou radixovou polohou presnú provokatívnu bitkársku opozíciu na prelome januára a februára. Fúha!!!

V denných aspektoch sa naplno aktivizuje konfliktná kvadratúra Marsa – Area s nevyliečiteľným liečiteľom Chirónom. A nie je všetkým takýmto dňom koniec, lebo sa k Areovi pridáva aj hovorca a posol bohov, Merkúr, a takisto Slnko v konfliktnej väzbe k Jupiterovi.

24.1.st

Možno sa mnohí z nás počas prebúdzania a vstávania z postelí nebudú cítiť najlepšie, akoby na nich „niečo liezlo“, ako keby nedokázali vymyslieť nič, čo by stálo zato. Pocity sa počas dňa rozplynú pod tlakom povinností a iných prevládajúcich energií. Ranný Chirón bude musieť opustiť scénu.

Nahradia ho Urán a Neptún. Ten prvý originálnymi nápadmi, druhý zase schopnosťou vcítiť sa do potrieb iných. Jedno ani druhé nedovolí, aby sme si dlhodobo voľkali v rannej sebaľútosti, akí sme len chorí, a ako s tým nevieme nič urobiť. A keď k tomu niekto z okolia vysloví na našu adresu príjemnú lichôtku – dnes je Deň komplimentov – všetky útrapy ublíženého ranného ega sú preč.

23.1.ut

Je možné, že patriotizmus v dnešnom ponímaní už má iné konotácie, než tomu bolo ešte v relatívne nedávnej minulosti. Aspoň v našej spoločnosti to platí tak. Lebo sotva sa niekto prejaví ako patriot, hrdý vlastenec, dostáva hanlivé prívlastok nacionalista, ak nie priam šovinista. Viem, sú isté tendencie v systéme, ktorý chce význam príslušnosti k národu potlačiť v záujme internacionalizovaného globalistického celku, ale myslím, že tento tlak je zameraný skôr na to, aby sa nacionalizmus ako šovinistický prístup k spoločnosti prehĺbil a tým nadobudol charakter i aktivity hodnotiteľné ako kriminálny čin. A to je už povážlivá špinavá hra zo strany neomarxistických a progresivistických politických zoskupení. To máme patriotizmus, ktorý má dnes sviatok, hodnotiť ako odsúdeniahodný prejav? Ak áno, som podľa toho kriminálnik?

Luna so Saturnom dodávajú skoro celému dňu charakter serióznosti, vnútorné a vonkajšie kontrolné mechanizmy nedovoľujú správať sa neprimerane. Jupiter situáciu odľahčuje, tvrdiac, že žiadna kaša  … Veď to poznáme.

Večer by sme sa mali vyhnúť hádkam, aj keď nás k nim bude provokovať Merkúr.

Predpoludním odchádza Venuša zo Strelca, ktorý ju občas viedol na vzťahovej úrovni aj k dobrodružnému správaniu. Odo dneška až do polovice februára musí prijať jarmo prísnej kontroly znamenia Kozorožec, ktorý sa ju bude snažiť spútať pocitom neslobody, zbaviť ju hravosti, priviesť k zdržanlivosti. V znamení sa bude učiť spoľahlivosti, vernosti a zodpovednosti za vzťahy v zmysle Exupéryho myšlienky „Sme navždy zodpovední za to, čo sme si skrotili.“

22.1.po

Začiatok nového týždňa nebude pre nás láskavý ani láskyplný. O to sa postarajú popoludňajší Neptún a večerná Venuša. Ten prvý vnáša do diania prvok klamstva a nebezpečenstva otráv, venušanský zase problémy s financiami a zdravím.

Desať minút pred jedenástou v noci sa Luna vracia domov, prekračuje prah vodného rodinného znamenia Raka.

21.1.ne

V noci pár minút pred druhou mení Pluto na vyše sedem mesiacov svoju charakteristiku ovplyvnenú energiou Vodnára. To už vykonáva dôkladnú predprípravu na púť znamením vzduchu, ktorú započne už bez návratu do Kozorožca devätnásteho novembra. V znamení slobodného vzduchu pobudne potom do januára 2044. Uvidíme, koľko a akých revolučných zmien prinesie. O jeho pobyte vo Vodnárovi v minulých storočiach si povieme/napíšeme na inom mieste.

Večer sa stretne Luna v ozdravnom sextile s Chirónom.

20.1.so

Zdá sa, že dni víkendu by mohli harmonickými spojeniami planét vniesť pokoj do duší rozháraných „ťažobou sveta“. Len si treba uvedomiť, kto nás na naše slabosti sústreďuje, kto vnáša do sveta myšlienok temnotu. A poznajúc „vinníkov“ mali by sme vypnúť televízory, počítače, mobily. Alebo sa na ne nesústreďovať, ale začať sa venovať sebe, svojmu vnútru, kde nájdeme viac pravdy, než vo vonkajších mätúcich podnetoch.

Ranný Neptún je jeden z archetypov, ktorý umožňuje cestovanie do vnútorného Vesmíru. Grécke slovo Kosmos totiž nepopisuje len hviezdnaté nebo tam vonku nad našimi hlavami, ale takisto označuje poriadok, slušnosť a slušné spôsoby, nádheru, okrasu, skvost, drahokam, aj dozorcu toho všetkého. A ten najozajstnejší klenot má každý z nás ukrytý vnútri v sebe, zvnútornený vo svojej podstate.

Druhá polovica januára je poznačená konjunkciou Slnka s Plutom. Aké môžu byť dôsledky aspektu? Pred tromi rokmi a jedným mesiacom (v decembri 2020) sa pár hodín po chvíli zimného slnovratu, keď Slnko začalo tranzitovať Kozorožcom, na tom istom mieste, kde sa dnes nachádza Slnko v konjunkcii s Plutom, na rozhraní Kozorožca a Strelca, stretli iní dvaja protagonisti veľkej energeticko-informačnej kozmickej hry – spoločenské planéty Jupiter a Saturn.

Vtedy som k tejto udalosti okrem iných napísal aj tieto slová: „Astrológia je ale natoľko vážna náuka o koexistencii človeka a Vesmíru, že horoskop je podľa mojich dlhoročných skúseností mapou energoinformačných potenciálov, na realizáciu ktorých je potrebné aj čosi urobiť. Nielen v meditácii očakávať, že svet sa začne meniť v čosi nádherné, žiarivé, … Pokiaľ nezažiarime my sami, kým sa nebudeme nádherne správať voči sebe i blížnym, dokedy nebudeme vnútorne slobodní, nepomôžu nám ani také „kráľovské hviezdy“, akými sú Jupiter so Saturnom k tomu, aby sa tak stalo. No keď sa dívam naokolo, na symboly rabstva, ktoré sa usídlili na tvárach ľudí a strach zahniezdený v dušiach okoloidúcich,  keď vidím vyhasnuté pohľady budúcich „oslobodených“ obyvateľov našej Matky Zeme, som viac než kedy predtým v zdravej skepse presvedčený, že „satanská“ horizontálna podoba konca veku Rýb ešte potrvá drahnú chvíľu. Vodnárska energia má výsostne vzdušný charakter, pri vstupe do Veku Vodnára sa treba zhlboka nadýchnuť slobodného vzduchu, čo sa ale s rúškami na tvárach v žiadnom prípade nepodarí. Systém urobil a urobí všetko, aby sa táto symbolická brána slobody len pootvorila, čo však pripraveným dušiam postačí, aby tento krok k novostiam urobili. Tým ostatným, viazaným k hmote, závislým na nej, zrejme ešte zostáva „dlhý čas čakania“. Do slobody nemožno nikoho nútiť, nedá sa jej však ani ubrániť.

Keď spočítame všetky cifry dnešného dátumu, vyjde nám konečné číslo 1. Symbol nových začiatkov. Tarotová symbolika sa ohlasuje prostredníctvom karty s názvom Mág. Jeho snahou je aktívne niečo nové tvoriť, využijúc šikovnosť a obratnosť, oslobodenie sa od starých klišé. V synonymickom rade s mágom figurujú čarodejník, bosorák či strigôň, ale aj vedomec. Nájdeme pri ňom tiež kaukliara a eskamotéra. Nuž, máme na výber, ktorý z významov prijmeme, s ktorým sa stotožníme. Lebo samé pozitívne vlastnosti nehovoria o komplexnosti bytosti s charakteristikou Mága.“

Samozrejme, písal som aj o oslobodzovacom procese Vodnárskeho veku, ktorý môžu pripravení jedinci začať žiť. Pritom som spomenul tiež toto: „Pozitíva tohto spojenia (Jupiter a Saturn na prvom stupni Vodnára) sa spájajú s (ďalším z početných) začiatkom Vodnárskeho veku, pričom obidvaja mytologickí bohovia predstavujú v konjunkcii na archetypálnej úrovni úspechy v mnohých oblastiach života; prísne ale spravodlivé zákony, usporiadanú slobodnú spoločnosť, rovnomerný stabilizovaný vývoj, prehľadné politické vzťahy na lokálnej i globálnej úrovni. Negatíva sa môžu prejaviť v napäťovom pôsobení na všetky spomenuté oblasti pri striedaní optimizmu a pesimizmu, dôvery s nedôverou. A nielen na ne! Prejavia sa aj v náboženských nesvároch, vytváraní rizík vojnových konfliktov, stupňovaní „epidémií“, ale sa manifestujú i prostredníctvom „tvrdej“ spravodlivosti. Rizikovým faktorom sa stáva takisto počasie.

Pozitívne výhľady môžu prevládnuť, ak budeme na ne nastavení a pripravení. Lebo treba rátať s eventualitou, že zdochýnajúci kôň doteraz vládnuceho systému bude kopať až do svojho úplného konca.“

Že by bol tým spomenutým čarodejníkom, mágom či strigôňom takisto Pluto, archetyp kolektívneho a individuálneho nevedomia, reformátor a regenerátor tentoraz posilnený mocenským Slnkom?

V nasledujúcom vstupe do Vodnára v novembri už bude Pluto sám, bez opory, ktorá by ho posilnila v jeho transformačnom úsilí, takže nám možno práve teraz dáva na vedomie, aby sme sústredili v spolupráci so Slnkom všetku kreatívnu silu na transformačné procesy. Denné číslo 20 zodpovedá tarotovej karte Súd, ktorej patrónom v mnohých sadách tarotu je práve Pluto a s ním spojený zázrak premeny, vyliečenia a znovuzrodenia.

Pokiaľ je ale kolektívna duša zanesená hrubými vrstvami spoločenskej špiny – konjunkcia Pluta so Slnkom v kvadratúre na Jupitera – môže mocenský vplyv „zlepenca“ spôsobiť/privodiť množstvo manipulačných momentov, ktoré nedovolia, aby došlo k „oživotvoreniu Fénixa“. Sme už pripravení na Vesmírom „programované“ zmeny? Alebo sa necháme vmanipulovať do špinavých hier „mocných nemocných“, ktorí chcú ovládnuť svet? Lebo následná, dvadsiata prvá karta tarotu je práve Svet. Je poslednou, zároveň však prvou kartou nového začiatku. A je len na nás, akým tento počiatok bude.

Luna sa spojí s Plutom a Slnkom v presnom trigóne tesne pred treťou popoludní, čím dá správny punc ich kontaktu a tri minúty pred treťou vstúpi do Blížencov.

Slnko prekročí hranicu Vodnára sedem minút po tretej.

19.1.pi

Ranná gymnastika pod vplyvom trigónu Luny v Býkovi a Marsovi v Kozorožcovi by mala byť plná silových cvikov, podporujúcich svaly a celý oporný systém.

Merkúr po včerajšom harmonickom spojení so Saturnom nadväzuje ďalší harmonický aspekt, tentoraz trigón s Jupiterom. Ani toto spojenie archetypov nie je náhle, aj ono sa začalo prejavovať niekedy pred polovicou januára a pocítime ho asi do polky poslednej dekády mesiaca. Aspekty Merkúra nebývajú dlhé, trvajú zvyčajne nanajvýš dva týždne, ale dokážu prostredníctvom jeho argumentačnej sily spúšťať mnohé predtým pripravované procesy. Tak by to mohlo byť aj teraz, nakoľko je spomínaný trigón plný optimizmu, rozvojových trendov. Umožňuje v spolupráci s tým včera spomínaným veľmi efektívne premýšľať o rozvoji obchodu, vedy, dopravy, zmenách právnych noriem, pomáha uzatvárať dobré zmluvy s dlhotrvajúcim účinkom, dobré diplomatické väzby. Jupiterské štruktúry štátu (vedenie) dokáže úspešne vplývať na verejnú mienku. Je čas pre zdarné uplatňovanie myšlienok o mieri.

Ale aby sme sa až tak veľmi netešili! Súbežne so spojením Merkúra so Saturnom a Jupiterom prebieha aj problematický „rozhovor“ medzi Venušou a Neptúnom. Ten už ale nemá v sebe žiaden úspechotvorný náboj. Venuša totiž väčšinu trvania aspektu trávi v ohnivom Strelcovi a Neptún je domicilný, pohybuje sa pomaly poslednými stupňami Rýb. Spojenie ohňa a vody prináša málokedy pocit pokoja, citovej pohody. Venuša nás pod vplyvom aspektu zvádza k opojným zážitkom na seansách, ktoré zvyčajne prinášajú vo svojom výsledku  trpké sklamania. Mnohí sa strácajú v hmlách klamlivých obrazov, nejasných vízií, v objatí nevyjasnených väzieb a vzťahov. Neistej duši nepomáha ani siahnuť po drogách či afrodiziakách, lebo i tie ju privedú do skreslených svetov klamu a mamu. Strach z možného sklamania odvádza človeka od chuti stretávať sa s realitou, obklopený „gýčovitými“ ilúziami začne lipnúť na svete snov.

Pohodovú spoluprácu podnecovanú merkurickými aspektmi narúšajú vnútrostranícke či vnútrokoaličné pikle, alebo ich tam vnášajú tí, čo netúžia po vstupe na iné než iluzórne chodníčky, na slepé koľajiská zdeformovanej reality. Aspekt sa môže podieľať na aktivácii „podzemného hnutia“, ktoré sa chce podvodmi zmocniť moci. Na toto treba sústrediť všetku pozornosť, ak sa nechceme stať obeťou systémovej manipulácie. Väčšiu pozornosť by sme mali venovať nielen duševnej, ale aj telesnej hygiene, nakoľko aspekt hrozí možným štartom epidémií. Planéty neprajú sobášom, poškodzujú partnerské vzťahy na osobnej i mundánnej úrovni, stupňujú sklon k nemorálnosti, finančným podvodom, aktivizuje prostitúciu a rozvoj pornografie.

Večerné spojenie Luny s Uránom by malo vniesť aspoň na pár hodín do našich myšlienok a pocitov oslobodenie od ťaživých spoločenských problémov.

18.1.št

Lunárna štvrť nepridá na dobrej nálade asi nikomu. Nastáva v skorých ranných hodinách, takže pod jej vplyvom bude takmer celý deň, alebo aspoň jeho prvá polovica. To sa k Lune a Slnku pridá v disharmonickej väzbe ešte aj Pluto.

Jedenásť minút po deviatej vystupuje Luna z ohnivého poľa Barana, ide sa upokojiť do spriazneného zemského Býka.

Merkúr zväčša nerád problémy, aj keď ich občas v dobrej viere, že pomôže, spôsobuje. Dnes tomu tak nie je. Spája sa v harmonickom sextile so Saturnom, upokojuje a uvádza do poriadku naše myšlienky, aby sme neprepadli do negatívnych dúm. Desaťdňové spojenie planét dnes vrcholí a azda pomôže usporiadať naše myšlienky, aby sme vedeli posúdiť, čo je pravda, čo myšlienkový bodrel spôsobený nadmerným množstvom rôznorodých protichodných informácií. Saturn vie byť veľmi prísnym učiteľom, ale bez jeho koordinujúceho úsilia by sme nezvládli ani interpoláciu, ani extrapoláciu, nepochopili by sme ani princíp synekdochy – pars pro toto, totum pro parte.

Pod vplyvom aspektu sa zvyšuje možnosť menovania nových správcov, ministrov a ministerstiev (Merkúr sa stará o školstvo, obchod, cestovný ruch, …), dokonca aj tlač nadobúda schopnosť podporovať reformy v štáte. Žeby už viacerí začali chápať potrebu zmien a návrat k stabilizovanej štruktúre society?

Popoludní sa na propagácii ideí Merkúra a Saturna podieľa tiež Luna. Večer sa stretáva v upokojujúcej konjunkcii s Jupiterom, akoby ľud začínal vstrebávať priaznivé zmeny a zlepšenia v súdnictve, v parlamente, lekárskej praxi. Neznamená to, že by končili debaty a nezhody v týchto (aj iných) oblastiach, len sa občas aj masám „rozjasňuje“.

17.1.st

Po búrlivom energetickom večere sa ráno zobudíme vcelku v pohode, Luna sa stretáva v konjunkcii s Chirónom, ktorý je otvorený zdraviu a múdrosti.

Večerné chvíle bude chcieť obohatiť láskou Venuša. A, nakoniec, veď je streda, kedy príjemné veci robiť treba.

16.1.ut

Slnko s Neptúnom vytvárajú harmonický aspekt už od prelomu prvej a druhej dekády januára. Zvyšujú našu vnímavosť, mnohí jedinci začínajú preciťovať ducha doby nie na základe rozumových analýz, ale pod vplyvom intuície, ktorá im ale ponúka zdanlivo nevysvetliteľné istoty. Pod vplyvom spomínaného sextilu sa posilňuje až vizionárske vnímanie ducha doby. Aspekt praje prijímaniu umenia a umelcom, zasneným rojkom a fantastom.

Na mundánnej úrovni sa planéty angažujú za ľavicové tendencie podporované tiež vládou. Sú naklonené humanitným ideám, mieru a zdaru. Neptún však býva klamlivý a jedincom s nekontrolovaným nezvládnutým egom dokáže ponúknuť aj opak spomenutého – ilúziu vlastnej jedinej pravdy. Takto postihnutí nachádzajú podporu aj v nastupujúcej manipulatívnej konjunkcii Slnka s Plutom. Sila planetárneho spojenia sa oslabí ku koncu mesiaca.

Prebúdzame sa pod vplyvom sextilu Luny a Pluta, ktorý zosilňuje svoje aktivity posilnené spomínanou slnečnou konjunkciou.

Dvanásť minút pred šiestou ráno prekračuje Luna hranicu znamení, odchádza z empatických Rýb do sebapresadzujúceho Barana.

Z ohnivého znamenia vytvára Luna od rána do neskorých večerných hodín disharmonické kvadratúry. Najskôr s Merkúrom – mali by sme si dať väčší pozor na jazyk, mnohí ho budú mať príliš nabrúsený. Britkosť prejavu sa bude zvyšovať aj neskôr pod vplyvom kvadratúry Luny s Marsom. To sa už môžu zvrtnúť slovné útoky do podoby pästných súbojov. Asi by bolo dobré vyhnúť sa miestam a situáciám, kde sa to odohráva častejšie. A pred potenciálnymi kriminálnikmi nezabudnime zamknúť dvere bytu, domu na dva západy.

15.1.po

Predpoludní sa roztrhne vrece s dobrými myšlienkami, originálnymi nápadmi. To sa angažuje Urán. Poobedňajšie hodiny už ale spríkri kvadratúra Luny s Venušou, nebude sa nám chcieť ísť ani na nákupy, ba aj v cukrárňach bude zrejme o čosi menej návštevníkov. Večerné energie rozprúdi Luna so Slnkom v harmonickom sextile, ba v konjunkcii s Neptúnom, do ktorej sa dostáva neskoro večer, nás pozve možno aj na pivo, alebo na kalíšok dobrého moku. Tí, ktorým sa nechce opustiť domov, sa môžu spiritualizovať aj v tichu vlastnej domácnosti. A možno im na hlboký duchovný zážitok postačí aj počúvanie dobrej, skutočne dobrej muziky.

14.1.ne

Merkúr má už dosť strelcovského filozofovania, dosť cestovania, učenia sa, štúdia, premúdrených rečí. Potrebuje si trochu oddýchnuť, dať myšlienky dokopy, uviesť ich do únosných mantinelov. Nadránom vstupuje do Kozorožca.

Dve minúty pred pol piatou sa teší Luna na senzitívny kúpeľ, vnára sa do vôd znamenia Ryby.

Svoju nadobudnutú vnímavosť a citlivosť využije pri harmonizácii Merkúra, unaveného doterajším pobytom vo vlastnom vyhnanstve v ohnivom znamení Strelec. Jej stretnutie so Saturnom určí hranice zodpovednosti každému vnímavému jedincovi, aby dokázal efektívne pracovať s expanzívnou energiou Jupitera. Lebo ten občas zvedie slabšie duše k preháňaniu požiadaviek. Spolu s Marsom nás popoludní pozve Luna zašportovať si, alebo len tak, na krátku nedeľnú večernú prechádzku.

13.1.so

Dnes od skorého rána sú Chirón a Venuša na našej strane. Lebo zdravie a láska sú pre nich základnými imperatívmi pôsobenia.

Urán sa postará, aby všetko nebolo až tak „v cajku“, prebúdza v nás nervozitu, prejavujúcu sa aj zdanlivo bez príčiny tikmi, svalovými zášklbmi alebo nervovým vypätím. Nič to! Ako sa príznaky objavili, tak pominú.

12.1.pi

Luna sa nadránom stretáva v presnej konjunkcii s Plutom na poslednom stupni Kozorožca. Niekoho bude vodiť cestičkami manipulácie, iných naplní regeneračnou silou. Pomôže predĺžiť Venušou a Chirónom spustené omladzovacie procesy.

Minútu po štvrtej Luna vstupuje do Vodnára.

Mars sa snaží od začiatku roka zlepšiť svoju reputáciu, ukázať, že ohnivú energiu nepoužíva len pri rozbrojoch, bitkách, vojnách, ale s ňou dokáže pracovať aj celkom konštruktívne, veľmi pozitívne. Po harmonickom spojení so Saturnom zažívame dnes jeho presný sextil s Jupiterom, vplyv ktorého narastá od prvých januárových chvíľ a pocítime ho do polovice poslednej tretiny januára. Jeho úlohou síce býva harašenie zbraní, ale dokáže vytvárať nové vojenské zväzky, pričom ale ukazuje a využíva svoju vis maior. Pokiaľ dosahuje pozitívne výsledky, nech je aj dôkladne mocenský. Na hlupákov je niekedy potrebná poriadne hrubá palica!

Tentoraz aj Luna, ktorá by sa rada zapojila do diania moralizovaním, si uvedomuje, že niekedy mlčať je zlato.

11.1.št

Ranná kvadratúra Luny s Chirónom v mnohých jedincoch vyvolá pocity, že niečo nie je v poriadku s ich zdravím. Poludňajšia novová konjunkcia svetiel takisto upokojenie neprináša, takže ani snahy Urána situáciu veľmi nezlepšia.

Nič však nebýva také zlé, keď sa do pôsobenia síl zapojí Venuša. S Chirónom nás pozývajú na miesta, kde sa môžeme liečiť ozdravným dotykom. Čo tak navštíviť terapeuta, ktorý svoju robotu ovláda na jednotku? On isto vie, kde sa má uboleného tela dotknúť, kde pomasírovať, aby v organizme opäť panovala harmónia. K obom aktérom dotykovej terapie sa pridáva aj Neptún, zvyšujúc senzibilitu všetkých jej účastníkov.

10.1.st

Akosi som pozabudol na „Tri krále“, lebo vtedy mal byť čas oproti Novému roku „o krok dále“. Bol to však o čosi väčší krok, lebo deň už trval osem hodín a pätnásť minút. No a k dnešku sa opäť predĺžil o ďalších sedem. Takže sa to rozbehlo naplno a myslím, že tí, čo vstávajú do ranných zmien si to už aj všimli. Štvrť hodiny je štvrť hodiny.

Pozitivitu energií dneška potvrdzujú dva silné aspekty. Najskôr polnočný trigón Slnka s Uránom, prinášajúci množstvo dobrých nových nápadov, dokonca aj zo strany mocných. Planetárne spojenie praje takisto šťastným náhodným nákupom, a takto nás bude obšťastňovať až do začiatku druhej polovice mesiaca.

Po prechode Luny do Kozorožca tri minúty po pol tretej nadránom sa spojí presným harmonickým sextilom sila Marsa s energiou Saturna. Pociťujeme ju už od začiatku roka a neopustí nás skôr, než začiatkom tretej dekády januára. Aj tento aspekt praje pripraveným, Mars sa dokáže pod vplyvom Saturna sústrediť na správne rozhodnutia a pracovné úlohy začiatku roka, a vôbec pritom nerepce. Tri týždne trvania aspektu azda postačia na mierové rokovania, ktoré sú také potrebné aj napriek snahám vojnovej mašinérie dobre zarobiť na nešťastí, ničení, smrti. Saturn sa nesnaží nič urýchliť, ale čo sa pod jeho vplyvom dojedná, máva dlhodobú platnosť. Potrebu rokovaní potvrdzuje Luna, ktorá sa so Saturnom spája sextilom, prechádza konjunkciou cez Marsa a na dôvažok sa spája s dobroprajným Jupiterom.

9.1.ut

Odolávať mámeniu „podvodníka“ Neptúna dokážu len tí najsilnejší. Masová psychóza sa mení u mnohých na stav podobný hypnotickému. Merkúr ovplyvňovaný kvadratúrou od Neptúna stráca schopnosť racionálnej kontroly a často sa stáva obeťou jeho mámivých iluzórnych atrakcií v podobe „alkoholového oparu“ nad väčšinou médií, podporovaných dobre platenými „intelektuálnymi“ eskamotérmi. Momentálna kvadratúra posla bohov s podvodným vládcom ríše podvodov (pod vodou?) je len jedným z vrcholov dlhodobého spojenia týchto predstaviteľov dvoch úplne odlišných svetov. Merkúr chce byť racionálny, triezvo premýšľajúci, Neptún ho zvádza do sveta ilúzií, demagógie, myšlienkového fanatizmu už od polovice decembra, a ešte ho chce takto podmaňovať minimálne ďalší týždeň. Ak by to bolo iba momentálne poblúdenie mysle, ktoré planéty vyvolávajú, nebolo by to azda beznádejné. Chvíľu by nás opantávali dlhodobo opakovanými „bonmotmi“ bez zmyslu, bez ladu a skladu. Toto planetárne spojenie má ale dlhodobý charakter pri pohľade na tranzity planét voči horoskopu SR z roku 1993. Tam nájdeme Neptúna v kvadrátnom vzťahu voči radixovému, koreňovému Merkúrovi už od neskorej jari 2020. A to už pozornému čitateľovi zrejme čosi napovie! Lebo nielen médiá sú disharmonizujúcim Neptúnom neustále napádané a poškodzované. Prejav aspektu cítime vo všetkých oblastiach, ktoré sú späté s Merkúrovými pôsobiskami. A stav ešte potrvá nejakých štyri-päť rokov. Budú široké masy, dívajúce sa na programy rôznych televíznych kanálov, schopné odolať? Lebo mám pocit, akoby necítili „merkaptanové odory“,  vychádzajúce z tejto mediálnej kanalizácie, ba nechávajú sa nimi rady každodenne „omamovať“!

8.1.po

Ranný Saturn rozosmutnie nejednu dušičku, lebo treba ísť do roboty a začať poriadne makať na štát.

Večerná Venuša aspoň trochu zmierni pocit „museného“, a možno nás aj pozve niekam medzi dobrých kamarátov. Len by sme si mali dať väčší pozor na množstvo skonzumovaných omamných „dobrôt“, nakoľko sa spresňuje disharmonický aspekt Merkúra s Neptúnom.

7.1.ne

Ak sa nedáme zlákať skorým vstávaním z postele – a kto by sa už dal, keď je nedeľa? – nepocítime rušivý vplyv znervózňujúceho Urána.

Denné aspekty Luny už budú vychádzať v ústrety podpore dobrej nálady, aj keď ani Neptún ani Pluto nie sú archetypy, ktorých silu by sme cítili priamo. Len akosi z pozadia nám dajú na vedomie, že sú veci na poriadku a že sa to vcelku dá dobre vydržať.

Osem minút po desiatej večer nájdeme Lunu na prvom stupni Strelca.

6.1.so

Rusnaci majú dnes viľiju, kresťanom sa zjavuje Pán, ostatní spomínajú na príchod troch kráľov. Ja asi poodkladám zo „stromčeka“ – borovicovej vetvy zavesenej pod stopom izby (inde som naň miesto opäť nenašiel) všetky ozdoby a odložím ich do škatuliek. Počkajú ďalší rok.

Slnko v kvadratúre s Chirónom nesľubuje veľa múdrosti, ba ani silné zdravie, takže pre jedno aj druhé budeme musieť čosi urobiť my sami. Múdrosť i zdravie budem ja hľadať v prírode.

Luna sa pokúsi dobrou náladou vymaniť nás z pocitu, že na nás čosi lezie.

5.1.pi

Piatkové poludnie bude mať plutovsky manipulačný charakter. Dajme si teda väčší pozor na manipulantov v okolí, ale i na toho v nás.

Deväť minút po pol druhej poobede vstúpi Luna do Škorpióna, odkiaľ vytvorí najskôr zvedavý a vyzvedajúci aspekt na Merkúra, aby ho večer uspokojila, spacifikovala so Saturnovou pomocou, ktorý určí mantinely našej zvedavosti.

4.1.št

Ranná tretia lunárna štvrť ovplyvní kvalitu celého dňa nepríjemnosťami, pocitmi, že všetko sa akosi psuje. Chirón sa dokonca pokúsi „poškodiť“ aj zdravie, ale stačí, ak v sebe nájdeme dostatok energie, a odoláme mu.

Mars sa túlal od posledných novembrových dní po žiariacich pahrebách Strelca, aby dnes okúsil po dlhom čase, aké je to byť v silovom poli zemského Kozorožca. Postupne sa vymaňuje z „ohlupujúceho“ vplyvu Neptúna, takže bude vedieť so svojou energiou narábať oveľa racionálnejšie, zodpovednejšie. Prebudí bojovníka/bojovníkov, ktorí dokážu koncentrovať energiu na dosiahnutie vytýčených cieľov a nepodľahnúc cudzej demagógii dotvrdia svojou húževnatosťou  urobiť poriadok v prospech štátu. Pokiaľ to nepôjde inak, demonštrujú pod vplyvom múdreho učiteľa Chiróna dispozíciu prijať aj striktnejšie „výchovné“ prostriedky.

Predpolnočný Merkúr bude naporúdzi už asi len „nočným sovám“ pri rozhovoroch, štúdiu, čítaní kníh.

3.1.st

Streda ponúka mierne vyjasnenú „energetickú oblohu“. Luna skúša vstupom do Váh tesne po trištvrte na dve v noci harmonizovať svet.

Väčšinu dňa prežijeme pod pokojnou kuratelou Venuše, ktorá nielenže zlepší náladu, ale pozve na príjemné stretnutia, prípadne na nákupy módy vo výpredajových akciách.

2.1.ut

„Na Nový rok o slepačí krok“, takto hovorí o predlžovaní slnečného svitu stará slovenská múdrosť. Oproti zimnému slnovratu sa k dnešku deň predĺžil o štyri minúty. Ak to prepočítame na možné dĺžkové miery, tak pri prijatej rýchlosti svetla je slepačím krokom zo súčasného astronomického hľadiska približne polovičná vzdialenosť Zeme od Slnka, asi štvorkilometrová vzdialenosť, ktorú dokáže prejsť auto v mestskej premávke. Priemerný slimák „preletí“ za tento čas asi dvadsať centimetrov, čo by mohla byť dĺžka kroku dobre odrastenej sliepky. Takže podľa mojich výpočtov toľko trvá a meria slepačí krok. Možno sa v niektorých parametroch mýlim, tak si to skúste prepočítať sami.

Merkúr sa od štvrtej rána pohybuje direktne, aby sa pokúsil prinavrátiť svojim slovám schopnosť odovzdať svetonázorovú pravdu. Nie je síce filozofom, ale aspoň o filozofii dokáže rozprávať. Žiaľ, pod vplyvom dlhodobej kvadratúry s Neptúnom mu to až tak dobre nejde. A keby aj áno, spoločnosť idiotizovaná väčšinou médií mu aj tak nerozumie a namiesto počúvania ním vyslovovaných právd ide radšej pokrikovať do ulíc. Je to jav dlhodobý, ako o tom píšem inde (v ročnom horoskope 2024).

Ráno sa síce prebúdzame pod kontrolou Urána, takže s množstvom dobrých nápadov, ale už od predpoludnia sa stávame obeťou disharmonických planetárnych väzieb Luny. Najskôr nám sprostredkujú zmätočné výzvy Merkúra, potom ohlupujúceho Neptúna, aby to v neskorých večerných a nočných hodinách zavŕšil svojou agresívnou rétorikou Mars.

1.1.2024 po

Vítam čitateľov denných horoskopov v novom roku 2024. Že nebude jednoduchý, napovedá aj prvý viacdenný vážny aspekt medzi Venušou a Saturnom.

Tesne po polnoci sa budú snažiť Jupiter s Lunou napraviť „zlú“ planetárnu reputáciu zo včerajšieho popoludnia a večera. Predpoludnie bude pod vplyvom trigónu Luny so Slnkom, čo je takisto vcelku fajn. Zato popoludní sa spresňuje disharmonický aspekt, ktorým bude zrejme poznačený solárny horoskop SR, teda aj celý nasledujúci rok.

Venuša v kvadratúre so Saturnom vytvára ťažkosti pri vytváraní a udržiavaní kontaktov v blízkom aj vzdialenejšom okolí. Sprevádza ho nedôvera, odmietanie spoločníckych ponúk. Pocit nemilovanosti môže vyvrcholiť až v asketickom postoji voči prípadným ofertám priateľstva, spolupráce. Partnerských vzťahom chýba pod ich patronátom optimizmus, fantázia, duchaplnosť.

Ešte horšie pôsobí aspekt na mundánnej úrovni, hlavne v súčasnej globálnej situácii. Poškodzuje surovinovú základňu, poľnohospodárstvo. Spôsobuje poveternostné škody, sabotáže, zločiny, poškodzuje medzinárodné vzťahy, svojou disharmonickosťou neobíde ani oblasť zdravia, hygieny širokých más. Dvíha varovný prst aj v voči spotrebe, prízvukujúc potrebu uskromnenia, „schudobnenia“, čo veľká časť populácie prijme s nevôľou. Lebo si uvedomuje zásahy do jej hmotných i sociálnych istôt. Aj liberálni politici sa majú čoho obávať. Zrejme bude musieť dôjsť k sprísneniu opatrení zo strany režimu.